Log In
21/12/2023

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη. Ένας όρος που προκαλεί ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων. Πρόσφατα, η Ινδική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Dukaan απέλυσε 23 από τους 26 υπαλλήλους της και τους αντικατέστησε με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών κατά 85% ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος πρώτης απάντησης μειώθηκε από το 1 λεπτό και 44 δευτερόλεπτα σε μηδέν (!) δευτερόλεπτα και ο χρόνος επίλυσης  από 2 ώρες και 13 δευτερόλεπτα σε 3 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα! Λογικό είναι λοιπόν να εγείρονται ερωτήματα όσον αφορά τους τομείς που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, τις συνέπειες που θα έχει αυτό στο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί.

Κατ’ αρχάς, τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη;Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα και επίλυση προβλημάτων.

Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους, η EuratomDirective 2013/59, έχει θεσπίσει πολύ αυστηρούς κανόνες. Συγκεκριμένα πριν από τη δοκιμαστική χρήση οποιουδήποτε προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Το πιο γνωστό σύστημα ανάλυσης κινδύνου είναι το FailureModeandEffectAnalysis (FMEA) ή RiskAnalysisMatrices που περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό κινδύνων που προτάθηκε από άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ή το εφάρμοσαν στην πράξη με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση τεχνικών ή συστηματικών σφαλμάτων και τη διόρθωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι κανόνες που θεσπίστικαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνουν τα εξής: 1. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται με σεβασμό στην ανθρώπινη αυτονομία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 2. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διαφανή και εξηγήσιμα. 3. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι ασφαλή και να προστατεύουν το απόρρητο των ατόμων. 4. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι υπόλογα και να διαθέτουν κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. 5. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι δίκαια, αμερόληπτα και να μην εισάγουν διακρίσεις. 6. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ασφαλή. 7. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ελαστικά και στιβαρά. 8. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά.

Αναφορικά με τις πιθανές εφαρμογές της στην Ακτινοθεραπεία, έκρινα σκόπιμο να ρωτήσω τον καθ’ είδην αρμόδιο. Το πρώτο γενετικό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους στον κόσμο! Και ναι, υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαπρέπει. Ας δούμε λοιπόν την απάντηση που λάβαμε:

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) φέρνει επανάσταση στον τομέα της ογκολογίας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του καρκίνου νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν ιατρικές εικόνες, όπως αξονικές τομογραφίες και ακτινογραφίες για τον εντοπισμό όγκων και άλλων ανωμαλιών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων ασθενών όπως το ιατρικό ιστορικό, ο τρόπος ζωής και οι γενετικές πληροφορίες για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για καρκίνο. Το AI μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ασθενών για σημεία υποτροπής ή εξέλιξης του καρκίνου.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και θεραπειών για τον καρκίνο. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσουν μοτίβα και τάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών και θεραπειών που είναι προσαρμοσμένες στον μεμονωμένο ασθενή.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της ακρίβειας της διάγνωσης και της θεραπείας. Οι αλγόριθμοι AI μπορούν να αναλύσουν ιατρικές εικόνες και δεδομένα ασθενών για να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους καρκίνου και να παρέχουν πιο ακριβείς διαγνώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, προσαρμοσμένεςστονασθενή.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν δεδομένα ασθενών για να εντοπίσουν πιθανές παρενέργειες θεραπειών και θεραπειών και να παρέχουν εξατομικευμένες συστάσεις για τη διαχείρισή τους. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στον τομέα της ογκολογίας και παρέχει νέες ευκαιρίες για έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται επίσης για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και θεραπειών που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την καταπολέμηση του καρκίνου και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ογκολογίας.”

Μετά από μία αδρή επισκόπηση των ανωτέρω, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σαφώς περιθώρια βελτίωσης αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας των πληροφοριών. Ειδικότερα, ο τρόπος εκφοράς του λόγου μοιάζει μάλλον απρόσωπος και επαναλαμβανόμενος εκφραστικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πληροφορίες υστερούν σε εγκυρότητα και πληρότητα.

Αδιαμφισβήτητα η ακτινοθεραπεία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης περνάει σε μία νέα εποχή. Ωστόσο, παραμένει ένα εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων που επιταχύνει την όλη θεραπευτική διαδικασία με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως περισσότεροι ασθενείς χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος θα πρέπει να επιβλέπει σε κάθε επίπεδο και να λαμβάνει την τελική απόφαση. Προφανώς αυτό δεν ισχύει μόνο στην ακτινοθεραπεία αλλά στην ιατρική γενικότερα.

Τσανάδης Κωνσταντίνος, Επιμελητής Α΄ Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Μεταφεντζή Βασιλική, Ειδικευόμενη Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Αθανάσιος Κουντουργιώτης CEO at SK.informatics. Massachusetts Institute of Technology

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML