Log In
10/05/2024

Περί ξύλου, περί μήλου. Όλοι θέλουν ξύλο.

Δεν είναι δικός μου ο υπότιτλος. Τον δανείζομαι από ξυλαποθήκη στο Μοσχάτο. Υπάρχει και ένα σημείωμα στην πόρτα : Κόβουμε ξύλα ακριβώς στα μέτρα σας. Πράγματι. Ήρθεν η ώρα σας (1). Ο Βιτσέντζος Κορνάρος το είπε αλλιώς : Ήρθεν η ώρα και ο καιρός. Όπως και να έχει,  τέλος. Μας πήρανε μέτρα και  ήγγικεν η ώρα. To μέλλον όμως άδηλον.

Μη βιάζεστε, όλοι θα πάρετε. Με την σειρά. Με τάξη ……με την αράδα σου θα πας.

Σκηνή πρώτη : Να το πρώτο πρόβλημα. Θυμίζω την αφήγηση του δασκάλου Πάρι Κοσμίδη. Αεροδρόμιο Σικάγου. Επιστροφή από συνέδριο της ASCO. Με υποδειγματική τήρηση της σειράς, περνάμε τον  έλεγχο διαβατηρίων. Άφιξη στο Ελ Πάσο, συγγνώμη στο Ελ. Βενιζέλος, στο έλα να δεις. Μπουλουκηδόν – και γιατί να μην σου φάω την σειρά – οι ίδιοι συνταξιδιώτες/συμπολίτες μας και μη, στριμώχνονται στο γκισέ. Παρακαλώ αγαπητοί αναγνώστες  δώστε μια ερμηνεία : επιγενετικό φαινόμενο ; de novo  μετάλλαξη ;   Σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι πολλά μπορούν να συμβούν.

Σκηνή δεύτερη : Άνθρωπος αμόρφωτος ξύλο απελέκητο. Εμπλεκόμενοι φορείς προ των ευθυνών τους. Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, Ψωμί, Παιδεία,  Ελευθερία. Και βεβαίως, βεβαίως, παραμονεύει και συμπληρώνει μια βασική έβδομη παράμετρος : it is the economy stupid.

Σκηνή τρίτη : έξω από την Μeta bank των big data. Η πόρτα είναι ανοικτή μπορείτε να εισέλθετε. Πως όμως ; Πρώτα πρώτα, λάθος διατύπωση. Πατώντας το κουμπί, η πόρτα δεν  είναι ανοικτή, απλώς ξεκλειδώνεται.  Θέλει ώθηση, θέλει δύναμη να σμπρώξεις (θεσσαλονικιώτικα) για να ανοίξει. Δεν ανοίγει μόνη της.

Εμπρός κάντο. Ποιός εγώ; Κάντο ΕΣΥ. Γιατί εγώ. ΕΣΥ να το κάνεις.

Για κάτσε την κολοκυθιά  θα παίξουμε τώρα ; Το χουμε το πρόβλημα ή όχι ;

Αμάααν!! Έλα τώρα ρε δικέ μου άστα αυτά. Χαμήλωσε το εγώ σου, να σπρώξεις ΕΣΥ και να μπούμε στριμωχτά οι δυό μας. 

Τι λέω, γιατί  νευριάζω  και τα βάζω μαζί σου; Ιdiot δεν  είσαι; Άντε και μπήκαμε, μου λες τι κάνουμε τώρα; 

Συνεργασία φίλε,  ΣΔΙΤ. 

Τι είναι αυτά που λες ; Ποιά συνεργασία ; Καταργήσαμε τώρα και την Ευκλείδιο γεωμετρία ; τα δύο παράλληλα συστήματα  του  ΣΔΙΤ  (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που προτείνεις για την περίθαλψη,  τρέχουν χωρίς ποτέ να συναντηθούν. Ούτε συμπληρώνει το ένα το άλλο, ούτε συναγωνίζονται (nanoΕΣΥ vs gigaEΓΩ) τίμια, στον  αγώνα τον καλό. Σε λίγο ούτε αυτό. Αγώνας άνευ αντιπάλου. Χω,Χω,Χω, οk. Πας καλά φίλε ; ακόμα κολλημένος με τα παλιά. Νέοι ορισμοί πλέον (2), ξεκόλλα.  So let’s take the money and run, in  parallel highways if you like, megale.

Και μετά και μετά; Τι και μετά; Έλα μην κάνεις τον ανήξερο; θα συγκλίνουμε γύρο από ένα τραπέζι.

Τέλος πάντων. Άλλαξαν οι εποχές. Τώρα πιά με ενσυναίσθηση, με τον εγραμματισμό (δασκάλεμα) των ασθενών, – παλιά, στα λεξικά εννοώ, δεν τις είχαμε αυτές  τις λέξεις –  και από κοντά,  με συμμάχους επαγγελματίες ασθενείς (3), συνηγόρους ασθενών, με κατευθυντήριες γραμμές ειδικά για αυτούς, φτιάχνουμε τελικά, διαδικτυακούς ογκολόγους ασθενείς/ιατρούς.

Ακολουθεί ένα κορφολόγημα  επιλεκτικό, από τους κήπους της Εδέμ, όπως: άνθη από την  ΑΙ,  την μοριακή βιολογία, την νανοτεχνολογία. 

Όλα, οδηγούν τα πράγματα νομοτελειακά, σε μια ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.

Aπό τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα, στην Ιατρική Χωρίς Ιατρούς.

Tι εννοείς. Δεν θα χρειάζονται πια εμάς τους  γιατρούς;

Ειδικά εμάς τους ογκολόγους παθολόγους, καθόλου. Τα μαστόρια (4) οι χειρόνακτες γιατροί, θα κρατήσουν παραπάνω, μέχρι να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους τα ρομποτάκια χειρουργοί. Τέρμα και αυτοί σε λίγο, οσονούπω.

Big Pharma και καταναλωτές – συγγνώμη ασθενείς ήθελα να πω – είναι σε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς τους ενδιάμεσους και σε synergy με κάποιο βαθύ ή ρηχό κράτος. Γου και α γα, του και α τα και όλο μαζί, συναλλαγή.

Ένα είναι σίγουρο. Δεν θα πάμε αδιάβαστοι. Μας διαβάζουν. Με την στήλη αυτή – ακριβώς με το προηγούμενο μας άρθρο στα Νέα της ΕΟΠΕ της 28ης Μαρτίου – θρηνολογεί λίγο αργότερα μαζί μας και ο Elon Mask, σε μια αναφορά του την 15η Απριλίου (5).

Άντε να πάνε τα φαρμάκια κάτω. Τώρα ξέρεις. Δεν είναι μόνο ότι ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα. Τέλος πάντων. Έλα  τώρα, πάρε ένα Ζαγόριν (6) τον απαγορευμένο καρπό από το δένδρο της γνώσεως και πες ένα ευχαριστώ στην Εύα. Εναλλακτικά για να μην κατηγορηθώ για ανάστροφο ρατσισμό (bias) υπέρ / κατά των γυναικών – ξέρετε τώρα εσείς – στη θέση της Εύας βάλτε έναν Ευείδη νέο : Cis, trans, homo, hetero, αταξινόμητο , etc… Όμως ο προσδιορισμός που με τρελαίνει είναι άλλος : male, heterosexual and lesbian. 

Οlur mu? Γίνεται; που λένε οι γείτονες εξ ανατολών; Ναι γίνεται. Και αυτό υπάρχει (7).

Ζητείται Ελπίς. 

Το ξύλο ως γνωστόν βγήκε από τον παράδεισο, αλλά  για όλους μας ο ξύλινος Σταυρός είναι διαβατήριο free pass,  μπορούμε να ξαναμπούμε.

Καλό Πάσχα καλή Ανάσταση, συν-αδελφοί.

ΥΓ. Το προσχέδιο αυτού του άρθρου στάλθηκε στη συντακτική επιτροπή την  22α Απριλίου. Προηγήθηκε της πολιτικής διαμάχης για την βιωσιμότητα του ΕΣΥ.

  1. Τυπικό καλωσόρισμα του πελάτη από σερβιτόρους εστιατορίου, στην Κύπρο.
  2. Αυτό ίσως να φαίνεται φτηνό κόλπο : αλλά αν ορισθεί η ευθεία γραμμή με ένα νέο τρόπο, δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός, ότι το αίτημα των παραλλήλων παύει να ισχύει.Από το βιβλίο του : Τimothy Gowers, Μαθηματικά. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020.
  3. Αναφορά στην ιδιότητα του από μέλος συλλόγου καρκινοπαθών, σε ογκολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
  4. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για χειρουργούς συνηθίζεται  το προσωνύμιο master, αντί του  doctor.
  5. Οικονομικός Ταχυδρόμος : Επικαιρότητα στις 15 Απριλίου 2024. Βόμβα Μάσκ : η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της.
  6. Γκρίζα διαφήμιση για τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου, ποικιλίας delicious και όχι για το άλλο  το δαγκωμένο, του γίγαντα της πολυεθνικής της ψηφιακής τεχνολογίας.
  7. O φίλος  Β.Μ. Μυτιληνιός της διασποράς  (ΗΠΑ), τρελαίνει τους γύρο του με αναφορά στη καταγωγή του.
Νικόλαος Π.Α. Καρβούνης, Παθολόγος Ογκολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML