Log In
14/09/2023

Το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς CΑre Art επανέρχεται!

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης υλοποιεί το τέταρτο κατά σειρά εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς CΑre Art, κάθε Τρίτη, από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2023, 16:00- 19:00 στο χώρο του στην Αποθήκη Α΄, στην Προβλήτα Α’, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Στόχος του εργαστήριου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες με την υποστήριξη της εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας Ιωάννας Βογιατζή να εκφράσουν και να επεξεργαστούν μέσω εικαστικών δημιουργιών και φωτογραφίας προσωπικές σκέψεις, βιώματα και συναισθήματα. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο μπορεί να αποβεί μια ιδιαίτερα μεταμορφωτική ψυχοθεραπευτική διαδικασία αν αναλογιστούμε ότι η βαθιά και ουσιαστική εμπειρία με τα αντικείμενα συνδέεται στενά με την ψυχική υγεία. Σημαντική θεραπευτική αξία έχει το γεγονός ότι ο χώρος του μουσείου δεν είναι ένας ιατρικός χώρος, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα διαφυγής από την καθημερινότητα καθώς και της περισυλλογής και του αναστοχασμού.

Οι εκθέσεις των μουσείων στοχεύουν στην προσωπική εμπλοκή του επισκέπτη με το θέμα που πραγματεύονται. Ως εκ τούτου, αποτελούν την αφορμή για την αρχή μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Πυρήνας του εργαστηρίου θα είναι τα έργα των εκθέσεων που φιλοξενούνται στον χώρο του μουσείου καθώς και έργα από τις συλλογές και τα αρχεία του.
Το περιεχόμενο της κάθε συνάντησης θα προκύψει μετά από διερεύνηση των προσωπικών αιτημάτων των συμμετεχόντων/ουσών στο πρόγραμμα. Κάθε συνάντηση ξεκινά με μία σύντομη ξενάγηση σε επιλεγμένα έργα της τρέχουσας έκθεσης στον χώρο. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο έχοντας ως αφορμή τις αφηγήσεις που θα προκύψουν από την επαφή με τα έργα τέχνης καθώς και τα προσωπικά τους αιτήματα με στόχο να εκφράσουν και να διαχειριστούν συναισθήματα και σκέψεις.

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας σε μουσεία για ογκολογικούς ασθενείς με τίτλο CΑre Art, υπό την επιμέλεια του MOMus, την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.).

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος:
Ιωάννα Βογιατζή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια
Μαρία Κεχαγιόγλου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
Μαρία Κοκορότσκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
Πληροφορείς και δηλώσεις συμμέτοχής:

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email education.photography@momus.gr ,τηλ. 2310 566716 (εσωτ 110), μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023. Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος ο αριθμός των συμμετεχόντων/ουσών ορίζεται στα 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιογραφικό σημείωμα
Η Ιωάννα Βογιατζή, είναι Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται σε δομή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (Ψ.Ν.Θ), ως Ειδική Θεραπεύτρια. Στην εμπειρία της περιλαμβάνεται η δουλειά της σε Τμήμα Επανένταξης Ψυχασθενών(Ψ.Ν.Θ), Εκπαιδεύτρια με ομάδα παρέμβασης στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, σε Ψυχογηριατρικό Τμήμα του Ψ.Ν.Θ, σε Τμήμα Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης (Ψ.Ν.Θ.),καθώς και σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο μέσω της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Έχει ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια ψυχιατρικής για θέματα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (ΕΑΡ) και κάτοχος Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML