Log In
28/03/2024

Χάνομαι γιατί ρεμβάζω.Εξ αφορμής δύο συν ένα συνεδρίων (1)

 A heterosexual  DINK or DICΝK couple* 

*acronyms for Double Income (and/or Career)  No Kids

Τα δύο συνέδρια αφορούν το δημογραφικό και το ένα την ογκολογία. Διαπλεκόμενα ; Ίσως. Οι προοπτικές είναι ζοφερές για την χώρα μας. Το 2022 οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους. Το 2050 θα είμαστε μόνο 7 εκατομμύρια, από 11 που είμαστε σήμερα. Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε χρονολογικά με μαθηματική ακρίβεια την γέννηση του τελευταίου Έλληνα (2) , που κινδυνεύει φυσικά να πάει αδιάβαστος, άκλαυτος, έρημος και μόνος, αν ο άτυχος τερματίσει και την επίγεια ζωή του πάλι, ως ο τελευταίος Έλληνας. Ποιος θα βρεθεί να  του κάνει την εξόδιο ακολουθία; Όσο για τα γονίδια μας μην ανησυχείτε, αυτά θα επιβιώνουν μέσω της παλαιόθεν επιμειξίας με τους γειτονικούς λαούς. Όμως όλα είναι πιθανά, μπορεί να γίνει και η μεγάλη ανατροπή, αν βάλλει το χεράκι της η τεχνητή γονιμοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Η υπογεννητικότητα δεν είναι η μόνη συνιστώσα του δημογραφικού. Η ηλικιακή  σύνθεση του πληθυσμού στον τόπο  μας είναι κακή και η τάση είναι να ανοίξει η ψαλίδα. Πράγματι είναι ταχύτερη η αύξηση του ποσοστού για ηλικίες άνω των 60 ετών  σε σύγκριση με τις μικρότερες. Πεθαίνω σαν χώρα λοιπόν, αφού πρώτα περάσουμε από το γερνάμε ως χώρα. Βοηθά και το φεύγω από τη χώρα, το brain drain. Από  από κοντά και η αύξηση των μοναχικών ψυχών – δύσκολες, αν και  ίσως περισσότερες σχέσεις σήμερα, παροδικές όμως χωρίς δεσμεύσεις – χωρίς τεκνογονία. Έρημη χώρα. Και βεβαίως, βεβαίως : εργαζόμενη γυναίκα vs  επαγγελματίας μαμά, σημειώσατε 1. \

Ακριβή στέγη και ζωή γενικώς, ανάπηρα συστήματα περίθαλψης. στήριξης/συμπαράστασης της οικογένειας άρα ανάγκη να εργάζονται και οι δυο του ζευγαριού για να τα βγάλουν πέρα.  Πού μυαλό για παιδιά. DINKs, όρος νέας κοπής, Double Income No Kids. Στην συνοδό εικόνα βλέπετε μια εκδοχή του ζεύγους, την ετεροφυλική. Εναλλακτικά, ή εξ ανάγκης, διαλέγω να μείνω με τους γέρους μου στο εφηβικό μου κρεβάτι και  στα δύσκολα, το χαρτζιλίκι πέφτει από τους συνταξιούχους. Διαπιστώσεις ναι αλλά για να είμαστε δίκαιοι όχι μόνο  αυτό. Υπήρχαν και προτάσεις.  Όλες από ειδικούς.

Δεν ακούστηκε όμως τελικά η φωνή, το σκεπτικό, η πιθανή αγωνία των  νέων άτεκνων αλλά ούτε των πολυτέκνων, αν και τα συνέδρια ήταν αφιερωμένα  στα προβλήματα τους. Σιγή.  Άκρα του τάφου σιωπή. Υπάρχουν και χειρότερα . Είμαστε πάνω από την τελευταία χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη τεκνογονίας ( αρ. παιδιών/γυναίκα) την Νότιο Κορέα. Καλλίτεροι της βέβαια, με την βοήθεια των καλοδεχούμενων αλλοδαπών μαμάδων, που γεννάνε και ζουν στη χώρα/μαζί μας, με συμμετοχή στο 20% των γεννήσεων το 2022.

Στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, μια από τα ίδια. Παρέλασαν ειδικοί, έβγαλαν τις αναμνηστικές φωτογραφίες οι πανελίστες : αλλά, μας συγχωρείτε έχουμε ξεπεράσει το χρόνο, περνάμε στην επόμενη συνεδρία χωρίς ερωτήσεις από το floor. Ούτε μια φορά  δοκίμασαν να μας ακούσουν. Μούγκα στη στρούγκα. Λιβανίσματα λίγα, διακριτικά, σε influencers – ευρωεκλογές γαρ – με ελάχιστες όμως ξώφαλτσες αναφορές αναφορές στο προβληματικό ΕΣΥ, πχ στη υποστελέχωση του. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε. Να φύγετε να πάτε αλλού, εκεί  που η ογκολογία παίζεται σε γήπεδα 5χ5. Ναι, υπάρχουν μέχρι και 5 πλήρεις αυτόνομες, οικολογικές κλινικές σε αρκετά ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα μου πείτε ότι καθώς φθίνει ο πληθυσμός, το υποστελεχωμένο σήμερα δημόσιο ΕΣΥ, θα είναι αύριο υπέρ επαρκές.  Σωστόοο  και αυτό….

 Ναι. Αυτό θα ήταν  ίσως ένα παράπλευρο καλό της επερχόμενης δημογραφικής καταστροφής, αν δεν παραμόνευε ο κακός λύκος : οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης του γηράσκοντος πληθυσμού και η χρονοβόμβα του ασφαλιστικού (3)  στην αλληλεγγύη των γενεών. Σήμερα φθάσαμε να απαιτούνται  ασφαλιστικές εισφορές πέντε ατόμων του ενεργού εργατικού  δυναμικού – ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν μόνο δύο – για την σύνταξη και έξοδα περίθαλψης ενός συνταξιούχου.

Ακούει κανείς; Πιθανολογώ πως όχι. Παρόλα αυτά  προτείνονται λύσεις.  Δείγμα γραφής σε πρόσφατη προκήρυξη κάλυψης κενών θέσεων του ΕΣΥ,  πανελλαδικά ζητούνται συνολικά 13 θέσεις ογκολόγων  παθολόγων, ενώ μόνο από το Μεταξά – που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα – λείπουν 6 συνάδελφοι.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αριθμητικό. Η ιδιομορφία του γεωγραφικού χώρου – απομακρυσμένες περιοχές, νησιά –  συνθήκες εργασίας και ζωής και κυρίως η ταλάντωση ανάμεσα  στο λειτούργημα και επάγγελμα ζορίζουν πολύ την κατάσταση. Θέλει πολλή δουλειά. Θεσμικά όργανα και εργαζόμενοι πρέπει να τα βρούν και ακολούθως θεραπευτές και ασθενείς. 

Αναμένουμε τα αποτελέσματα των προκηρύξεων και θα επανέλθουμε …

Ότι τελικά δεν θα πάμε αδιάβαστοι όμως,  αισιοδοξώ. Θυμίζω δύο  άρθρα μας  στα neaeope.gr : α) Ποιος Έλλην πολιτικός διαβάζει τα νέα της ΕΟΠΕ και ειδικά την στήλη στοχασμοί αντανακλάσεις, στις 19/10/2018 και  β) Μετρό της Αθήνας γραμμή 1, στις 18/3/2018 .

Εκεί στο άρθρο του Μαρτίου, παραπέμπουμε στον Κ. Αξελό (4). Η αναφορά μας αυτή, αυτούσια, ενσωματώθηκε από αρχηγό πολιτικού κόμματος στις διακηρύξεις του, με αφορμή την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.

Σας την δίνουμε : “Η νεωτερική Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει πιστή στη δική της ουσία;  Διότι, καθώς είναι ανίκανη να αποτελέσει μόνη της ένα ακτινοβόλο κέντρο, αποστρέφει το βλέμμα από το κεντρικό και χάνεται στο επαρχιακό. Επαρχιακό, είναι ότι τρέφεται από μία πρωτεύουσα, ως προς την οποία γνωρίζει ότι είναι υποδεέστερο. Το να ξεπεράσει τον επαρχιωτισμό της, έχει την έννοια να ζήσει πραγματικά…να έχει τον δικό της ρυθμό. H Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τον νεωτερικό κόσμο.  Και το θέμα δεν είναι μόνο να τον αποφύγει, είναι υπεύθυνη για την τύχη τηςδεν είναι πιά οι άλλοι, λοιπόν, που την κρατούν στα χέρια τους.

Μάρτιος : τιμήσαμε την ημέρα της  Γυναίκας, θυμηθήκαμε το ολοκαύτωμα των Εβραίων Σεφαρδιτών της Θεσσαλονίκης και Ρωμανιτών της Μακεδονίας, την συγκινητική ιστορία της μικρής εβραιοπούλας Κέλα  (4), ντραπήκαμε για τους συνεργάτες των Γερμανών ναζί και γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου.

Ευτυχείτε!!! (5)

ΥΓ. Το προσχέδιο του άρθρου στάλθηκε στις 7 Μαρτίου. Οι μεταγενέστερες αναφορές σε άλλες πηγές, είναι ενισχυτικές των θέσεων μας.

Νικόλαος Π.Α. Καρβούνης Oγκολόγος Παθολόγος μέλος της ΕΟΠΕ μέλος του συλλόγου Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών founding member of European Society of Constant Insiders

  1. α)  Η διαΝΕΟσιςκαι η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία διοργάνωσαν εκδήλωση για το δημογραφικό.  Αθήνα 29η Νοεμβρίου 2023.
  2. β) 3ο Συνέδριο του Economist για το δημογραφικό.  Αθήνα,12η Ιανουαρίου 2024
  3. γ) 8ο Ετήσιο  Συνέδριο της  Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ.Αθήνα 2-4 Φεβρουαρίου 2024.
  4. ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Υπογεννητικότητα – Πότε θα γεννηθεί ο τελευταίος Έλληνας. Πρωτοσέλιδο της  8ης Οκτωβρίου 2023.
  5. Αλέξης Μητρόπουλος : Η Αγορά εργασίας και οι Συντάξεις. Η χρονοβόμβα του δημογραφικού. Εκδόσεις 60+. Αθήνα 2024.
  6. Λάζαρος Μπούτης : Αφραλήθεια,  μια αυτοβιογραφία. Καστοριά 2016.
  7. Η 20η Μαρτίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, αλλά και της Αφήγησης.
Νικόλαος Π.Α. Καρβούνης, Παθολόγος Ογκολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML