Κοπεγχάγη, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο του Κόλπου. Εννοώ του αραβικού, σε εκείνο το μακρινό 2003. Α non fiction story με αφορμή κάποιο ογκολογικό συνέδριο. Μέσα σε όλα και μια oncotouristic εκδήλωση: Ομαδική περιήγηση για τους/τις Έλληνες /Ελληνίδες μέλη της ΕΟΠΕ και τους /τις συνοδούς τους. Κουραστική ομολογουμένως η πολιτική ορθότητα. Το πούλμαν του τουρ στα αξιοθέατα – σε ευχαριστώ ω εταιρία – έχει ως ξεναγό Ελληνίδα φοιτήτρια στο εκεί Πολυτεχνείο, ποντιακής καταγωγής ονόματι Παρθένα. H επίκληση του ονόματος της από άρρενες οικολόγους συχνή και έχει έναν ιδιαίτερο πονηρούτσικο τόνο : Πεσ´ μας Παρθένα εκείνο, πέσ´ μας το άλλο, τί βλέπουμε εδώ; Η νεαρά, πρόθυμη έδινε εξηγήσεις από το μικρόφωνο. Ήταν λίγο μετά τα παλάτια των ανακτόρων και ξεπερνώντας την μικρή γοργόνα, πέφτει η ερώτηση : Παρθένα, πες μας και τι γίνεται με τους γιατρούς στην Δανία; Λίγοι Δανοί γίνονται γιατροί: Αν επιμένει η οικογένεια – ξέρετε το παιδί μου θα γίνει γιατρός και ενδίδει το παιδί – όταν το επάγγελμα, συγγνώμη το λειτούργημα του πατρός ή της μητρός γίνεται οικογενειακή παράδοση ή αν τελικά κάτι τον καίει μέσα του.
Και συνεχίζει : Με μηδενική ανεργία ποιος ο λόγος να σκοτώνεται κανείς σε τόσο μακροχρόνιες σπουδές. Λίγοι Δανοί πάνε τελικά στη ιατρική. Ζουν την ζωούλα τους. Διαλέγουν την ευκολία τους και το κράτος φίλος, κοντά στον πολίτη. Δεν γυρεύουν μπελάδες. Ως γνωστόν είναι οι ευτυχέστεροι κάτοικοι του πλανήτη. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, λείπουν ντόπιοι γιατροί, αλλά το Δανέζικο σύστημα υγείας δεν έχει ελλείψεις. Πως αυτό; Έρχονται στρατιές έτοιμων ειδικευμένων υγειονομικών από το Ιράκ.
Θα μου πείτε ότι όπως και να έχει, δύσκολο το πολιτισμικό χάσμα τότε, μεταξύ της Σκανδιναβίας (κατά το αβγό) και Μέσης Ανατολής, άραγε πως να τους βγήκε τελικά; Δεν ξέρω. Ο απολογισμός χρήζει βαθιάς και τεκμηριωμένης ανάλυσης. Στην αφηγηματική ιατρική, ιατρός και ασθενής ανταλλάσσουν ιστορίες. Δεν είναι σίγουρο πάντα, να βρεις ανθρωπιά – δεν λέω/αποφεύγω την καραμέλα ενσυναίσθηση – και κατανόηση, από ένα συντοπίτη γενετικά συγγενή και ομόδοξο θεραπευτή, και να σου τύχει αυτό με ένα αλλοδαπό, αλλόδοξο. Επικοινώντας μάλιστα, σε μια μη μητρική γλώσσα και των δύο, στα αγγλικά. Όλα είναι πιθανά. Η γνήσια ανθρωπιά, δεν έχει ανάγκη το φόρεμα της γλώσσας. Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με ένα μυθιστόρημα σχετικό με το θέμα, υπάρχει λύση (1).
Αυλαία.
Πίσω στα δικά μας, στην μετά covid εποχή. Είμαστε σε ένα ακήρυκτο πόλεμο λόγω οικονομικών τραυμάτων. Το ΕΣΥ, αιμορραγεί εσωτερικά προς την Ιδιωτική ιατρική και εξωτερικά προς την δυτική Ευρώπη. Πως το λέτε αυτό εσείς εδώ . Πως; brain drain; ναι αυτό. Και τώρα τι γίνεται ; Πως σταματάμε την αιμορραγία; Υπάρχει θεραπεία; Ναι με λεφτά, λεφτά δύο φορές λεφτά και όχι μόνο αυτά. Μια λύση οι μεταγραφές από το εξωτερικό, αλλά και αυτή έχει τα δικά της προβλήματα. Δεν είμαστε ελκυστικοί οικονομικά. Άλλο, το λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μου. ´Eχουμε λοιπόν την δική μας αιμορραγική διάθεση, διαταραχή. Τι γίνεται ; Είχαμε την λύση και την χάσαμε. Γλίστρησε μέσα από τα χέρια μας. Βρέθηκε το φάρμακο. Αλλά ……
Ήταν καινοτόμο, είχε γενετική στόχευση (το κακό στην ρίζα), μια ιατρική ακριβείας. Εξηγούμαι : Εφοπλίστρια από κυκλαδονήσι με την συνδρομή ομότιμου καθηγητού καρδιολογίας των ΗΠΑ, έχει μια φοβερή ιδέα, την βαφτίζει filotimo project (2). Την παρουσιάζουν στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και νήσων Αιγαίου. Εκεί που χτυπά η καρδιά της πιο δύσκολης υγειονομικής περίθαλψης μονίμων κατοίκων και επισκεπτών. Θυμηθείτε :Τουρισμός η βαριά μας βιομηχανία βεβαίως, βεβαίως.
Ακολουθεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, για επιτόπια ανίχνευση και ζύμωση, μιας ομάδας με : δυο καθηγητές του ΕΚΠΑ, της ΒΠ και του ΠΔ, του ΝΠΑΚ διοικητή της Β ΔΥΠΕ, του ομότιμου καθηγητού H.L.K. από το Missouri University και της εφοπλιστρίας ΜΕ. Τα έξοδα δικά της. Μια εβδομάδα στο St Louis, Missouri στο εκεί, πανεπιστήμιο. Φανταστική εμπειρία, ενημέρωση και συναντήσεις με Έλληνες της διασποράς στη πανεπιστημιακή κοινότητα. Γυρίσαμε ενθουσιασμένοι. H ιατρική ακριβείας όμως είναι ακριβή.
Αναζητώντας συμμάχους για το πρόγραμμα filotimo, αλληλέγγυους φιλανθρώπους, έχουμε μια συνάντηση με την διοίκηση εφοπλιστικού ιδρύματος, παρουσία στελέχους του, συνεργάτου του ιδρύματος, καθηγητού στο ΕΚΠΑ, του ΠΚ, με μεγάλη δράση εξορμήσεων υγειονομικού περιεχομένου στο Αιγαίο. Άριστος γνώστης των αναγκών. Ιδανική σύνθεση για brain storming ως αντίδοτο στο brain drain. Αλλά εκεί έπεσε μετεωρίτης. Ο επικεφαλής του εφοπλιστικού ιδρύματος / οργανισμού ανένδοτος : καλοί εσείς, καλή η ιδέα, αλλά δεν εμπιστευόμαστε την παρούσα κυβέρνηση. Σαθρό επιχείρημα. Είμαστε στο 2016. Δυο μήνες μετά, παρέδιδε στην ίδια, το μέγα πολιτιστικό συγκρότημα της παραλίας. Η άυλη επένδυση στη γνώση, στα κενά του ΕΣΥ, θα περιμένει πολύ ακόμα. Είμαστε στο 2024 και έχουμε δρόμο….. H ιδέα φιλότιμο, έφυγε ατιμασμένη και εγκαταλελειμμένη ως Αφιλότιμη – την βλέπετε εικ 2, σε σκίτσο του Θανάση Πέτρου. Ποιος ξέρει για πιο λιμάνι…..
ΥΓ. Το παρόν στάλθηκε στην συντακτική επιτροπή πριν τις εκλογές και η αναφορά στην Δανία έχει έναν επιπρόσθετο λόγο : την εκεί παρουσία τριών μελών της οικογενείας μας, θύματα του brain drain.
Όλα τα γεγονότα πραγματικά και οι πρωταγωνιστές αναφέρονται με τα αρχικά τους.
- Olav Hergel : Φυγάς στη Κοπεγχάγη. Εκδόσεις Θύραθεν, Αθήνα 2018 .
- Filotimo project : Εκπαίδευση σε αμερικανικές πανεπιστημιακές κλινικές αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων, σε ιατρικές ειδικότητες κρίσιμες για την ομαλή υγειονομική περίθαλψη προβληματικών περιοχών της χώρας μας .Υποχρέωση του/της υποτρόφου να υπηρετήσει εκεί, ως μέλος του ΕΣΥ ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα