Log In
20/07/2020

Ηγεσίες, υποτακτικοί, καλλονές και επαναστάτες

Ακολουθώντας την επικαιρότητα, μερικά σχόλια δανεισμένα εξ αφορμής  της  γαλέρας από την σειρά comic Asterix, μας εξυπηρετoύν  αρκετά. Αυταρχικές ηγεσίες, ανίκανοι σύμβουλοι (ποιος τους επέλεξε;) πνευματώδεις καλλονές και επαναστάτες, έκαναν συχνά τις εμφανίσεις  τους στη διαδρομή της ιστορίας. Επιλέγουμε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το Imperium Romanum. Επίλυση προβλημάτων χωρίς αλγορίθμους, ήταν μια  δύσκολη υπόθεση για εκείνη την εποχή. Και πώς αλλιώς, αφού η θεωρία των αποφάσεων έχει τις απαρχές της στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η ανάλυση της γερμανικής υπεροχής οδήγησε στην εκκένωση και όχι στη μάχη της Δουνκέρκης. Και ήταν μια πετυχημένη επιλογή. Το θέμα είναι τελικά, ο καπετάνιος να διαβάζει καλά τον καιρό. Εναλλακτικά, τα μαντεία είχαν σιβυλλικές προτάσεις και δε βοηθούσαν του ηγέτες της εποχής.

Ενώ σήμερα, οι τεκμηριωμένες προτάσεις τεχνοκρατών, πέφτουν βροχή, με συντεταγμένες και παράπλευρες απώλειες για κάθε επιλογή /σενάριο. Παρόλα αυτά γίνονται πικρά λάθη, γιατί στην άσκηση της πολιτικής πρυτανεύουν οι προτεραιότητες/σκοπιμότητες, πχ οικονομικές επιπτώσεις vs ανθρώπινες απώλειες.

Ορθός λόγος, συναίσθημα, αρχές, αρετές, κάτω από το βλέμμα της πολιτικής και τον πέλεκυ της οικονομίας. Το comic της σημερινής παρουσίασης, εικονογραφεί την ιστορία, τη δράση, στέκεται στην εκμετάλλευση των αδυνάτων, την αγανάκτηση και δίνει χώρο είτε σε χοντρούς και σε ολόκληρα χωριά  επαναστατών, είτε σε στυλατους δυναμικούς σκλαβους πχ  το Σπάρτακο, με τη μορφή του κινηματογραφικού ήρωα Kirk Douglas.

Στο χώρο της θεωρίας και της επιστήμης,  η αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας είναι όντως δύσκολη. Το ακραίο κίνημα του σκεπτικισμού, λέει ξεχάστε την, αγνοήστε την. Μα να μην προσπαθήσουμε; Όχι. Αρνείται ότι μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτήν. Αντι της αληθείας των πραγμάτων/του κοινού κόσμου  – την οποία θεωρεί άπιστο όνειρο – προτάσσει την  αναζήτηση του εαυτού. Εστιάστε στην υποκειμενική αλήθεια. Ναι, έτσι λιγοστεύει ο κόπος. Η προσπάθεια τώρα είναι η ειλικρίνεια έναντι του εαυτού, μόνο.

Η κριτική στο κίνημα αυτό του ρεαλισμού, δεδομένης της απατηλής, αλλοπρόσαλης ανθρωπίνης φύσης, είναι έντονη. Ποιός μας βεβαιώνει ότι η γνώση της αλήθειας για των εαυτό μας, είναι πιο σταθερή, συνεπής και πιo εύκολη, από την απόπειρα γνώσης του κοινού κόσμου των άλλων. Ως συνειδητά όντα υπάρχουμε ως απαντηση σε ότι μας περιβάλλει. Συνεπώς εφικτή ή ανεφικτη, η κατάκτηση του μισού στόχου – το να γνωρισουμε μόνο τον εαυτό μας, δεν οδηγεί πουθενά.

Ο κόσμος της ιστορίας διδάσκει. Το κοινό καλό μοιάζει άπιστος στόχος και καθώς η γαλέρα του Σπάρτακου με τους επαναστάτες κόλλησε στα αβαθή της Ατλαντίδας, ζητούνται επειγόντως πεφωτισμένες ηγεσίες.

 Υπομονή : Η μέρα τούτη δεν θα αργήσει: όταν τα λιοντάρια θα τρώνε γρανίτη, η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Εκτός αν κάνει την έκπληξη και σκάσει μύτη ο  μαύρος κύκνος (1). 

 Το μεγάλο ερώτημα όμως έρχεται από αλλού (2) γιατί άραγε ;  Μην περιμένετε από την πολιτική και την επιστήμη τίποτε. Ο νεότευκτος είναι και ο πιό παλαιός κόσμος ανάποδος.

Ευτυχείτε NK

1. Ο μαύρος κύκνος: εμβληματικό βιβλίο του Nassim Νicholas Taleb, εξαντλημένη η ελληνική μετάφραση, σε δεύτερη έκδοση του Random Press USA, 2010. A black swan is a highly improbable event with three principal characteristics: It is unpredictable; it carries a massive impact; and, after the fact, we concoct an explanation that makes it appear less random, and more predictable, than it was.

Η κοινή συνέντευξη του με το Γιάννη Ιωαννίδη της διασποράς, που τα ΜΜΕ, παγκοσμίως τον κυνηγούν περίπου σαν Rock Star, αναμένεται. ‘Εχουν προηγηθεί, μονόλογοι αντιπαραθέσεων και από τις δύο πλευρές. Θα ενημερωθείτε από αυτή τη στήλη.

2. Οδυσσέας Ελύτης,  Μαρία Νεφέλη, εκδ. Ικαρος, 1978.

*Τα πλήρη άρθρα στο debate με τον Nassim Taleb για την αποτυχία των προβλεπτικών μοντέλων στον COVID-19, τα άρθρα έχουν τώρα αναρτηθεί στην ίδια σελίδα https://forecasters.org/blog/2020/06/14/covid-19-ioannidis-vs-taleb/

Τα αρχικά συνοπτικά κείμενα είχαν 13 εκατομμύρια προσβάσεις σε 2 εβδομάδες.  

Από το Νικόλαο Καρβούνη, Παθολόγο Ογκολόγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML