Αντιστίξεις : μεταξύ δέκα εικόνων και 650 λέξεων.
Επεξηγήσεις για τους τίτλους, τις εικόνες και και τους αστερίσκους.
Το ξεκίνημα. Εuropean School of Oncology ( ESO), στο Ιnstituto dei Τumori Μιλάνο 2000.
Ηταν ένα εβδομαδιαίο σεμινάριο που παρακολούθησα εκεί, όπου έγινε μία ανασκόπηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις της Ογκολογίας. Διαλέξεις ενημερωτικές σε μια θεωρητική αναφορά εφ´ όλης της ύλης της ογκολογίας. Από κοντά όμως και πρακτικές ασκήσεις με σχολιασμό, όσον αφορά στην προοδευτική πορεία της διαγνωστικής μεθοδολογίας και της θεραπείας, σε μια ανασκόπηση ιατρικών φακέλων ασθενών του ινστιτούτου. Όλα αυτά, μέσα σε μία ανοικτή διαδραστική, συμμετοχική διαδικασία – εκπαιδευτικού χαρακτήρα – με σχόλια μεταξύ διδασκόντων και συνέδρων.
Μέσα στα πολλά, κάποιο από αυτά τα case report για ένα ασθενή με μεσοθηλίωμα, κάτι μου θύμιζε. Πράγματι κάτι εντελώς παρόμοιο, είχα διαβάσει στη βιβλιοθήκη του ΜΕΤΑΞΑ, σε μία εκτενέστατη ανάλυση, δημοσιευμένη στο Oncology News. Με την ενθάρρυνση του Κώστα Συρίγου επισήμανα στην ομήγυρη το γεγονός. Παράλληλα πρόσθεσα ότι θα έπρεπε να γίνει αναφορά στην πηγή, αλλά ο διδάσκων Ιταλός συνάδερφός επέμενε ότι ο ασθενής ήταν νοσηλευόμενος του.
Ποιος είχε τελικά δίκιο έμεινε μετέωρο. Ήταν φανερό και σιγουρεύτηκα, όταν αργότερα μελέτησα το έντυπο υλικό /πρακτικά του συνεδρίου. Εκεί είχε δημοσιευθεί και το συγκεκριμένο case report. Ο fake Iταλός ασθενής αφηρημένος όπως φάνηκε είχε ξεχαστεί και οι γιατροί του το ίδιο. Έτσι την επιφάνεια του σώματός του, το BSA την μετριούσαν σε ft2 ως ταίριαζε στον αυθεντικό Άγγλο ασθενή, δηλαδή στο imperial με inches, feet and pounds και όχι στο metric measurement system.
Αυτό δεν διορθώθηκε και έτσι το έγγραφο σχόλιό μου : cheating should not have place in ESO, στο έντυπο αξιολόγησης του σεμιναρίου πρέπει να ήταν πολύ πικρό για τον υπεύθυνο Matti Aaprο (τον βλέπετε πίσω από τον εισηγητή).
Στο σεμινάριο αυτό ξεκίνησε η φιλία μας con gelati e canzoni με τον Ιbrahim Barista (Ι.Β.) καθηγητή ογκολογίας του Hacettepe πανεπιστημίου της Άγκυρας. Παρών στο συνέδριο του Μιλάνου, ο Ι.Β. αρχικά με ένα κάθισμα διαφορά δίπλα μου και πλάι στην παρέα των Ελλήνων, μακριά από άλλους ομοεθνείς του, καθώς τα ελληνικά φαίνεται ότι κάτι του θύμιζαν.
Δύο χρόνια μετά, είχα την τιμή σε σεμινάριο της ΕSO για τον καρκίνο του όρχεως να είμαι ομιλητής στο πανεπιστήμιο Ηacettepe της Άγκυρας όπου δίδασκεί.
Tιμώντας την φιλία μας, ο Ι. Β. με συντρόφευσε και με ταξίδεψε με το αυτοκίνητο του, 200 km ανατολικά της Άγκυρας, στο δρόμο προς την Σεβάστεια, στο χωριό της γιαγιάς μου από την μητέρα μου, την Γιοσγκάτη.
Έκτοτε δόθηκαν αρκετές αφορμές να συναντηθούμε σε συνέδρια ογκολογίας και ήπιαμε και ένα καφέ στην Πόλη το 2012, με αφορμή το φιλμ : Μεταξά ακούγοντας το χρόνο, που παίχτηκε εκεί, με Τουρκικούς υπότιτλους στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ 1000 και μία νύχτες.
Τιμούμε ένα σημαντικό μνημείο της παλαιολόγειας εποχής του Βυζαντίου, την Ιερά Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί έγινε πράξη το μήνυμα της ορθοδοξίας, καθώς λειτούργησε ένας πρωτοποριακός θεσμός νοσοκομειακής περίθαλψης και φιλανθρωπίας.
Μάλιστα βρέθηκε το τυπικόν της ιεράς μονής – βλ. στο βιβλο του Τimothy S. Miller – δηλ το οργανόγραμμα, με τις αρχές και τις πρακτικές μιας νοσοκομειακής περίθαλψης εντός του χώρου της, με την συμμετοχική εργασία μοναχών και εξωκληρικού προσωπικού. Θεσμοθετώντας πολύ προχωρημένες συνθήκες, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της ίδιας εποχής, του ευρύτερου Ευρωπαϊκού μεσαιωνικού χώρου. Π.χ στο Hôtel Dieu στο Παρίσι, έβαζαν δύο ασθενείς στο ίδιο κρεβάτι, ενώ στο τυπικόν αναφέρονται μέχρι και πότε άλλαζαν τα σεντόνια!
Όταν εμείς…..
Η καταγωγή των προγόνων του Ι.Β. είναι από τη Θεσσαλονίκη, έτσι παραθέτουμε μερικά σημαδιακά ιστορικά μνημεία της.
Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα – κάνοντας πλάκα μεταξύ μας – καθώς όλοι οι δικοί μου είναι από την Μικρασία – για το ποιος είναι τελικά ο Έλληνας και ποιος είναι ο Τούρκος ;
Μια φιλία που ξεκίνησε πάνω στις παρακαταθήκες του ιδρυτή/εισηγητή της ογκολογίας στην Ελλάδα, Διονύση Ραζή : «παιδιά μου να βγαίνετε έξω και τις βιτρίνες τα δείτε, καλό σας κάνει».
Ζήτω ο επιστημονικός κοσμοπολιτισμός.
ΥΓ. Το παρόν κείμενο γράφτηκε και υποβλήθηκε για έκδοση πριν από τις Τουρκικές και Ελληνικές εκλογές.