Log In
15/02/2023

HeSMO Doc Films Inc. Presents Προσωπογραφίες

Συνεχίζουμε την σειρά που εγκαινιάσαμε με τον Ian Tannock – σκιαγραφώντας  μέλη της συντεχνίας των ογκολόγων παθολόγων, αλλά και του ευρύτερου χώρου – έτσι σήμερα, σας παρουσιάζουμε τον Sam Ahmedzai (SA).

Οι επιλογές  δεν είναι τυχαίες. Ξεχωρίζουμε και εικονογραφούμε αιρετικούς, επαναστάτες με αιτία, με πληθώρα τίτλων και διακρίσεων, αλλά θα παρουσιάσουμε και άλλους από το παρασκήνιο, απλούς, καθημερινούς, άσημους με και χωρίς τσαγανό, αφανείς που επιλέγουν να περάσουν απαρατήρητοι. Αυτούς δεν θα τους βρείτε στη Wikipedia, όμως έχουν πάνω τους κάτι που αξίζει να κοινοποιηθεί.

Ήταν ένα αναπάντεχο κέρδος για δυό ιατρούς (1) από το νοσοκομείο Μεταξά – έτσι όπως εξελίχθηκε – η πρόσκληση του SA, για μια βραχεία επίσκεψη στο LOROS  Leicesteshire  Hospice, Leicester UK. Μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε από κοντά έναν πρότυπο, υποδειγματικό  ξενώνα υποστηρικτικής αγωγής και αγωγής ασθενών τελικού σταδίου.

Τα μάτια ανοιχτά, στην υποδομή, το λειτουργικό οργανόγραμμα και hands on – όσο μας έπαιρνε –  στην καθημερινή πρακτική, εστιάζοντας πέρα από τα πράγματα και πάνω στα πρόσωπα. Τα καλά του επιστημονικού κοσμοπολιτισμού (c). Μας αποκαλύφθηκε ένα καλό παράδειγμα εθελοντισμού, μακριά από τις πρακτικές μερικών  φαρμακοεξαρτώμενων  Ελλαδικών  ΜΚΟ, κακών παραδειγμάτων εμποροκίνητου εγραμματισμού (2). Πόσο μακριά; Για την ακρίβεια 2087,9 μίλια οδικώς μέσω της πανευρωπαϊκής  Α1.

Παραθέτουμε μερικά βοηθητικά σχόλια/αναφορές, ως συνοδευτικά/γαρνιτούρες στο κυρίως πιάτο με τα  εικονογραφήματα.

Ο  SA σχοινοβατεί ὑπό τήν σκέπην  του φύλακα Αγγέλου του. O ακοίμητος φρουρός είναι μια αναφορά στον Wim Wenters, στο φίλμ : Τα φτερά του έρωτα, με θεατές εμάς. Κάτω από τον  ακροβάτη το προστατευτικό δίχτυ των φίλων. Όμως στην άνω δεξιά  γωνία είναι στημένο και παραμονεύει το δίχτυ του κατασκοπευτικού  καπιταλισμού (3) : αναφορά στο ζοφερό ψηφιακό μέλλον της αγοροπωλησίας δεδομένων και υποδόριας η απροκάλυπτης παρεμβολής στην διαδικτυακή συμπεριφορά των πολιτών.

Μια δύσκολη προσπάθεια. O SA με αρματωσιά την γνώση που κρατά στα χέρια του, δεν έχει την ανάγκη της άσπρης πανοπλίας. Είναι ανοικτός, εκτίθεται και διαλέγεται στο ίδιο επίπεδο με τους ασθενείς,  αφήνοντας τύπους και τίτλους στο περιθώριο (4). Human touch και μεγαθεραπείες με TLC ( touch, love and care). Αυτό το ΤLC δεν είναι το ίδιο με tlc  (με μικρά γράμματα πάνω στην άμαξα).  Το τελευταίο είναι ακρωνύμιο του trade, la moya and corrompu (English,Spanish/Greek,French).  Αυτά δεν περνάνε στο δάσος του Sherwood.

O SA δεν είναι δειλός. Έχει μια θαρραλέα στάση προς τους κρατούντες, υπερασπιστής του κοινού καλού.

Ασθενείς και μαθητές ευγνωμονούντες. Το κούτσουρο είναι ένα καλό δώρο. Στο δάσος του Sherwood απαγορεύεται η κοπή δένδρων. Τα τζάκια γενικώς, στο UK εδώ και  χρόνια, δεν  καίνε ξύλα. Χάνεται μια συντροφιά.

Όλα αυτά διανθισμένα με εκδηλώσεις oncotourism (c), όπως επισκέψεις στο δάσος του Ρομπέν των Δασών, αλλά το σπουδαιότερο, με μια ζεστή μεσογειακού τύπου φιλοξενία, ελάτε  για ένα ποτό στο σπίτι μου. Ένα απρόσμενο άνοιγμα στον άλλο..

Ποιος είναι τελικά, αυτός ο ευγενικός οικοδεσπότης Sam Ahmedzai;

Οι ακαδημαϊκοί του τίτλοι: Ομότιμος καθηγητής  Παρηγορητικής αγωγής του Sheffield University, UK.

Αυτοί όμως που βαραίνουν πιό πολύ είναι οι ανθρωπιστικοί του τίτλοι και δεν θα τους βρούμε στο βιογραφικό. Απονέμονται από τους ασθενείς, φοιτητές, συνεργάτες, αναγνωρίζοντας το καλό, την γνώση και το ήθος. Δεν αναλώνεται πέραν του θεραπεύειν και διδάσκειν. Δεν τον αγγίζει η  επ΄αμοιβή ετεροαπασχόληση. Ξέρει πότε να αποσυρθεί. Ένα σχόλιο για αυτό το τελευταίο. Δύσκολη απόφαση. Ο καθείς με τις επιλογές του. Αρκεί να παίρνουμε στα σοβαρά τις τηλεφωνικές οχλήσεις του  von Altzheimer, φίλου του αείμνηστου Κώστα Βουτσά.

Ζήσαμε λοιπόν μια πρωτοπορία με lead-time bias πολλών χρόνων – περίπου 15 – σε θέματα που τώρα η ιατρική αρθρογραφία ανακαλύπτει( 5).

Με μιά υποσημείωση. Ως όντα με τα πάνω μας και τα κάτω μας, βαραίνουν πολλά μέσα μας.  Έσω έτοιμος, σε εγρήγορση εν μέσω αντιθέσεων, αμφισημίας, αβεβαιότητας, λαθών, σε αναζήτηση της αυτογνωσίας  σύμμαχοι με την αποδοχή, παραδοχή, χωνεύοντας το ότι πορευόμαστε μέσα στην γήινn  μας αντίφαση.

Και με την γραμματολογική  χρήση των μετοχών : ψάχνοντας, μαθαίνοντας, αμφιβάλλοντας, προσδοκώντας.

Νικόλαος  Π. Α. Καρβούνης

  1. Ο ψυχίατρος Γιώργος Καλλέργης και ο υπογράφων.
  2. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, δεν ανήκουν : η Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου: αποκλειστικά και μόνο για απόρους, με  διαφανείς οικονομικούς πόρους και η Στάσου Κοντά μας : με μηδενικά πάγια λειτουργικά έξοδα, επίσης με διαφανείς οικονομικούς πόρους, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς ανταλλάγματα.
  3. Soshana  Zumboff. Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού. Eκδόσεις Καστανιώτη, 2020.
  4. Should patients call you by your first name? Medscape, December 2018. 
  5. How old is too old, to work as a Doctor. Medscape Internal Medicine, April 2022.

(C) Κατοχυρωμένοι όροι (λέμε τώρα) από τους Ν.Καρβούνη και Ν.Τσαβαρή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML