Log In
16/02/2022

Αναγγελία rounds Mε ωδές και ατάκες για το τέλος : The boxer, Ο παλιάτσος και ο ληστής κ.α..

Μια απόπειρα ιχνηλάτησης

Αντί Εισαγωγής

Η των ασθενών επίσκεψις – ward rounds – σε νοσοκομεία, διαδοχικά από  θάλαμο σε  θάλαμο, με όλη την σύνθεση θεραπευτών,  ήδη από τον 17ο αιώνα – και σε παρόμοια μορφή στο Βυζάντιο από τον 12ο αιώνα (1) –  κρατάει καλά μέχρι σήμερα.  Ήταν και είναι μέρος της καθημερινής φροντίδας ασθενών και συγχρόνως  ένα εκπαιδευτικό εργαλείο της μαθησιακής διαδικασίας των ειδικευομένων ιατρών. Η παράδοση ισχυρή, όμως το ζητούμενο είναι να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα του και αναλόγως  να  βγάλουμε συμπεράσματα. Το κρατάμε, το συμπληρώνουμε ή το αλλάζουμε με κάτι άλλο; Στο διάλογο της άνω αριστερά  εικόνας, o αστερίσκος παραπέμπει σε  ραδιοφωνική θεατροποιημένη αφήγηση του Λάκη Λαζόπουλου μαζί με την Υρώ Μανέ, για το πως ξέφυγαν από τον Ευαγγελισμό, επικαιροποιημένο στην covid εποχή. Λέγονται και άλλα σπαρταριστά, όπως: “μια φορά τον μήνα οι γιατροί μας χειρουργούν κάποιον με κλήρωση χωρίς γρηγορόσημο .  Ο κλήρος έπεσε σε σένα αχάρηστε”.

 Περί Υλικού και μεθόδου

Η ερευνητική μεθοδολογία γνωστή: επίσκεψη on site, ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, ποσοτική και ποιοτική ανάλυση. Το ζύμωμα όμως με  την ανθρωπογεωγραφία κάθε κλινικής, για τη κατανόηση του  feeling / της ατμόσφαιρας μιας ομαδικής προσπάθειας, δύσκολη.

Διαφορές είναι λογικό να υπάρχουν για πολλά. Αποδεκτές, αν εξασφαλίζουμε ένα ξεκίνημα από μια συμφωνημένη βάση. Κλινικές ιδίου αντικειμένου πχ ογκολογικές στο ίδιο νοσοκομείο αλλά σε διαφορετικό όροφο, με τον κομβικό ρόλο του επικεφαλής, είναι διαφορετικά οικοσυστήματα, δύσκολα στην καταγραφή/αξιολόγηση της αποδοτικότητας της ομαδικής διαδικασίας.

Η πρακτική του on-job training  τηρείται παλαιόθεν, σε πολλά επαγγέλματα πχ Ηπειρώτες χτιστάδες(2) στο Πήλιο, είχαν τη ίδια δομή:  παραγιοί , μαστορόπουλα, μαστόρια, αρχιμάστορες και ο πρωτομάστορας.

Στη σύνθεση της δικής μας ομάδας, όλοι οι ειδικευμένοι, συνήθως  μόνιμο προσωπικό και οι ειδικευόμενοι  – που μας εμπιστεύεται η πολιτεία μετά τη ολοκλήρωση πανεπιστημιακών τους σπουδών – μια νοσηλεύτρια και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην αλλοδαπή, έχουμε  την μετανεωτερική διευρυμένη  σύνθεση με την προσθήκη ενός εκπροσώπου των ασθενών.  Ξεκινούν όλοι μαζί, χωρίς φακέλους ασθενών αλλά με  pad ανά χείρας.  Μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του όλοι άλλοι. Πήζει στην άσπρη μπλούζα ο θάλαμος. Τα πράγματα δεν πάντα καλά. Να μια σοβαρή παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης στους δασκάλους : scolding (κατσάδα, μάλωμα) ενώπιον όλων. Βλ. εικ. αρ. κάτω. 

Υπάρχει βέβαια το πριν και το μετά.  Έχει δηλαδή, προηγηθεί  η σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων θεραπευτών με αναλυτική συζήτηση στο γραφείο – χωρίς του ασθενείς – και επαναλαμβάνεται ως επίκριση μετά την επίσκεψη των ασθενών.

Παρά τη κλίνη του ασθενούς, δεν υπάρχει ιδιωτικός χώρος, κοινοποιούνται προσωπικά δεδομένα εις ακρόασιν  συνασθενών,  με του φροντιστές συνήθως στο σαλόνι (3). Μια άνιση σχέση ορθίων και οριζοντιωμένων, ασθενών και καλοζωισμένων. Η οριζόντια αφήγηση έχει και αυτή τα προβλήματα της. Μπορεί κάλλιστα και αυτή να είναι ετεροβαρής  προς την μια ή την άλλη πλευρά. ‘Εχει ενδιαφέρον το μοντέλο του Leicestershire Hospice του Dr Sam Ahmedtzai χωρίς την  πανοπλία της άσπρης μπλούζας καί διάλογο στον ενικό .΄Ενα σχόλιο και για  την ιδιαίτερη  γλώσσα του συναφιού – ο κώδιξ επικοινωνίας – μυστικά της δουλειάς που πρέπει να μείνουν  μεταξύ τους – μόνο στο συνάφι. Οι άλλοι να ακούν και να μην καταλαβαίνουν γρί. Δύσκολο να τηρηθεί σήμερα με τους επαγγελματίες ασθενείς του web. Μένει η κωμική γλώσσα των καμακιών κατά την έκφραση του Νίκου Τσαβαρή, μισά Αγγλικά μισά Ελληνικά.  Παρακινδυνευμένο ακόμα, να γίνεται η επίσκεψη όλη στα Αγγλικά. Θα πρέπει να προηγηθεί η ανιχνευτική ερώτηση: Μήπως ξέρετε Αγγλικά.  Αφήστε που υπάρχει και πρόβλημα ενδοσυνεννόησης δεν μπορείς να αποκαλέσεις πια τις νοσηλεύτριες, αδελφές. Υπoκρισία θα μου πείτε, πως δεχόμαστε το  συν-αδελφέ;  Άντε και την πάμε την προσφώνηση  νοσηλεύτρια, θα βάζουμε και το επίθεμα/το διακριτικό  Π.Ε. προσοχή όχι Ε.Π.Ε. γίνεται;

Το μπλέξιμο με τους προσδιορισμούς φύλου είναι ότι έχουμε πράγματι, ασρενικούς προσδιορισμούς, νοσηλευτής και  θηλυκούς, νοσηλεύτρια. Αυτό  πάλι δεν αυτό αρκετό, λείπει το ουδέτερο των υπολοίπων προσδιορισμών. Στη αγγλική γλώσσα έχει προτεθεί  το singular They (4).  Δουλειά για γλωσσολόγους μας.

Ως  Αποτελέσματα:

Αν κάποτε γίνει αυτή η έρευνα στο ΕΣΥ – αποκλειστικό φορέα εκπαίδευσης ειδικευομένων- θα έχουμε δεδομένα να τα επεξεργαστούμε. Προτείνουμε στους συναδέλφους  μας ακαδημαϊκούς δασκάλους την ανάθεση μιας διατριβής. Μέχρι τότε αναμονή.

Συζήτηση

Η ενδοσκόπηση στα προβλήματα του σιναφιού  αναζητώντας τα όρια της ιατρικής επιστήμης και της αλήθειας επίκαιρη. Το ερώτημα στη εποχή της μετά-αλήθειας (5), στο βαθμό που είμαστε ορθολογικά όντα,  είναι : τι τελικά  είναι και τι δεν είναι, αλήθεια. Αυτό είναι το ζητούμενο. 

Βοηθιόμαστε από την επαγωγική λογική, το εργαλείο της επιστήμης, με τις επιτυχίες της και τα όρια της, με την διαρκή ροή της επερχόμενης αντικατάστασης των προτάσεων, αλλά αυτό έχουμε σήμερα, τώρα με αυτό θα πορευόμαστε. Δεν είναι καλό, οι αδυναμίες της επιστήμης να λειτουργούν ως συκοφάντηση της επιστήμης. Η Ελεύθερη άποψη του καθενός, αν  δεν μας οδηγεί σε υπέρβαση των διαφορών μας – στην αναζήτηση του κοινού καλού – τότε είναι μια διαμερισματοποίηση, ομαδοποίηση, οπαδοποίηση, μιας ψηφιακής κοινότητας.

Μια άποψη των άλλων την ακούμε, όχι για την προσπεράσουμε, προσπαθούμε να τη καταλάβουμε, δεδομένου της απούσης – είναι έξω από τα γήινα μέτρα -της  αντικειμενικής γνώσης της οικουμενικής αλήθειας.

Αντί συμπεράσματος σκόρπια σχόλια, προτάσεις, στίχοι και σχολιανά :

α) Τελικά προκρίνουμε μια using narrative, evidence-based humanistic approach, patients’-values included and public scutinized with respect to all eco resources, MEDICINE.

β) π. Φιλόθεος Φάρος : H  ίαση ως υγείας  ολοκληρία .Εκδόσεις Αρμός ,2003.

γ)  Paul Simon, the Boxer :“I am leaving, I am leaving But the fighter still remains, he still remains “  .

δ) O ημέτερος  Δ. Σαββόπουλος : “τα παίρνεις όλα πολύ στα σοβαρά, ήταν τα λόγια του ληστή. Εμείς επάνω στα βουνά δεν δίνουμε δεκάρα τσακιστή για ότι έχει κερδηθεί, γιά ότι έχει πια χαθεί”.

ε) Λεφτά για σκόρπισμα: Λεφτά έχω, πάω και στο διάστημα : η απάντηση του  Ε. Musk στον Β. Αυλωνίτη. Αναλογική  η σκορδοκαΐλα. Έχουμε και όλοι εμείς μερίδιο σε αυτή, αν τo καλοσκεφθείς.

Άσε τον κοκκινολαίμη να τσιμπολογάει ψίχουλα κατανόησης, ενσυναίσθησης και αγάπης.

Από τον Νικόλαο Π. Α. Καρβούνη, Παθολόγο Ογκολόγο

1. Timothy Miller : Η γένεση του νοσοκομείου στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Εκδόσεις Βήτα, 1998.

2. Τεχνίτες της πέτρας, – πετράδες με ωραία ονόματα – παλιά (πελεκάνοι) και πολύ παλιά (λιθοξόοι).

3. Άνθρωποι χωρίς όνομα : Συλλογικό. Εκδόσεις Ευρασία, 2021. Ομότιτλες θεατρικές παραστάσεις στο ‘Ίδρυμα Κακογιάννη μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2022. Αναφοράσεφροντιστές ασθενών, με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ

4. Οxford dictionary: singular they has become the pronoun of choice to replace he and she, where the gender of the antecendent – the word pronoun refers to – is unkown, irrelevant, or  where gender needs to be concealed.

5. Post-truth, Word of the year for 2016, Oxford Dictionary, relating to or denoting circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than appeals to emotion and personal belief.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML