Το 3ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας του Θεαγενείου Α.Ν. Θεσσαλονίκης άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιανουαρίου 1991. Η πρώτη Διευθύντρια ήταν η κ. Δέσποινα Μουρατίδου, η οποία απεχώρησε το τέλος του 2010, οπότε ανέλαβε την Διεύθυνση ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης, που κατέχει τη θέση μέχρι σήμερα. Από τον Ιανουάριο 2007 στο Τμήμα εργάζεται –προσφέροντας τις υπηρεσίες της- η κ. Ευθαλία Λάλλα. Σαν Επιμελητές της Κλινικής είχαν δουλέψει ακόμη κατά το παρελθόν ο κ. Ηλίας Ηλιάδης από 1/2/2000 έως 24/3/2004 όταν και χάθηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχε, ο κ. Κώστας Παπαζήσης, από 26/9/2005 μέχρι που παραιτήθηκε στις 16/11/2010 και ο κ. Πάρις Μακραντωνάκης, ο οποίος προσήλθε από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το Νοέμβρη 2010 και ακολούθως μεταπήδησε στο 2ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας του Θεαγενείου, όπου και ανέλαβε τη θέση του Διευθυντού. Τέλος, από 16/1/2013 έως 13/12/2013 στην Κλινική εργάστηκε –μετακινηθείς από το Νοσοκομείο ΙΚΑ “Παναγία” ο κ. Δημήτρης Τσαβδαρίδης.
Έτσι, τις μέρες αυτές στο 3ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας εργάζονται οι κκ Χαράλαμπος Ανδρεάδης (Δ/ντής) και η κ. Ευθαλία Λάλλα (Επιμελήτρια Α’). Υπάρχουν μία (1) θέση ειδικευομένου Παθολογικής Ογκολογίας (κ. Α. Αγοραστός) και πέντε(5) θέσες ειδικευομένων Παθολογίας.
Όμως, κατά καιρούς, από τη θέση ειδικευομένου του Τμήματος έχουν περάσει πολλοί -γνωστοί και διακεκριμένοι σήμερα- Παθολόγοι Ογκολόγοι, όπως οι κκ Γιώργος Πενθερουδάκης, Αναστάσιος Μπούτης, Νίκος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Κρικέλης, Ιπποκράτης Κοραντζής, Λουκάς Κοντοβίνης, κ.ά. κάνοντας όλη ή μέρος της ειδικότητάς τους.
Α. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Η καθημερινή λειτουργία του 3ου Τμήματος Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας απλώνεται σε τρία επίπεδα: Κλινική 19 κλινών, Τομέας Ημερήσιας Νοσηλείας και Εξωτερικά Ιατρεία.
Η διακίνηση των ασθενών ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα μεγάλη, αν δει κανείς τους αριθμούς των ασθενών που διεκπεραιώνοντα. Στον κάτωθι Πίνακα φαίνονται οι κινήσεις των ασθενών τα τελευταία τρία έτη.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ |
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ |
ΔΤΗΝ* |
|
2011 |
2681 |
10404 |
8989 |
2012 |
2470 |
10770 |
9022 |
2013p |
1770 |
8892 |
8131 |
*ΔΤΗΝ: Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας
p μέχρι τον μήνα Νοέμβριο 2013
Η Κλινική έχει μακρά εμπειρία διεκπεραίωσης διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων σε πάσης φύσεως συμπαγείς όγκους. Μέλη της Κλινικής αναλώνουν καθημερινώς περί τις 2 ώρες συμμετέχοντας σε Ογκολογικά Συμβούλια που κάθε μέρα διενεργούνται στο Θεαγένειο Νοσοκομείο και όπου για όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς γίνεται αναλυτική συζήτηση και απόφαση της εκάστοτε θεραπευτικής επιλογής.
Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το 3ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας δίνει την δυνατότητα πλήρους ειδίκευσης Παθολογικής Ογκολογίας σε ένα(1) ειδικευόμενο ιατρό και μέχρι δύο έτη Παθολογίας σε άλλους πέντε (5) ειδικευομένους άλλων ειδικοτήτων.
Μέσα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών διαδικασιών υπάρχει πρόνοια για εβδομαδιαίο πρόγραμμα με μετεκπαιδευτικά μαθήματα, προσκλήσεις επιστημών άλλων ειδικοτήτων, ενημερώσεις από Φαρμακευτικές Εταιρείες, παρακολούθηση Ογκολογικών Συμβουλίων. Επίσης οι ειδικευόμενοι ενθαρρύνονται για την παρακολούθηση Ελληνικών και Ξένων Ιατρικών Συνεδρίων και Σεμιναρίων.
Τέλος η Κλινική οργάνωσε επτά (7) Πανελλήνια Σεμινάρια Κλινικής Ογκολογίας (από 2000 έως 2013, ανά 2ετία).
Γ. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Μέλη της Κλινικής συμμετείχαν στη συγγραφή του εγχειριδίου «Βασικά Χημειοθεραπευτικά Σχήματα» που εξεδόθη (3 εκδόσεις) από το Νοσοκομείο «Θεαγένειο». Σημαντικότατη ήταν η συμβολή στη σύνταξη των “Ελληνικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών Χορήγησης Χημειοθεραπευτικών Φαρμάκων σε ασθενείς με Νεοπλασματική Νόσο” που εκδόθηκε από την ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος). Επίσης, μέλη της Κλινικής συμμετείχαν στη συγγραφή κεφαλαίων σε Ογκολογικής φύσεως βιβλία και σε δημοσιεύσεις πρωτότυπων εργασιών και επισκοπήσεων σε Ελληνικά και Αγγλόφωνα επιστημονικά Περιοδικά.
Τέλος, ο Δ/ντής της Κλινικής κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης ήταν επί 3ετία Διευθυντής Σύνταξης του επίσημου περιοδικού της ΕΟΠΕ “Βήμα Κλινικής Ογκολογίας” (Forum of Clinical Oncology).
Δ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το 3ο Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας και Χημειοθεραπείας ίδρυσε και λειτούργησε επί έτη Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στον χώρο του Συμεωνιδείου Ερευνητικού Ινστιτούτου, όπου έχουν διενεργηθεί πλήθος ερευνητικών μελετών, συνεργασίες με Πανεπιστήμια, διεκπεραίωση ερευνητικού μέρους διατριβών, προ- και μετα-πτυχιακών ερευνητικών εργασιών, κ.ά. Επίσης, σημαντική ήταν η συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα.
Την τελευταία 5ετία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου, Πρόεδρος ΔΣ της οποίας είναι ο Δ/ντής κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης, χορηγήθηκαν σημαντικές οικονομικές βοήθειες υπό τη μορφή υποτροφιών σε δώδεκα νέους επιστήμονες της Κλινικής και του Θεαγενείου Νοσοκομείου, οι οποίοι μετέβησαν για 3-6 μήνες σε γνωστά Ερευνητικά και Νοσηλευτικά Κέντρα της Ευρώπης για μετεκπαίδευση.
Η Κλινική, αλλά και όλο το Θεαγένειο Νοσοκομείο γενικότερα είχε τεράστια Διοικητικής φύσεως προβλήματα εξ αιτίας των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια ανεστάλησαν όλες οι ερευνητικές διαδικασίες, προκαλώντας πολλά προβλήματα σε ιατρούς και ασθενείς. Για τα θέματα αυτά έγιναν πολλά διαβήματα προς πολλούς φορείς και υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι σε λίγο χρόνο θα επανέλθει η ομαλότητα στο θέμα αυτό.