Log In
04/12/2018

Νεότερα δεδομένα από το ESMO 2018. Αλλάζει το τοπίο στον καρκίνο του νεφρού;

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί την έβδομη συχνότερη κακοήθεια στον ανεπτυγμένο κόσμο με συνεχόμενη αύξηση της επίπτωσής του. Από το σύνολο των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών το 25-30% αφορούν μεταστατική νόσο.

Η ανακάλυψη της συσχέτισης αυτού του τύπου κακοήθειας με την αγγειογένεση οδήγησε στη δημιουργία μικρομοριακών αναστολέων του υποδοχέα αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGFR), που έκτοτε αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας.

Το 2015 η ανοσοθεραπεία βρήκε τη θέση της και στον καρκίνο του νεφρού με τη μελέτη Checkmate-025, που έδειξε τη δραστικότητα του anti-PD1 αντίσωματος, Nivolumab στη δεύτερη γραμμή θεραπείας μετά από αποτυχία αναστολέων VEFGR.  Με τη μελέτη αυτή τέθηκαν δύο βασικά ερωτήματα: Το πρώτο αφορούσε την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας στην πρώτη γραμμή και το δεύτερο αφορούσε πιθανούς συνδυασμούς ανοσοθεραπείας με  αναστολείς  VEFGR.

H απάντηση στο πρώτο ερώτημα δόθηκε στο Ευρωπαικό Συνέδριο Ογκολογίας του 2017, με τη μελέτη Checkmate-214. H μελέτη αυτή απέδειξε την υπεροχή του συνδυασμού Nivolumab- Ipilimumab έναντι του Sunitinib, ως θεραπεία πρώτης γραμμής, τόσο στις ανταποκρίσεις, όσο και στη συνολική επιβίωση  σε ασθενείς με ενδιάμεση ή φτωχή πρόγνωση.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δόθηκε στο φετινό Ευρωπαικό Συνέδριο Ογκολογίας. Συγκεκριμένα, η μελέτη Javelin 101 απέδειξε ότι ο συνδυασμός Avelumab  ( anti-PD1) με το Axitinib (ΤΚΙ) έναντι του Sunitinib, οδηγεί σε μεγαλύτερες ανταποκρίσεις σε νεοδιαγνωσθέντες μεταστατικούς ασθενείς, ανεξαρτήτου προγνώσεως. Συγκεκριμένα η μέση περίοδος ελεύθερη υποτροπής ήταν 13.8 μήνες στην ομάδα του συνδυασμού έναντι των 7.2 μηνών στη μονοθεραπεία. Τα παραπάνω ποσοστά δε διαφοροποιούνταν με την έκφραση η μη του PDL1. Οι αντικειμενικές ανταποκρίσεις ήταν 55.2 έναντι 25.5 αντίστοιχα.

Τέλος, όσο αφορά στην τοξικότητα τα ποσοστά των grade 3 ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 71.2% στην ομάδα του συνδυασμού έναντι 71.5% αυτών της μονοθεραπείας.

Μόλις πριν 2 βδομάδες δόθηκε στην Ευρώπη η έγκριση για το συνδυασμό των ανοσοθεραπειών, ως πρώτη γραμμή σε ασθενείς ενδιάμεσης ή φτωχής πρόγνωσης. Τα αποτελέσματα της Javelin 101, πιθανόν να οδηγήσουν και στην έγκριση του συνδυασμού ανοσοθεραπείας και αγγειογενετικού παράγοντα στην πρώτη γραμμή. Το στοίχημα λοιπόν είναι η επίλογη του κατάλληλου σχήματος για τον κατάλληλο ασθενή.

Ειδι

Zakopoulou roubini

Από τη Ρουμπίνη Ζακοπούλου, Ειδικ. Παθολογικής Ογκολογίας ΓΝΑ Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML