Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ολοκλήρωση του 1ου μετεκπαιδευτικού διεπιστημονικού (multidisciplinary) μαθήματος με θέμα τον “Καρκίνο της ουροδόχου κύστεως”, στο αμφιθέατρο του ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ Νοσοκομείου.
Το 1ο αυτό μάθημα που πραγματοποιήθηκε την 28 Φεβρουαρίου 2015, αποτελεί την έναρξη μιας σημαντικής διεπιστημονικής προσπάθειας συνεργασίας για την οργάνωση, σε πρώτη φάση, σειράς μαθημάτων για τον Ουροποιογεννητικό Καρκίνο. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΟΠΕ και της ΕΟΕ, δύο επίσημων ιατρικών εταιρειών, αποτελεί μια θεσμική πρωτοβουλία για τις ειδικότητες της Παθολογίας Ογκολογίας και της Ουρολογίας, με σκοπό την εκπαίδευση των ιατρών όχι μόνο στην ορθή διαχείριση και θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του Ουροποιογεννητικού Συστήματος, αλλά και στην ανάπτυξη συνείδησης ορθής πρακτικής συνεργασίας μεταξύ τους.
Με την ολοκλήρωση του 1ου αυτού μαθήματος, θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να γίνει μια αναφορά στις πρώτες εντυπώσεις καθώς και μια υπενθύμιση της ιδέας του όλου εγχειρήματος.
Είναι αλήθεια, ότι κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, καθώς κάλυψε όσο ίσως λίγα εκπαιδευτικά προγράμματα, το θέμα του καρκίνου της κύστεως από την έναρξη της συμπτωματολογίας, την απεικόνιση και τη λοιπή διαγνωστική προσέγγιση, μέχρι την αντιμετώπιση ανά στάδιο της νόσου, με την εμπλοκή των ουρολόγων και των παθολόγων ογκολόγων, ενώ σημαντική υπήρξε η αναλυτική αναφορά στη βιολογία της νόσου και την έρευνα που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια ή θα εξελιχθεί μελλοντικά στο νόσημα αυτό.
Αν και το διάστημα που δόθηκε για την προετοιμασία του εγχειρήματος ήταν μικρό, 20 ημέρες περίπου, οργανώθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα με εξαιρετικούς ομιλητές από το χώρο της ουρολογίας, της ογκολογίας, της ακτινολογίας και της βιολογίας, οι οποίοι πραγματικά προετοίμασαν με μεράκι ομιλίες ακριβώς στη λογική που οι συντονιστές επιθυμούσαν, δηλαδή την εκπαίδευση με βάση την επιστημονική αρτιότητα χωρίς ,ωστόσο, να είναι αποκομμένες από την καθ ημέρα κλινική πρακτική και εμπειρία.
Ίσως ήταν και ένα εκ των διαδραστικότερων μαθημάτων, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε σημαντικά η ενεργός συμμετοχή των «διδασκομένων» και των «διδασκόντων» και των 2 κύριων ειδικοτήτων, με τη ζωντάνια και τη ζωηρή συμμετοχή των περισσοτέρων να παραμένουν αμείωτα παρά το βαρύ του προγράμματος
Θεωρώ ότι το πέρας του μαθήματος βρήκε όλους οφελειμένους, ενώ δείχθηκε η ανάγκη αποσαφήνισης της σημασίας της διεπιστημονικής προσέγγισης του ογκολογικού ασθενούς με αναγνώριση της θέσης αλλά και της σημασίας της κάθε ειδικότητας.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η συμμετοχή των φίλων και συναδέλφων ουρολόγων αριθμητικά και ως ενεργός συμμετοχή που επιβεβαιώνει την ορθότητα της εξωστρεφούς κίνησης της ΕΟΠΕ αλλά και της ΕΟΕ, καθώς υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή νέων επιστημόνων που επιθυμούν να γαλουχηθούν με τη νοοτροπία της υγιούς συνεργασίας με γνώμονα το όφελος του ογκολογικού ασθενούς. Τη σημασία της προσπάθειας αυτής τόνισε και η παρουσία, σε όλη τη διάρκειά της σχεδόν, του κ. Πούλια, αντιπροέδρου της Ουρολογικής Εταιρείας.
Συμμετείχαν 51 περίπου επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημοσίου, Πανεπιστημιακών και Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και υπήρξαν συνάδελφοι που προσήλθαν ενώ δραστηριοποιούνται σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Ιδιαίτερη αξία στη συμμετοχή δίνει το γεγονός ότι σε αυτό το 1ο μάθημα δεν υπήρξε κάλυψη καμιάς απολύτως δαπάνης μετακίνησης ή διαμονής απο μια εκ των 2 συνεργαζόμενων επιστημονικών εταιρειών.
Σημαντικό , επίσης, ότι όλοι οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις παρουσιάσεις που έγιναν μέσω των ΕΟΠΕ ή ΕΟΕ ή της επικοινωνίας με τους συντονιστές του εγχειρήματος
Τη σειρά των σημαντικών αυτών μαθημάτων, συντονίζουν εκ μέρους της ΕΟΠΕ οι κ.κ. Ευάγγελος Μπουρνάκης και Αλέξανδρος Τζοβάρας και εκ μέρους της ΕΟΕ και του τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας ο κ. Θεόδωρος Καλογερόπουλος.
Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 4 ημερήσια σεμινάρια (ουροδόχος κύστη, νεφρός, προστάτης, όρχις-πέος). Απευθύνεται σε νέους ουρολόγους και παθολόγους ογκολόγους που έχουν λάβει ειδικότητα τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς και σε ειδικευόμενους των δύο τελευταίων ετών της αντίστοιχης ειδικότητας.
Η αρχική πρόβλεψη είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων να είναι περιορισμένος ώστε να εξασφαλιστεί η διαδραστικότητα του εγχειρήματος, ενώ η παρουσία σε τουλάχιστον 3 από τα 4 σεμινάρια έχει οριστεί ως υποχρεωτική ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή έννοια εκπαίδευσης καθώς και η αντίστοιχη διεκδίκηση μιας εκ των 2 υποτροφιών στο τέλος του κύκλου. Η ενεργός συμμετοχή ωστόσο και η ιδιαίτερη επιτυχία του 1ου μαθήματος, ίσως δημιουργεί την ανάγκη αύξησης του αρχικά σχεδιασμένου αριθμόυ συμμετεχόντων.
Στο τέλος κάθε μαθήματος, αλλά και στο τέλος ολόκληρου του κύκλου, υπάρχουν ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. O πρώτος σε βαθμολογία από κάθε ειδικότητα, θα λάβει είτε υποτροφία για να μεταβεί για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό σε ουρολογική ή ογκολογική κλινική που αποδεδειγμένα εξειδικεύεται στην ογκολογία του ουροποιητικού ή αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη για την εκπόνηση διατριβής ή συμμετοχής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με την ογκολογία του ουροποιητικού συστήματος.
Κλείνοντας, για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές και επιπλέον, ειλικρινείς ευχαριστίες στο μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους και έλαβαν μέρος, με την ελπίδα ότι το ενδιαφέρον όλων θα παραμείνει αμείωτο και στη συνέχεια.
Από τον Β. Μπουρνάκη,
Παθολόγο Ογκολόγο