Log In
21/05/2015

Ημερίδα Roche: Αντιμετώπιση Βασικοκυτταρικού Καρκινώματος και ο ρόλος του Vismodegib (Erivedge)

Το Σάββατο 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Life Gallery πραγματοποιήθηκε μία επιστημονική ημερίδα με θέμα την αντιμετώπιση του Βασικοκυτταρικού καρκινώματος και το ρόλο του Vismodegib (Erivedge) ως νέα θεραπευτική επιλογή.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν “Transforming the treatment of advanced Basal Cell Carcinoma” και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας.

Τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης ήταν:
-To βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ΒΚΚ) είναι το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα στην καυκάσια φυλή με αυξανόμενη επίπτωση τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότερες περιπτώσεις BKK αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τη χειρουργική αφαίρεση, την ακτινοθεραπεία ή άλλες επεμβατικές ή μη τοπικές μεθόδους και έχουν γενικά καλή πρόγνωση. Σε μια ομάδα ασθενών όμως, η αντιμετώπιση της νόσου με τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν επαρκεί.
-Το «προχωρημένο» ΒΚΚ περιλαμβάνει μία ετερογενή ομάδα καταστάσεων: 1) όγκους σε χειρουργικά δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές, όπως αυτή του προσώπου, 2) όγκους με επιθετική βιολογική συμπεριφορά και συνεχείς υποτροπές παρά τις αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις ή κύκλους ακτινοθεραπείας, και 3) μεγάλους σε μέγεθος, παραμελημένους όγκους όπου η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις. Στα πΒΚΚ περιλαμβάνονται επίσης οι ασθενείς με μεταστατικά ΒΚΚ, τα οποία, αν και σπάνια, έχουν χαμηλή ανταπόκριση στην κλασική χημειοθεραπεία και δυσμενή πρόγνωση, όπως επίσης και οι ασθενείς με πολλαπλά ΒΚΚ, στα πλαίσια του συνδρόμου Gorlin ή σποραδικής νόσου, στους οποίους η εφαρμογή ακτινοθεραπείας αντενδείκνυται, ενώ οι χειρουργικές ή άλλες τοπικές θεραπείες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω, λόγω της συνεχούς επανεμφάνισης νέων όγκων.
-Ο βασικός μοριακός μηχανισμός στην ανάπτυξη του ΒΚΚ είναι η ανώμαλη ενεργοποίηση της σηματοδότησης του μονοπατιού Hedgehog, η οποία απαντάται σε περισσότερο από το 90% των ΒΚΚ.
-Το Vismodegib είναι ο πρώτος στην κατηγορία του μικρομοριακός αναστολέας του Hedgehog μονοπατιού. Βάσει της εγκριτικής μελέτης ERIVANCE, το Vismodegib έλαβε έγκριση για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με συμπτωματικό μεταστατικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (μΒΚΚ) και τοπικά προχωρημένο ΒΚΚ (τπΒΚΚ) μη κατάλληλο για χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Συγκεκριμένα, το Vismodegib σε ημερήσια δόση 150 mg per os έδωσε στην τελευταία ανάλυση αντικειμενικές ανταποκρίσεις της τάξης του 60 και 49% και μέση διάρκεια ανταπόκρισης 26.2 και 14.8 μήνες στους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο και μεταστατικό ΒΚΚ αντίστοιχα. Από άποψη ασφάλειας, η χορήγηση του φαρμάκου είναι καλά ανεκτή, με κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες τις μυϊκές κράμπες, την αλωπεκία, τις διαταραχές γεύσης και την απώλεια βάρους.
Παρόντες ήταν 30 ειδικοί ιατροί από όλη την Ελλάδα. Οι πρόεδροι, καθ. κα Γκόγκα και καθ. κος Στρατηγός, με τον καθ. κο Γαϊτάνη, τον προσκεκλημένο ξένο ομιλητή Prof. Kunstfeld και τους συμμετέχοντες ιατρούς δημιούργησαν μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση κάνοντας πράξη τη διεπιστημονική συνεργασία που απαιτεί η διαχείριση των ασθενών με προχωρημένο Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε επίσης ζωντανά μέσω του διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιατρούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν να ενημερωθούν εξ’ αποστάσεως.

2.IMG_5851 (2)

4.IMG_5848

7.IMG_5862
5.IMG_5854
Από την Α. Καραδήμου
Medical Manager Skin Cancer/Immuno-oncology Franchise
Medical Affairs Dept. Roche Hellas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML