Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 – Πολυχώρος IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), 17:00 – 20:00
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος στις 13 Νοεμβρίου και σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 17:00 – 20:00, στον Πολυχώρο IANOS, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο που μιλούν για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 80% όσων έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παγκρέατος έχουν προσδόκιμο ζωής μόλις 4-6 μήνες.Οι αριθμοί σίγουρα είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και τα συμπτώματα, τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας και τα οποία δυστυχώς τα αγνοούμε για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ένας πόνος στην κοιλιακή χώρα, που παραμένει χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία, χρειάζεται να μας κινητοποιήσει άμεσα.
Η Επιστημονική Ημερίδα θα ξεκινήσει με τις κ.κ. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρο Διασωματειακής Επιτροπής για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ασθενών με καρκίνο (ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ.), Αντιπρόεδρο ECPC (European Cancer Patient Coalition) και Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και Ali Stunt, Founder & Chief Executive, Pancreatic Cancer Action και την σκυτάλη θα λάβουν οι κ.κ. Χρήστος Δερβένης, Χειρουργός – Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Κωνσταντοπούλειο ΝΣΚ Νέας Ιωνίας «η Αγία Όλγα» και Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Γ’ Ογκολογικής Κλινικής, Γενικό Ογκολογικό ΝΣΚ Κηφισιάς “οι Άγιοι Ανάργυροι”.
Στη συνέχεια, η κα Αθηνά Βαδαλούκα, Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου WIP, Αντιπρόεδρος EULAP, θα αναφερθεί στη σημασία της παρηγορικής φροντίδας για τους ασθενείς με Καρκίνο του Παγκρέατος και η Επιστημονική Ημερίδα θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του κ. Κώστα Γ. Χούμα, ασθενούς, ο οποίος θα μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία.
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ το σχετικό άρθρο των Νέων της ΕΟΠΕ. Στο άρθρο αυτό, θα βρείτε και το Εγχειρίδειο του Καρκίνου του Παγκρέατος, γραμμένο σε απλή γλώσσα από την Ομάδα των Νέων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ), με την υποστήριξη της ΕΟΠΕ