Log In
23/10/2023

ΚΕΦΙ- Δράσεις Σεπτεμβρίου 2023

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα

«ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΚΑΚΟΗΘΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ» την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 – 20:30 στο φιλόξενο χώρο του Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ με ελεύθερη είσοδο κοινού.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της κας Ελισσάβετ Γρουζή, MD, PhD, Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” και Προέδρου του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, η οποία προέδρευσε της Ημερίδας. Αναφέρθηκε στους συχνούς ελέγχους που πρέπει όλοι να κάνουμε καθώς τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα αποτελούν το 10% του συνόλου των κακοηθειών, ενώ τόνισε τη σημασία της μεταμόσχευσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για αυτό το σκοπό.

Ακολούθως, έδωσε το λόγο στην κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Σκοπός της συγκεκριμένης Ημερίδας είναι η ενημέρωση για την αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων και η σημασία της επιστημονικής έρευνας που δίνει τη δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις. Ευχαρίστησε τους τους διακεκριμένους επιστήμονες ιατρούς, τους ασθενείς που θα συμμετέχουν στο στρογγυλό τραπέζι καθώς και τους  χορηγούς της Ημερίδας και τόνισε ότι χωρίς την έμπρακτη συμπαράστασή τους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο για το ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλούν Μυέλωμα.

Στη συνέχεια η κα Αθανασία Σαμαρά, Υπεύθυνη της Ομάδας Αιματολογικού Καρκίνου του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. ανέφερε ότι η Ομάδα του Αιματολογικού Καρκίνου δημιουργήθηκε το 2010 καθώς ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες σχετικά με τη νόσο ή συμπάσχοντες για να σε κατατοπίσουν και να ενημερωθείς. Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της ίδιας στο CML Advocates Network και στα συνέδρια που αυτό κάνει, όπως είναι αυτό που θα γίνει σύντομα στο Βελιγράδι.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους διακεκριμένους επιστήμονες, ομιλητές της εκδήλωσης.

Η κα Σωσάννα Δελήμπαση, Δ/ντρια Αιματολογικού Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», μέλος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, αναφέρθηκε στην καινοτομία της θεραπείας στη χορήγηση Cart λεμφοκυττάρων, ως μια μορφή ανοσοθεραπείας που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Τα CART-T cells μπορούν να χορηγηθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, αποτελούν ακριβή θεραπεία και εξειδικευμένα κέντρα και προσωπικό για τη χορήγησή τους. Ο αριθμός των θεραπειών αυτών είναι αυξητικός, καθώς αποτελεί ασφαλή θεραπεία, εφαρμόζεται στο πρώιμο στάδιο και αποφεύγονται οι χημειοθεραπείες. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση αλλά και η στελέχωση των κέντρων που εφαρμόζουν τη θεραπεία με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κα Παναγιώτα Γιαννούλια, Ιατρός, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α’, Αιματολογική Κλινική και ΜΜΜΟ, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», ανέφερε ότι το Πολλαπλούν Μυέλωμα είναι η 2η πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια, με διάμεση ηλικία διάγνωσης 69-70 έτη. Η αιτία εμφάνισης του νοσήματος είναι άγνωστη και δεν αποτελεί κληρονομική ασθένεια. Παρουσιάζεται στο 80% των ασθενών με οστική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από οστεολυτικές βλάβες με συνοδό οστικό άλγος, συνήθως στις πλευρές και χαμηλά στην σπονδυλική στήλη. Άλλες εκδηλώσεις αφορούν στη νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία κι υπερασβεστιαιμία, ενώ αποτελούν συχνό εύρημα οι λοιμώξεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί πολλές νέες θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του πολλαπλούν μυελώματος και συγκεκριμένα από το 2015 έχουν λάβει έγκριση 25 νέα σκευάσματα για το εν λόγω νόσημα. Η θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στο συνδυασμό 3-4 φαρμάκων, ενώ η αυτόλογη μεταμόσχευση συνεχίζει να αποτελεί απαραίτητο μέρος αυτής της στρατηγικής με αποδεδειγμένο όφελος για ασθενείς νεότερης ηλικίας με καλή κατάσταση ικανότητας. Το Πολλαπλούν Μυέλωμα στη σημερινή εποχή θεωρείται θεραπεύσιμο, χωρίς να είναι ακόμα ιάσιμο με προσδόκιμο ζωής το οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στις νέες θεραπευτικές επιλογές που έχουμε στη φαρέτρα μας.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Αιματολόγος, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στα λεμφώματα και στη θεραπευτική αντιμετώπιση στην εποχή των  στοχευμένων θεραπειών. Υπάρχουν κακοήθη και μη κακοήθη λεμφώματα. Τα κακοήθη προσβάλουν κυρίως νέους ενήλικες. Εξήγησε αναλυτικά τα είδη των θεραπειών που ακολουθούνται ανάλογα το είδος και το στάδιο της νόσου (Αναστολείς, DLBCL κλπ) αλλά και τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες αυτών. Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι για υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λεμφωμάτων και απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία για αυτά, καθώς επίσης και ότι συχνά τα κακοήθη λεμφώματα είναι συχνά ιάσιμα ή τουλάχιστον διαχειρίσιμα.

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στις κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις για τον ασθενή και την οικογένειά του. Αναφέρθηκε στη σημασία των νέων τεχνολογιών που έχει αλλάξει τη ζωή των ασθενών, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μεγάλο φορτίο στο σύστημα υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα ακριβό νόσημα, όπως χαρακτηριστικά είπε, του οποίου τη δαπάνη καλύπτει πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν επαρκούν τα χρήματα για τη δημόσια δαπάνη στο σύστημα υγείας και πρέπει να γίνει μια προτεραιοποίηση ως προς την κατανομή πόρων ανάλογα με τα νοσήματα.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» με συντονίστρια την κα Μαίρη Βαφειάδου, πρώην Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Αναισθησιολογίας Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο» με θέμα «Ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες στην μετά covid εποχή. Η ίδια αναφέρθηκε στην επιβάρυνση των αιματολογικών ογκολογικών ασθενών την εποχή του Covid, καθώς πρόκειται για ευπαθή ομάδα πληθυσμού και στο επιβαρυμένο νοσηλευτικό προσωπικό που είχε υπερβεί τα όρια του. Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της στρογγυλής τραπέζης. Ο κ. Δημήτρης Μουρκογιάννης αναφέρθηκε στην εικοσιπενταετή σχέση του με την ασθένεια και στο γεγονός ότι είναι καλά παρότι κόλλησε και κορονοϊό.

Ο σύζυγος της κας Στέλλας Μαστρογεωργάκη αναφέρθηκε στο γεγονός της εγκυμοσύνης της συζύγου του, το οποίο είναι παράδειγμα για όλους τους νοσούντες, καθώς μολονότι η κατάσταση ήταν δύσκολη βοηθήθηκε από τους γιατρούς, έγινε μια ομάδα μαζί τους.

Η κα Ελένη Μπράτσου αναφέρθηκε στη σχέση της με τον καρκίνο ως την πιο έντιμη σχέση που είχε, φοβήθηκε κυρίως τη θεραπεία, χρωστάει στο γιατρό της και νιώθει ευγνωμοσύνη για αυτό το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Στον κορονοϊό έχασε τη δουλειά της, όμως βρήκε χρόνο να οργανωθεί και να δημιουργήσει.

Ο Μάρκος Μαργαρίτης ανέφερε ότι τον βοήθησαν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν το περίμενε. Δεν ήξερε αρχικά την πλήρη αλήθεια, ενώ η εποχή του κορονοϊού ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί δεν είχε κοινωνικές επαφές. Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά κάνοντάς τον να πιστέψει ότι δεν υπάρχει δυσκολία που δεν ξεπερνιέται.

Η Αθανασία Σαμαρά τόνισε ότι είναι έξι χρόνια πλέον χωρίς θεραπεία, είναι ευλογημένη που γνώρισε την παρέα του Κ.Ε.Φ.Ι. και είναι πολύ σημαντικό που έκανε φιλίες μέσα από το Σύλλογο και συνομιλούσε μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό και την ικανοποίηση όλων για την πολύ εποικοδομητική και σε θερμό κλίμα εκδήλωση.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, τους χρυσούς μας χορηγούς Genesis Pharma, Janssen-Cilag, και Sanofi, καθώς και τους αργυρούς μας χορηγούς AbbVie και GlaxoSmithKline για την πολύτιμη υποστήριξή τους καθώς και τους διακεκριμένους επιστήμονες που μοιράστηκαν μαζί μας τις νέες εξελίξεις στις θεραπείες των αιματολογικών νοσημάτων.

World Go Day – Βάλε ένα καλάθι για τη γυναίκα της ζωής σου!

Με τη συγκινητική ανταπόκριση κορυφαίων αθλητών μας, παικτών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού, του δημάρχου και εκπροσώπων του Δήμου Ζωγράφου, ηθοποιών, ιατρών, δημοσιογράφων, οικογενειών ασθενών και βέβαια θεατών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το τουρνουά μπάσκετ « ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ»!

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών και η ομάδα ασθενών γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη» ΚΕΦΙ, υπό την αιγίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, της ΕΛΛΟΚ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, της ΕΟΠΕ-ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΓΚΟΛΟΓΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, της ESGO ENGAGE, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, του BeActiveHELLAS , του Δήμου Ζωγράφου και έχοντας την αρωγή και την υποστήριξη του ΗΛΥΣΙΑΚΟ Α.Ο και της  ACTIVE EVENTS διοργάνωσε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 έναν ξεχωριστό και συμβολικό αγώνα μπάσκετ στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας 2023.

Το Κλειστό Γυμναστήριο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ» γέμισε ανθρώπους  που ήρθαν να αγωνιστούν στο παρκέ του Ηλυσιακού ενάντια στον καρκίνο, να βάλουν καλάθια ζωής και να μεταδώσουν τα μηνύματα

GoForTesting Mην αμελείς τις εξετάσεις σου

GoForPrevention Κάνε Πρόληψη

GoForTherighttreatment Επίλεξε τη σωστή θεραπεία!

Οι προπονητές του Ηλυσιακού, Θοδωρής Ασημακόπουλος, Λευτέρης Αχτύπης και ο Παναγιώτης Καυκής ηγήθηκαν των δύο μεικτών ομάδων με τον διεθνή διαιτητή Τόμι Σχινά να δίνει το Τζαμπολ!

Ο αγαπημένος δημοσιογράφος, Βαγγέλης Ιωάννου,  περιέγραψε μοναδικά τον αγώνα και  χάρισε στο κοινό τις μοναδικές ατάκες του, με τους παίκτες και των δύο ομάδων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους συμπαραστεκόμενοι στις γυναίκες που νοσούν. Σε κάθε γυναίκα της ζωής μας!

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αθλητές: Βούλα Ζυγούρη, Προεδρος του Σ.Ε.Ο., Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Κατερίνα Σωτηρίου, Γιώργος Τζελίλης, Μαρίγια Σαμαρούκοβα, Αφροδίτη Γιαρένη,  Στέφανος Τζιβόπουλος, Μαρία Χριστοφορίδου, Μαρία Καρπαθάκη, Μαρίνα Βασαρμίδου, Αργυρώ Γιαννικάκη, Λίλα Χατζηορίδου, Μαρία Αλεβίζου, Ελένη Βασιλείου, Κάτια Μαυρία, Κατερίνα Τζήκα, Μάκης Κολέθρας, Δέσποινα Μητσέλου, Βικτωρία Τριανταφύλλη, Βέρα Καλλιγέρη, Ρούλα Πραγκαλούδη, Δημήτρης Ευαγγέλου, Μαϊκ Μοσχίου, Χρήστος Διαμαντής, Βαγγέλης Κεφαλάς, Στράτος Ανδρίτσος , Μαρία Τσελέπη, Μάνια Μπικόφ και Σπύρος Μητριτσάκης.

Οι παίκτες του Ηλυσιακού : Μπέμπης Βαγγέλης, Φέλιξ Ογκμπέντε, Πάνος Σταύρου, Βασίλης Θανάσαινας, Κώστας Καππής,  Δημήτρης Μπινιάκου και ο παλαίμαχος Μάνος Κουτσόπουλος. Οι ηθοποιοί Θανάσης Αλευράς, Γιώργος Γεροντιδάκης, Δανάη Λουκάκη, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης , ο τραγουδιστής Χρήστος Ζαν Μπατίστ και η σχεδιάστρια μόδας Αθηνά Τρανούλη.  

Το Πολεμικό Ναυτικό εκπροσώπησε ο Κωνσταντίνος Καρανδρέας  και το Λιμενικό Σώμα η Κέλλυ Μενελάου και  η Δήμητρα Τελίδου. Κοντά  μας ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Χριστίνα Γαλανοπούλου και η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΒEACTIVE HELLAS, Δώρα Αλεξανδροπούλου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά την εταιρεία La Vie En Rose, το Θεραπευτήριο Αθηνών καθώς και τις εταιρείες kdg hair boutique, big shoes, ΗΛΙΣ, Aliki Mitsakou για την πολύτιμη υποστήριξή τους όπως επίσης και τους χορηγούς επικοινωνίας μας EASY 97.2 και ΡΥΘΜΟΣ 94.9.

programma_A5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML