Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ η μετάφραση των κυριότερων ποιημάτων του Ρωμαίου ποιητή Κάτουλλου από τον συνάδελφο Χρήστο Εμμανουηλίδη.
Ο Κάτουλλος είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ρωμαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης. Έζησε στην τρικυμισμένη περίοδο του πρώτου π.χ. αιώνα, ήταν σύγχρονος του Ιούλιου Καίσαρα. Ήταν μια εποχή αναταραχών και εμφυλίων πολέμων όπου η πόλις-κράτος Ρώμη μετετράπη σε λίγα χρόνια σε μια απέραντη αυτοκρατορία, αδύνατον πια να διοικηθεί από την αριστοκρατική ολιγαρχία με αποτέλεσμα να ξεπηδήσουν οι μεγάλοι Ρωμαίοι μονάρχες, όπως ο Καίσαρ και ο Οκταβιανός. Στο διάστημα αυτό παρήκμασαν και οι πατροπαράδοτες ρωμαϊκές συντηρητικές αξίες του αγέλαστου και αυστηρού καθωσπρεπισμού. Έχοντας ενσωματώσει την ελληνιστική Ανατολή, η Ρώμη υπέστη την απότομη επιρροή της αντίστοιχης μετακλασσικής ελληνικής ποίησης που είχε πάψει να υμνεί τις παλιές αξίες και είχε στραφεί στις απολαύσεις της καθημερινότητας.
Ο πρώτος Ρωμαίος ποιητής που τόλμησε να εισάγει αυτά τα καινά δαιμόνια στην Ρώμη ήταν ο Κάτουλλος και η παρέα του. Μάλιστα υπέστησαν ακόμα και την περιφρονητική κριτική του Κικέρωνα για τον γήινο, παιχνιδιάρικο σκωπτικό και πανέξυπνο λόγο τους. Δεν μιλούσαν για ηρωισμούς αλλά για τα πάθη της καρδιάς τους. Ο Κάτουλλος ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ερωτικός Ρωμαίος ποιητής. Στα μόλις 30 χρόνια της ζωής του αγάπησε σφοδρά και απόλυτα, αλλά και προδόθηκε άκαρδα. Από την ιστορία αυτή ξεπήδησαν μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά ποιήματα όλων των εποχών. Ταυτόχρονα ήταν δριμύς στις κατηγόριες του, δεν δίσταζε στα ποιήματά του να στιγματίζει άθλιους φίλους αλλά και πολιτικούς. Στα ποιήματα κατά του Καίσαρα και του καταχράστη γαμπρού του μπορεί να βρει κανείς δυστυχώς αναλογίες με την σημερινή πολιτική κατάσταση.
Το βιβλίο είναι μια εκλογή των σημαντικότερων ποιημάτων, μεταφρασμένων κατ’ευθείαν από το λατινικό πρωτότυπο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ (Κατερίνη) απ’όπου μπορεί να το παραγγείλει ο βιβλιοπώλης σας. Στην Αθήνα μπορεί να βρεθεί στο βιβλιοπωλείο του εκδότη Ζαχαρόπουλου και στην Θεσσαλονίκη στον Βιβλιορυθμό.