Log In
03/09/2020

Φωτογραφίζοντας στο σπίτι σε καιρούς πανδημίας

Το τελευταίο διάστημα, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη καθημερινότητα, εξαιτίας των νέων συνθηκών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19). Η καινούργια πραγματικότητα ήταν αιφνίδια και αναπόφευκτη, περιλαμβάνοντας μια σειρά από υποχρεωτικά μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης, μεταξύ άλλων η παραμονή μας στο σπίτι. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία το Eyes of Light, δίνοντας το δικό του στίγμα δημιουργικότητας ως αντίβαρο στη στασιμότητα του εγκλεισμού, υλοποίησε την ψηφιακή δράση «Φωτογραφίζω στο Σπίτι – Indoors Photo Challenge».

Η δράση «Φωτογραφίζω στο σπίτι»

Η ιδέα προέκυψε ως άμεση ανάγκη για διατήρηση της επαφής με τους συμμετέχοντες των Εργαστηρίων Θεραπευτικής Φωτογραφίας τα οποία έχουν ανασταλεί, αλλά και για το άνοιγμα αυτής της κοινότητας στο ευρύτερο κοινό. Κύριος σκοπός της συμμετοχικής δράσης ήταν να απασχοληθούμε δημιουργικά και με διάθεση για παιχνίδι, να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τις δύσκολες συνθήκες και να δώσουμε ένα έναυσμα για επικοινωνία μέσα από τη φωτογραφία.       

Irving Penn & Λίνα

Συγκεκριμένα, για όσο περίπου κράτησε ο περιορισμός κυκλοφορίας στη χώρα μας,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Eyes of Light, η δράση καλούσε το κοινό με έναυσμα μια σειρά από φωτογραφίες σύγχρονων ή προγενέστερων φωτογράφων, να ανταποκριθεί δημιουργικά, τραβώντας τις δικές του φωτογραφίες. Η ανάθεση των αρχικών φωτογραφιών, που είχαν ως θέμα κυρίως νεκρές φύσεις ή καθημερινά αντικείμενα, έγινε με κριτήριο να μπορούν να αναπαραχθούν με διάφορους τρόπους και με απλά μέσα, τα οποία ο καθένας μπορεί να βρει στο σπίτι. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων στη δράση κοινοποιούνταν στην ομάδα που ήταν αφιερωμένη σε αυτή τη δράση, επιτυγχάνοντας έτσι την αλληλεπίδραση του κοινού.

Στέλνοντας ένα μήνυμα δημιουργικότητας

Το ψηφιακό αυτό κάλεσμα για φωτογράφιση αγκαλιάστηκε εν τέλει από τον κόσμο, σημειώνοντας ιδιαίτερη απήχηση καθώς ήταν αρκετοί όσοι ανταποκρίθηκαν. Συνολικά, μέσα σε 7 εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν 14 challenges και δημιουργήθηκαν 215 ξεχωριστές φωτογραφίες. Ο θετικός αντίκτυπος της δράσης αποτυπώνεται σε αυτό το ενδεικτικό σχόλιο συμμετέχουσας:

Paul Outerbridge & Μαίρη

«Είναι αλήθεια πως οι μέρες του εγκλεισμού με φέρανε ξανά αντιμέτωπη ακόμη περισσότερο με το υπάρχον πρόβλημα αφού δεν υπήρχε τίποτε άλλο ικανό να με τραβήξει απ’ όλο αυτό και να στρέψω και κάπου αλλού το βλέμμα μου… H προσπάθεια να πετύχω όσο γίνεται τη φωτογραφία-μοντέλο, με έβαζε αναγκαστικά σε συνεχή αναζήτηση και η αναζήτηση γεννούσε συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Ο χρόνος που κατανάλωνα ήταν η απόλυτη δημιουργία και χαρά!!! Και, βέβαια, συνειδητοποίησα ξανά πως είναι πάρα πολύ σημαντικό και ωφέλιμο να χαρίζουμε στον εαυτό μας στιγμές χαράς, δημιουργίας και ευχαρίστησης

Susana Reisman & Πάρης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόσο ωφέλιμη μπορεί να γίνει η κοινοποίηση των φωτογραφιών σε μια ομάδα, ακόμη και διαδικτυακή, καθώς ενσωματώνει τα στάδια ολόκληρης της διαδικασίας που πλαισιώνει μια φωτογράφιση (λήψη φωτογραφιών, κοίταγμα και επεξεργασία τους, παρουσίασή τους σε άλλους και συζήτηση γι’ αυτές, συμμετοχικό παιχνίδι κ.ά). Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία μιας κοινότητας μέσω της αλληλεπίδρασης συχνά άγνωστων μεταξύ τους μελών αποδεικνύεται σημαντική. Πάνω από όλα, η κοινοποίηση σε μια ομάδα προϋποθέτει το μοίρασμα των συναισθημάτων και της ψυχικής μας διάθεσης, ευνοεί την κοινωνική αλληλεπίδραση μέσα από τον προβληματισμό, την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση πάνω στις φωτογραφίες. Κλείνοντας, αξίζει εδώ να τονισθεί ο ευρύτερος ρόλος της τέχνης και της δημιουργικότητας, ως αρωγός των ανθρώπων στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουν από δύσκολες περιόδους κρίσης.

Suzanne Saroff & Ντίνα

Ανταποκρινόμενη στις νέες συνθήκες, η ομάδα του Eyes of Light επανασχεδιάζει τις μελλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, διαδικτυακά εργαστήρια για ανθρώπους που λόγω της ασθένειας παρουσιάζουν αδυναμία μετακίνησης. Έτσι, σύντομα θα μπορούμε και πάλι να εξερευνούμε μαζί (δια ζώσης ή έστω ψηφιακά) τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία μας η ενασχόληση με την τέχνη.

Suzanne Saroff & Ντίνα

Το Eyes of Light είναι από τους πρώτους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που με όχημα τη Θεραπευτική Φωτογραφία, υλοποιεί δημιουργικές δράσεις και εργαστήρια στην κοινότητα των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου στην Ελλάδα. Οι στόχοι του, μεταξύ άλλων, αφορούν την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση αυτών των ομάδων και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.

Για περισσότερα, ακολουθήστε το σύνδεσμο:

https://eyesoflight.gr/photography-at-home-during-lockdown/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML