Log In
09/09/2021

ΕΛΛΟΚ: Δράσεις Ιουλίου-Αυγούστου 2021

Webinar – All.Can Greece

«Η σημασία των Δεδομένων για την Ογκολογική Περίθαλψη»

Ο ρόλος των Δεδομένων στην βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και η συνολική αποτύπωση της κατάστασης στον τομέα της ογκολογικής περίθαλψης κατά το διάστημα της πανδημίας ήταν τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν κατά την διαδικτυακή ημερίδα της All.Can Greece,   με τίτλο «Η σημασία των Δεδομένων για την Ογκολογική Περίθαλψη» η οποία διεξήχθη την Πέμπτη 1η Ιούλιου 2021 από τις 16:00 έως 20:00.

Η Ημερίδα, περιελάβανε τρεις θεματικές ενότητες. Η 1η ενότητα ανέδειξε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της ογκολογικής περίθαλψης και στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η 2η Ενότητα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των δύο νέων μελετών της All.Can Greece από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς κο. Αθανάσιο Βοζίκη.  Η 1η μελέτη της All.Can Greece διερεύνησε τα αίτια καθυστερήσεων στη διάγνωση και την έναρξη των θεραπειών στην χώρα μας και υλοποιήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου. Η 2η μελέτη της All.Can Greece την οποία παρουσίασε ο κος Βοζίκης διερευνά τα αίτια καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ακτινοθεραπειών στην χώρα μας, ενώ περιλαμβάνει μία συνολική επισκόπηση της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα.

Η 3η και τελευταία ενότητα της Ημερίδας περιελάμβανε την παρουσίαση της έκθεσης “Harnessing Data for Better Cancer Care” της All.Can International, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναδεικνύει την καίρια σημασία της αξιοποίησης δεδομένων για την βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 1ης Ιουλίου, μπορείτε να βρείτε εδώ.


Διαδικτυακή Ημερίδα για τους Καρκινικούς Βιοδείκτες

Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα εξελιγμένα τεστ βιοδεικτών, καθώς και οι πολλαπλές δυσχέρειες που εξακολουθούν να εμποδίζουν την διευρυμένη πρόσβαση σε αυτά αναδείχθηκαν στην επιστημονική ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για τους καρκινικούς βιοδείκτες, με τίτλο:

«Βελτιώνοντας την Ογκολογική Περίθαλψη
με Ευρύτερη Πρόσβαση σε Υψηλής Αξιοπιστίας Τεστ Βιοδεικτών»

η οποία θα διεξήχθη διαδικτυακά στις 15 Ιουλίου 2021. Κατά την διάρκεια της ημερίδας, η οποία έτυχε εξαιρετικής ανταπόκρισης, έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής έρευνας για τη Χρήση, Έγκριση και Αποζημίωση Βιοδεικτών “Unlocking the Potential of Precision Medicine in Europe”, την οποία διεξήγαγαν οι IQNPath, ECPC και EFPIA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη το 2020 εν μέσω πανδημίας, αλλά συνάντησε σημαντική ανταπόκριση, που επέτρεψε να έχουμε μια συνολική ικανοποιητική εικόνα για την πρόσβαση σε υψηλής αξιοπιστίας βιοδείκτες σε όλη την Ευρώπη.

Η ημερίδα είναι η πρώτη σειράς εκδηλώσεων, τις οποίες η ΕCPC και τα μέλη της, σε συνεργασία με την ΙQNPath και τα κατά χώρα μέλη της EFPIA, διοργανώνουν στις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα. O στόχος είναι  η πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και των εμπλεκομένων στην έγκριση και αποζημίωση των βιοδεικτών σε κάθε χώρα για τις προκλήσεις που εμφανίζει η πρόσβαση σε βιοδείκτες καθώς και η συζήτηση για τις συστάσεις πολιτικής που θα εξασφαλίσουν την διαθεσιμότητα των προηγμένων βιοδεικτών στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ελλάδα καταγράφει μέτριες, συγκριτικά με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, επιδόσεις, στους τομείς της πρόσβασης σε φάρμακα, τεστ απλών και πολλαπλών βιοδεικτών, ενώ κινείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους τομείς της ποιότητας των διενεργηθεισών εξετάσεων, της πρόσβασης σε εργαστήρια και της διαθεσιμότητας τεστ.

Τα μεγάλα προβλήματα για τη χώρα μας είναι το επίπεδο αποζημίωσης των ασθενών, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αντίστοιχα και η χρηματοδότηση ανά ασθενή για τεστ βιοδεικτών, εξαιτίας σημαντικών οικονομικών περιορισμών.

Σοβαρά εμπόδια επίσης αποτελούν η μειωμένη συμμετοχή των ελληνικών εργαστηρίων σε προγράμματα αξιολόγησης ποιότητας καθώς και η πολύ μεγάλη καθυστέρηση επικαιροποίησης της έγκρισης νέων βιοδεικτών στην Ελλάδα, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα το 2014.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 15ης Ιουλίου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML