Log In
28/07/2021

Άλμα Ζωής: Δράσεις Ιουνίου 2021

To Greece Race for the Cure® είναι εδώ!

Άνοιξαν οι εγγραφές για το Greece Race for the Cure® 2021, το μεγαλύτερο αθλητικό event για κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη digital διοργάνωση για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη.
Χωρίς εκκίνηση και τερματισμό, χωρίς τον μαζικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, αλλά με την ουσιαστική και συμβολική σημασία της, οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, να λάβει το συλλεκτικό μπλουζάκι, να τρέξει 5 χλμ ή να περπατήσει 3 χλμ όπου επιθυμεί και να μοιραστεί τη συμμετοχή του διαδικτυακά, παίρνοντας έτσι μέρος στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Δράσεις ήπιας μορφής θα υπάρξουν στο Ζάππειο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

1, 2 και 3 Οκτωβρίου αποδεικνύουμε πως ΜΑΖΙ είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού!

Online Workshop ασθενών

Εργασιακή Επανένταξη: Ανάγκες, Εμπόδια και Προτάσεις

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», αναγνωρίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού ενός προγράμματος αφιερωμένου στην εργασιακή επανένταξη των ασθενών μετά το πέρας της περιπέτειάς τους με τον καρκίνο του μαστού, διοργάνωσε το 1ο online workshop ασθενών με τίτλο «Εργασιακή Επανένταξη: Ανάγκες, Εμπόδια και Προτάσεις». 17 ασθενείς με καρκίνο μαστού δημιούργησαν διαδικτυακή ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό των επαγγελματιών ψυχικής υγείας του Συλλόγου, με στόχο:

Την ανάδειξη των αναγκών τους κατά την πρακτική εφαρμογή των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τις πολιτικές διαχείρισής τους

τη διερεύνηση των εμποδίων που παρεμβαίνουν στη διατήρηση της εργασιακής σχέσης – θέσης της ασθενούς, καθώς και των επιπτώσεων που μπορεί να υπάρχουν στην εργασιακή επανένταξή της

Την εξεύρεση τρόπων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των εργασιακών συνθηκών που μπορεί να αντιμετωπίζει μια γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και την ουσιαστική υποστήριξή της σε ό,τι αφορά σε εργασιακά θέματα

Την ενδυνάμωση των ασθενών σχετικά με την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Έρευνα για τις επιπτώσεις της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα άλλων χωρών σχετικά με την επιβάρυνση των ασθενών με καρκίνο λόγω της COVID-19, o Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού  στη χώρα μας, με στόχο να εντοπιστεί κατά πόσο οι ίδιες βίωσαν επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα  Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021 μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων και συνολικά συμμετείχαν σε αυτή 483 ασθενείς. Τα αποτελέσματά της, μπορούν να μας δώσουν μία εικόνα για την πραγματικότητα που βίωσαν οι ασθενείς με καρκίνο μαστού μέσα στην πανδημία.

Φαίνεται ότι συνολικά οι ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και χρειάζονταν να ξεκινήσουν την θεραπεία τους δεν είχαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις σε αυτές.

Καθυστερήσεις ή δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό αντιμετώπισαν κυρίως ασθενείς από την περιφέρεια οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το νοσοκομείο, λόγω μεγάλης απόστασης, έλλειψης μεταφορικού μέσου ή έλλειψη μέσων συγκοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίσκεψη στον γιατρό αποτέλεσε ο προσωπικός φόβος των ασθενών για συνδιαλλαγή με δομές υγείας λόγω της πανδημίας. Άλλα εμπόδια υπήρξαν επίσης η αυξημένη λίστα αναμονής και η έλλειψη διαθεσιμότητας του γιατρού λόγω COVID-19.

Παράλληλα, οι μισές ασθενείς που είχαν ήδη αντιμετωπίσει δυσκολία ή καθυστέρηση σε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, αντιμετώπισαν επιπλέον καθυστέρηση και στον τακτικό τους επανέλεγχο.

Τέλος, σημαντική διαπίστωση είναι πως υπάρχει επίδραση της πανδημίας στη διάθεση των ασθενών με καρκίνο μαστού, με κυρίαρχα συναισθήματα την ανησυχία και το άγχος, ενώ προσωπική τους πρόβλεψη είναι πως η πανδημία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ψυχική τους υγεία και στο μέλλον. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία των δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη δεδομένη χρονική περίοδο, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού.

Σταθερά προγράμματα

Συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο όλα τα σταθερά προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» με στόχο την υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού και την ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

  • Τηλεφωνική γραμμή στήριξης λειτουργεί καθημερινάγια κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα και για τους οικείους της
  • Ομάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ομάδες βελτίωσης ποιότητας ζωής (yoga, pilates) για τα μέλη του Συλλόγου «Άλμα Ζωής»
  • Ατομική Συμβουλευτική
  • Πρακτικές συμβουλές από διατροφολόγο για ασθενείς με καρκίνο μαστού στη φάση των θεραπειών
  • Νομική Συμβουλευτική: Δικηγόρος ενημερώνει οποιαδήποτε ασθενή με καρκίνο μαστού για ζητήματα νομικής φύσης που ενδεχομένως σχετίζονται με την ασθένεια, κοινωνικά δικαιώματα, παροχές ή άλλες διεκδικήσεις
  • Πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών και παροχής περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο «Χάρισε Δύναμη»: Περισσότερες από 720 γυναίκες ασθενείς με καρκίνο έχουν λάβει την περούκα τους και περισσότεροι από 50.000 συμμετέχοντες έχουν χαρίσει τα μαλλιά τους για το πρόγραμμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML