Γράφει η κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη
Το ASCO Palliative Care in Oncology Symposium, από σήμερα Palliative and Supportive Care in Oncology Symposium έχει κεντρικό στόχο την φροντίδα του ασθενή στο ταξίδι του καρκίνου. Συνδιοργανώνεται από τις Εταρείες:
- American Society of Clinical Oncology-ASCO
- American Academy of Hospice and Palliative Medicine-AAHPM
- American Society of Radiation Oncology-ASTRO, and
- Multinational Association of Supportive Care in Cancer-MASCC.
Το 3ο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο San Francisco, 10-11 Σεπτεμβρίου 2016. Η υποστήριξη του ανθρώπου, που βρίσκεται δίπλα στον ασθενή με καρκίνο, ήταν σημαντικό θέμα. Από την Ελλάδα είχε την τιμή να συμμετέχει, ως μέλος του Steering Committee η καθηγήτρια κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη.
Κεντρικές παρουσιάσεις αποτελούσαν η ανοσοθεραπεία, η πρώϊμη παρηγορητική και υποστηρικτική φροντίδα, η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στην ακτινοθεραπεία και τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, η παγκόσμια πρόσβαση στα οπιοειδή, νέες τεχνολογίες στην φροντίδα του ασθενή και εφαρμογές για το άγχος, τη συμμόρφωση στην χορήγηση της από του στόματος χημειοθεραπείας και την αξιολόγηση της λειτουργίας και της εγρήγορσης του ασθενή.
Ενδιαφέρον τμήμα του Συμποσίου ήταν η καινοτομία των NetWorking Round Tables. Η Ογκολογία του Στόματος, με πρόεδρο την κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, ήταν ένα από αυτά τα Στρογγυλά Τραπέζια. Συζητήθηκαν περιπτώσεις ασθενών, με συμπτώματα από το στόμα καθώς και γενικά συμπτώματα, τα οποία είχαν, αρχικά, αποδοθεί στη χημειοθεραπεία, όπως στην περίπτωση, που ακολουθεί (ΕΙΚΟΝΑ). Η αξιολόγηση στα πλαίσια της Ογκολογίας Στόματος, συνέβαλε στη βελτίωση των ασθενών [ΕΙΚΟΝΑ].
Το επόμενο Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 27-29, 2017, στο San Diego, California, PALLONC.ORG.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της ΕΙΚΟΝΑΣ-σύντομη περιγραφή
Γυναίκα 69 ετών, με μεταστατικό καρκίνο μαστού, έχει θεραπευτεί με κλασσική χημειοθεραπεία, zolendronate, bevacizumab, everolimus και έχει αναπτύξει οστεονέκρωση των γνάθων μετά από οδοντικές εξαγωγές. Η οστεονέκρωση παραμένει σε ύφεση, μετά από κατάλληλη θεραπεία.
Τον Ιούλιο 2016 παρουσίασε ξηροστομία, δυσγευσία και ανορεξία. Χορηγήθηκε μικοναζόλη, χωρίς βελτίωση. Δύο μήνες αργότερα, προσήλθε με επιδείνωση των συμπτωμάτων από το στόμα και απώλεια βάρους. Τα συμπτώματα είχαν συνδεθεί με τη λαμβανόμενη χημειοθεραπεία. Η λεία γλώσσα και οι λευκές ψευδομεμβράνες στα πλάγια χείλη αξιολογήθηκαν ως καντιντίαση. Το επίχρισμα έδειξε Candida albicans. Χορηγήθηκε φλουκοναζόλη, με άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.
Ευχαριστούμε τον κο Επαμεινώνδα Σαμαντά, Ιατρό Ογκολόγο της ασθενούς, αλλά και την εκλεκτή διεπιστημονική ομάδα συνεργασίας Δήμητρα Γαλίτη, Γεωργία Βρυώνη, Καλλιόπη Θεοδωρίδου, Εμμανουήλ Βάρδα, Μαρία Κουρή, Αναστασία Βουρλή, Χαρά Χατζηχαλεπλή, Κων/νο Τσιάμη, Ελένη Καραχάλιου, Ελένη Ρες και τον Καθηγητή κο Αθανάσιο Τσακρή.