Log In
29/11/2016

ESMO Congress 2016

dsc_1577

«Η γνώση είναι δύναμη» 
Francis Bacon

Στις 7-11 Οκτωβρίου 2016, οι διοργανωτές του ESMO Congress 2016 καλωσόρισαν την παγκόσμια ογκολογική κοινότητα στην πόλη της Κοπεγχάγης, Δανία, όπου διενεργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ογκολογικά Συνέδρια. Το Διεθνές Συνέδριο της ESMO προκάλεσε και αυτή τη χρονιά αίσθηση, προβάλλοντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με πολλές διεθνείς συμμετοχές.

esmo-2Η μαζική συμμετοχή και η ενεργός παρουσία των συνέδρων υπήρξε εντυπωσιακή. Αλλά και η παρουσία της ΕΟΠΕ στο National Societies Village ήταν αισθητή, καθώς συμμετείχε με περίπτερο στελεχωμένο από μέλη του προσωπικού της, τα οποία είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τόσο με εθνικές, όσο και με διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και μέλη της ΕΟΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ΕΟΠΕ πέτυχε να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας, με προοπτικές γόνιμης συνεργασίας και γνωστοποίησης των δράσεων της σε ολόκληρο τον κόσμο, επικεντρώνοντας στην ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητές της. Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει η ΕΟΠΕ σε Συνέδριο της ESMO, καθώς ήταν παρούσα και στο ESMO Congress 2014 στη Μαδρίτη, Ισπανία. Κατόπιν τούτων, θα υπάρχει κάθε έτος η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΟΠΕ στο National Societies Village ESMO,  με βάση και την αμοιβαία συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία.

esmo-1Το περίπτερο της ΕΟΠΕ αποτέλεσε ισχυρό πόλο έλξης για τα μέλη της, που έδιναν συνεχώς το παρών, αλλά και σε πολλούς ξένους επιστήμονες, καθώς διέθετε πλούσιο ενημερωτικό υλικό με αναλυτικές αναφορές στις δράσεις και τους σκοπούς τόσο της ΕΟΠΕ όσο και της ΟΝΕΟ.

Κύρια φιλοδοξία της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει και να εκφράσει τη σύγχρονη γνώση στην ογκολογία. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν νέες και σημαντικές εξελίξεις για τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του νεφρού. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική υπήρξε η συμβολή αρκετών μελών της ΕΟΠΕ στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, την οποία στελέχωσαν επαξίως, με κύριο μέλημά τους την ανάπτυξη νέων ιδεών και χάραξη μονοπατιών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Επιπροσθέτως, μέλη της ΕΟΠΕ είχαν την τιμή να συμμετέχουν ως ομιλητές στο άκρως ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο περιλάμβανε όλες τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της Ογκολογίας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι υπήρξε απόλυτη πληρότητα στις αίθουσες κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.

Ο ρόλος των νέων επιστημόνων ήταν εξίσου καταλυτικός καθώς δόθηκε βήμα στους νέους ογκολόγους να συμμετέχουν με poster και ομιλίες. Ας αναφερθεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις της ESMO, στις οποίες πήραν μέρος και νέοι Έλληνες ογκολόγοι, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο 2016. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τους Έλληνες όλων των βαθμίδων, ειδικούς και μη, μέλη ΕΟΠΕ και ΟΝΕΟ, που συμμετείχαν με poster και ομιλίες.

Επιπλέον, ο Συντονιστής της Επιτροπής ΟΝΕΟ, κ. Ν. Τσουκαλάς, ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Νέων Ογκολόγων της ESMO, Dr. Matthias Preusser αλλά και με άλλα μέλη της Young Oncology Committee of ESMO (YOC ESMO) με σκοπό την ενημέρωση της ESMO και των  συναδέλφων του εξωτερικού για τη δομή και οργάνωση της ΟΝΕΟ καθώς και για τις δραστηριότητές της.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έλαβε μια σημαντική διάκριση η χώρα μας όταν το διεθνές βραβείο “Georges Mathé”, που έχει θεσπιστεί στο όνομα του Γάλλου πρωτοπόρου στην έρευνα κατά του καρκίνου ο οποίος απεβίωσε το 2010, απονεμήθηκε στον εξαίρετο επιστήμονα, παθολόγο ογκολόγο, ερευνητή και μέλος της ΟΝΕΟ και ΕΟΠΕ, κ. Αλέξη Ματίκα, για την ερευνητική του πρόταση σχετικά με την ανοσολογία του καρκίνου του μαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Α. Ματίκας συνεχίζει την επιστημονική και επαγγελματική του πορεία υπό την επίβλεψη ενός άλλου αξιόλογου μέλους της Ελληνικής ογκολογικής κοινότητας του Αναπλ. Καθηγητή παθολογικής ογκολογίας κ. Θεόδωρου Φουκάκη, επίσης μέλος της ΟΝΕΟ, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, στη Σουηδία.

esmo-3

Κύριος και βασικός σκοπός κάθε Συνεδρίου είναι η μετάδοση της υπάρχουσας γνώσης αλλά και η κατάκτηση νέων και πιο υψηλών στόχων.  Εκεί προβάλλεται το μέλλον που μας παροτρύνει να τολμάμε να γνωρίζουμε! Έχοντας πετύχει αυτό το στόχο το Συνέδριο της ESMO, δίνει τη σκυτάλη στο ESMO Congress 2017 (08-12 Σεπτεμβρίου) στη Μαδρίτη, Ισπανία, όπου αναμένεται με αγωνία να παρουσιαστούν τα νέα δεδομένα των ερευνών και μελετών για τον καρκίνο. «Eς αύριον τα σπουδαία» λοιπόν…

viber-image

Ειρήνη Παπαγεωργίου

Υπεύθυνη Συνεδρίων και Υποτροφιών

eope

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML