Log In
27/10/2014

2Μ Ελλάς Ε.Π.Ε.

Screenshot_2

Από το Νίκο Καρβούνη
Παθολόγο Ογκολόγο

 

Επιχειρούμε να διασκεδάσουμε τους φόβους των νεοελλήνων για την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας. Τα μάθαμε  όλα, τα έχουμε δει όλα.

Το 1ο Μ: σηματοδοτεί  το: Μe Tarzan, you Jane.

Από την εισαγωγή του βιβλίου του Κωνσταντίνου Κόλμερ (1).

Ο  Ταρζάν  κι ο Έλληνας βοηθός του, ο Γκιαούρ Ταρζάν, στήνουν σε κάποιο σημείο της Αφρικανικής  ζούγκλας την εξής κομπίνα: Ζητούν και αγοράζουν τελικά στην τιμή των 10 δολαρίων σε συνεννόηση με τον τοπικό φύλαρχο όσους πιθήκους μπορούν να μαζέψουν οι ιθαγενείς (περίπου διακόσιους). Κατόπιν τους προσφέρεται η τιμή των 20 δολαρίων και με πολύ κόπο μαζεύονται  και οι τελευταίοι πίθηκοι.

Ο Ταρζάν επανέρχεται με προσφορά 100 δολαρίων αλλά όμως δεν υπάρχουν άλλοι πίθηκοι . Φεύγει γι αλλού και αφήνει στο πόδι του τον Γκιαούρ Ταρζάν ο οποίος προτείνει στο φύλαρχο το εξής: “Ο Ταρζάν δεν ξέρει τι του γίνεται. Θα σας δώσω όσους πίθηκους μπορείτε να αγοράσετε στην τιμή των 50 δολαρίων κι εσείς θα πουλάτε με 100”. Ξεπουπουλιάστηκαν οι ιθαγενείς, μάζεψαν ότι είχαν και δεν είχαν, τα έδωσαν στο Γκιαούρ Ταρζάν  ο οποίος το άλλο πρωί εξαφανίσθηκε.

 

Η ιστορία αυτή διακόπτεται απότομα  και έχει μερικά κενά π.χ: πού είναι η Jane;

Κρύβεται και  ίσως έχει αλλάξει όνομα και λέγεται: Teva, Μylan, US Pharma κλπ εκλεκτά μέλη από το γνωστό καρτέλ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Η χαμηλή τους  τιμολογιακή πολιτική εξυπηρετεί πρόσκαιρα τα οικονομικά της χώρας μας, αλλά μαζί με τους μηχανισμούς αυτομάτων χρηματικών επιστροφών Rebate  και Clawback οδηγεί σε απελπισία την Ελληνική  φαρμακοβιομηχανία.

Ως η παραπάνω ιστορία διδάσκει  ότι  η μονομέρεια των συναλλαγών, το προσωρινό όφελος, η αφέλεια πως  τους πιάσαμε  κορόιδο, τελικά βλάπτουν την υγεία  και εκβιασμοί χωρίς αντίπαλο δέος  (με ανύπαρκτη την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία),  είναι σίγουρο ότι αργά-ή- γρήγορα θα πετύχουν.

Ένα μεγάλο αγκάθι είναι μια διαφορά  περίπου 200 εκατομμυρίων από το όριο των 2 δις Ευρώ που έχει θέσει η προκρούστια λογική του υπουργείου και αφορά υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, που όμως συνταγογραφούνται από τις δικές του υγειονομικές δομές, αλλά καλούνται να την πληρώσουν άλλοι με την μορφή των αυτομάτων χρηματικών επιστροφών

Προαγωγή  υγείας, Καμιά σχέση με τους μηχανισμούς της πιάτσας όπως αναλύθηκαν στο κεμπαψίδικο του Μπαιρακτάρη πριν μερικά χρόνια, Αυτά με τους  αριθμούς..

Το 2o Μ  σηματοδοτεί την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Αφορμή για τα παρακάτω  είναι η ποιητική συλλογή με τον σημαδιακό τίτλο, ” Παραλλαγές  πάνω στη τέχνη της φυγής”  (2). Το Μεσολόγγι αποτελεί την 164η παραλλαγή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή .

Μια διάλεξη του 2010 από τον καθηγητή επιδημιολογίας Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη  ο οποίος έχει επιστρέψει από την Αμερική  τελειώνει  και σε ερώτηση ποια χώρα θα πρότεινε για καλλίτερη καριέρα σε συναδέλφους απάντησε:

“Παλαιότερα έλεγα 1η επιλογή: Αμερική, 2η επιλογή : Αμερική, 3η επιλογή: Αμερική

Καθώς όμως γύρισα από  την Αμερική  στην πατρίδα ως  ο καθηγητής με τα (Ιωάννης Ιωαννίδης εξ Ιωαννίνων) προτείνω στους νεοέλληνες συναδέλφους να γυρίσουν πίσω και να μείνουν στην Ελλάδα. Να κατοχυρώσουν τις ιδέες και το ερευνητικό τους έργο, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργατικής ομάδας και τελικά : μένουμε Ελλάδα”.

Να θυμίσω ότι το 2010 από το περιοδικό “The Atlantic Monthly” ανακηρύχθηκε ως ο πλέον τολμηρός διανοητής-επιστήμονας  και ότι έχει πίσω του ένα εντυπωσιακό πέρασμα ως καθηγητής από  τα πανεπιστήμια Harvard,Tufts και Imperial College.

 

Τα πράγματα άλλαξαν

Στη μετά κρίση εποχή, ο καθηγητής  έγινε πάλι Έλληνας  της διασποράς στο Πανεπιστήμιο Stanford. Η περίπτωσή του ίσως θυμίζει το καταστροφικό: “γυρίστε  πίσω αδέρφια” της εξόδου του Μεσολογγίου όπου  σπουδαίοι φιλέλληνες και συνέλληνες χάθηκαν και γλίτωσαν κάποιοι λίγοι που έσπασαν τον κλοιό και ξέφυγαν.

Σχετική με το θέμα μας είναι και η παραλλαγή 38α. Είναι μια πρωτότυπη εργασία όπου με μια σύγχρονη μηχανή αναζήτησης  μέσω υπολογιστών  (Google Scholar)  βρήκε 336 Έλληνες που πληρούν αυστηρότατα κριτήρια ως κορυφαίοι επιστήμονες.

Τα συμπεράσματά του ”αυτολεξεί” είναι τα εξής:

  1. Ο νεότερος ελληνισμός έχει πολλαπλά σημαντικότερη απήχηση από τον αρχαίο.
  2. Ο νεότερος  ελληνισμός έχει ανθίσει συστηματικά εκτός του ελλαδικού χώρου.
  3.  Ο παγκόσμια γνωστός  νεότερος  ελληνισμός είναι σχεδόν  παντελώς  άγνωστος  στους  Έλληνες.
  4. Οι  ταγοί του ελλαδικού χώρου και όσοι βρίσκονται σε μεγάλη υπόληψη από το τρέχον νοτιοβαλκανικό σύστημα αξιών  είναι παντελώς ανύπαρκτοι και  ανυπόληπτοι στο παγκόσμιο  επίπεδο με λίγες  εξαιρέσεις.

Συμφωνείτε ή  όχι , αυτά λένε τα κομπιούτερς   και  οι αριθμοί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι “αν βασανίσεις με τη στατιστική τα δεδομένα, στο τέλος θα ομολογήσουν”.

Για όσους  στέκονται  αμήχανοι και  δυσκολεύονται να τα χωνέψουν,  “τι με κοιτάζεις  Ρόζα μουδιασμένη, συγχώρα  με  που δεν καταλαβαίνω , τι λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί”.

Μια ζεμπεκιά με στροφή γύρο από τον εαυτό  μας και φύγαμε. Το θέμα είναι για πού…

 

1. Κωσταντίνος Κόλμερ . O πανικός της απληστίας,  2008, Εκδόσεις Πατάκη

2. Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης.  Παραλλαγές  στη τέχνη της φυγής, 2014 , Εκδόσεις Κέδρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML