Στο πλαίσιο του πρόσφατου διαδικτυακού 9ου Πανελληνίου HPV Συνεδρίου διενεργήθηκε η 1η Διάσκεψη των 125 επιστημονικών, επαγγελματικών, ερευνητικών και κοινωνικών φορέων, ιδρυμάτων, ινστιτούτων, ενώσεων, συλλογών καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα, που υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου.
Παράλληλα, όλα τα μέρη συνυπογράφουν Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία, όπως προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις για να εφαρμοσθεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Στρατηγική με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 125 Φορέων κκ. Θ. Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Α. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ι. Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ι. Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και Κ. Σταματόπουλος, Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία: «Απευθύνουμε Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, να εναρμονιστεί η χώρα μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας δύο πολύτιμα όπλα πρόληψης, το HPV εμβόλιο, που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το HPV testing για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου αυτής».
Προς την πρωτοβουλία των Φορέων εξέφρασαν την υποστήριξή τους μεγάλος αριθμός πολιτικών προσώπων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από όλα σχεδόν τα κόμματα. Κατά την διάρκεια, μάλιστα, της Διάσκεψης, έλαβαν τον λόγο η κα Βούλτεψη, η κα Σπυράκη, ο κ. Κυμπουρόπουλος, ο κ. Ξανθός, η κα Ιατρίδη, η κα Κεφαλογιάννη, ο κ. Πλεύρης, η κα Καφαντάρη, ο κ. Φραγγίδης, η κα Αδάμου, και η κα Μπακοδήμου, οι οποίοι δήλωσαν απερίφραστα την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν και να συμπράξουν για την προώθηση του Αιτήματος έως ότου αυτό γίνει πράξη. Επίσης, απέστειλαν Μηνύματα-Επιστολές υποστήριξης οι κκ. Κουτσούμπας, Γεωργούλης, Κωνσταντινόπουλος, ο δε κ. Λογιάδης έκανε σχετική αναφορά στην Βουλή. Παράλληλα, υπήρξε υποστήριξη και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς Φορείς προς την πρωτοβουλία των Φορέων για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. και στην Ελλάδα.
Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους που απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό στη διάσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η χώρα μας ακόμα έχει να κάνει βήματα για να εναρμονιστεί με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως όσον αφορά στη στοχοποιημένη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε νέες και νέους της χώρας μας, αλλά και στην ενίσχυση των ενημερωτικών εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους ως προς τα οφέλη του εμβολίου HPV. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, να συγκεντρώσει σε μια Επιτροπή 125 Επιστημονικούς και Κοινωνικούς φορείς από όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια κίνηση αποφασιστική και αξιέπαινη. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι θα μας βρείτε αρωγούς στην προσπάθειά σας και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επικοινωνηθεί η ανάγκη πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και να βελτιωθεί και το εύρος χρήσης του εμβολίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, στην προηγμένη Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου μήτρας, μία νόσο που είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε το 2020 ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής, επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής στόχοι:
- 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
- 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών
- 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.
Παράλληλα, τον Φεβρουάριο του 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου, στο οποίο αναφέρονται ως κύριες προληπτικές δράσεις:
- οHPV-εμβολιασμός του >90% των κοριτσιών και η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των αγοριών, καθώς και η επένδυση σε σχετικές υποδομές για να επιδιωχθεί η εξάλειψη των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων
- η εφαρμογή Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου, με νέες ποιοτικά διασφαλισμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Όπως δήλωσε άλλωστε χαρακτηριστικά η Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, “Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι μια Ένωση που προστατεύει τους πολίτες της από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, μια Ένωση που εξασφαλίζει έγκαιρο προσυμπτωματικό έλεγχο και διάγνωση, μια Ένωση στην οποία ο καθένας διαθέτει πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη υψηλού επιπέδου σε όλα τα στάδια της ζωής του.”
Όσον αφορά στις δυνατότητες επίτευξης στην Ελλάδα των στόχων του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
- HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή, μέχρι σήμερα, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου.
- HPV tests).
Εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις ανάλογες δράσεις ώστε να επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι παρακάτω στόχοι:
εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών <15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, είναι απαραίτητη η ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού από την ίδια την Πολιτεία σχετικά με τον HPV εμβολιασμό και το HPV testing.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Tηλ.: +30 6944687942, +306997193770, +30 6973321162
Fax.: +30 2310 458776
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΟΡΕΩΝ
1. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
2. Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
3. Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά
4. Ιατρικός Σύλλογος Δράμας
5. Ιατρικός Σύλλογος Σερρών
6. Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας
7. Ιατρικός Σύλλογος Καστοριάς
8. Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας
9. Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας
10. Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας
11. Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας
12. Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας
13. Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας
14. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
15. Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας
16. Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας
17. Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου
18. Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης
19. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
20. Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
21. Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας
22. Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας
23. Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας
24. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
25. Ίδρυμα Μποδοσάκη
26. Ίδρυμα Παπαγεωργίου
27. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)
28. Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία
29. Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
30. Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομικών & Πολιτικής Υγείας
31. Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία
32. Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ/ΕΚΕΤΑ)
33. Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙνΑΖΩ/ΕΜΠ)
34. Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon)
35. Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ)
36. Ελληνική Μαιευτική-Γυναικολογική Εταιρεία
37. Μαιευτική-Γυναικολογική Εταιρεία Θεσσαλονίκης
38. Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας
39. Ελληνική Εταιρεία Διατήρησης Αναπαραγωγής
40. Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας
41. Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής & Γυναικολογίας Β.Δ. Ελλάδας
42. Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος
43. Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας
44. Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία
45. Ελληνική Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής
46. Εταιρεία Φροντίδας Υγείας της Γυναίκας Ελλάδας
47. Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας
48. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής Υπερήχων στην Ιατρική & Βιολογία
49. Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Διάγνωσης & Θεραπείας του Εμβρύου
50. Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής
51. Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων
52. Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας
53. Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής
54. Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων
55. Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας
56. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων
57. Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
58. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας
59. Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία
60. Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας
61. Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Παχέος Εντέρου και Πρωκτού
62. Πανελλήνια Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρ. Κεφαλής & Τραχήλου
63. Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου
64. Ουρολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδας
65. Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας
66. Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Στόματος
67. Ελληνική Εταιρεία Ιολογίας
68. Ελληνική Εταιρεία Γενικής & Οικογενειακής Ιατρικής – ΕΛΕΓΕΙΑ
69. Women for Oncology Hellas (W4O)
70. Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
71. Ελληνική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου
72. Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου
73. Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος
74. Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο»
75. Deutsch-Griechische Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe
76. European Society for Gynaecological Endoscopy
77. European Menopause and Andropause Society
78. Mediterranean Association of Ultrasound in OΒGYN
79. Society of Research in Human Reproduction
80. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας
81. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Θεσσαλονίκης
82. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Ναυπλίου
83. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Ιωαννίνων
84. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Κομοτηνής
85. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Λάρισας
86. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Κρήτης
87. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών
88. Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αιγαίου
89. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ
90. Όμιλος Εθελοντών κατά του Kαρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ
91. “Ελληνική Συμμαχία για τον HPV”
92. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ)
93. Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης
94. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου “ΣυνεχίΖΩ”
95. Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου
96. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης – Δύναμη Ψυχής
97. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ξάνθης “ΠαραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί”
98. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Δράμας
99. Σύλλογος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου Νομού Καβάλας
100. Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών
101. Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «Άγιος Ευγένιος»
102. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νιγρίτας και Επαρχίας Βισαλτίας
103. Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών
104. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Πιερίας «Αγία Αικατερίνη»
105. Σύλλογος Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος»
106. Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων
107. Σύλλογος Καρκινοπαθών, Συγγενών και Φίλων Γρεβενών “Στηρίζω-Ελπίζω”
108. Σύλλογος Καρκινοπαθών Κοζάνης
109. Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας
110. Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων “Μαζί για τη Ζωή”
111. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας
112. Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Μαγνησίας “Υποστηρίζω”
113. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λαμίας-Κεντρικής Ελλάδας
114. Σύλλογος Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών Ν. Ευρυτανίας «Αγώνας Ζωής»
115. Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας “Αλληλεγγύη”
116. Σύλλογος Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-Ζω”
117. Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου “Ελπίζω”
118. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου
119. Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου
120. Σύλλογος Στήριξης Ασθενών με Νεοπλασματική Νόσο “Ευ Ζω με τον Καρκίνο”
121. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Καρκινάκι”
122. “Αντικαρκινική Ενημέρωση”
123. Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”
124. Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης
125. Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας ”Θετική Φωνή” – ”Checkpoint”
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΩΝ 125 ΦΟΡΕΩΝ
Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας
Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας
Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας
Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Μάριος Θεμιστοκλέους, Γεν Γραμματεύς ΠΦΥ Υπουργείου Υγείας
Νικήτας Κακλαμάνης, ΝΔ, Βουλευτής Α’ Αθήνας, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, τ. Υπουργός Υγείας
Μαρία Σπυράκη, ΝΔ, Ευρωβουλευτής, Μέλος Επιτροπής Αντιμετώπιση Καρκίνου του Ευρωπ. Κοινοβουλίου
Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής
Μίκα Ιατρίδη, ΝΔ, Βουλευτής Δωδεκανήσου, εκπρόσωπος Κ.Ο. ΝΔ
Βασίλης Γιόγιακας, NΔ, Βουλευτής Θεσπρωτίας
Όλγα Κεφαλογιάννη, ΝΔ, Βουλευτής Α’ Αθήνας
Αθανάσιος Λιούπης, ΝΔ, Βουλευτής Μαγνησίας
Ιωάννης Μπούγας, NΔ, Βουλευτής Φωκίδας, Γεν. Γραμ. Κ.Ο. Ν.Δ.
Χριστόφορος-Εμμανουήλ Μπουτσικάκης, ΝΔ, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων
Μπάμπης Παπαδημητρίου, ΝΔ, Βουλευτής Β3 Αθήνας
Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, ΝΔ, Βουλευτής Τρικάλων
Θάνος Πλεύρης, Ν.Δ., Βουλευτής Α’ Αθηνών
Σπύρος Πνευματικός, ΝΔ, Βουλευτής Ευβοίας
Στράτος Σιμόπουλος, ΝΔ, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ΝΔ, Βουλευτής Ν. Ηλείας
Νίκος Βούτσης, ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Βουλευτής Α΄ Αθηνών τ. Πρόεδρος της Βουλής
Ανδρέας Ξανθός, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βουλευτής, τ. Υπουργός Υγείας, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας
Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής, Μέλος Επιτροπής Αντιμετώπιση Καρκίνου του Ευρωπ. Κοινοβουλίου
Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής
Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής
Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος ελλ. Τμήματος Europa Donna
Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Α΄ Αθήνας, Γραμματέας Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ
Έφη Αχτσιόγλου, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Επικρατείας
Βασίλης Βασιλικός, ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ., Βουλευτής Επικρατείας
Πάνος Σκουρλέτης, ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ., Βουλευτής Επικρατείας
Τρύφων Αλεξιάδης, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Β’ Πειραιά
Ιωάννης Δραγασάκης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας
Χαρά Καφαντάρη, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βουλευτής Δυτ. Αθήνας
Φρόσω Καρασαρλίδου, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Ημαθίας
Βασίλης Κόκκαλης, ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ., Βουλευτής Ν. Λάρισας
Ανδρέας Μιχαηλίδης, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Χίου
Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Τρικάλων
Ιωάννης Σαρακιώτης, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βουλευτής Φθιώτιδας
Αλέκος Φλαμπουράρης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Επικρατείας
Ανδρέας Πουλάς, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Αργολίδας-Υπεύθυνος Τομέα Υγείας
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Αρκαδίας, Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής
Χάρης Καστανίδης, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Θεσσαλονίκης
Ανδρέας Λοβέρδος, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών
Απόστολος Πάνας, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Χαλκιδικής
Γεώργιος Φραγγίδης, Κίνημα Αλλαγής, Βουλευτής Κιλκίς
Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ. ΚΚΕ
Αγγελική Αδαμοπούλου, ΜέΡΑ25, Βουλευτής Α’ Αθηνών
Κωνσταντίνα Αδάμου, ΜέΡΑ25, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
Φωτεινή Μπακαδήμα, ΜέΡΑ25, Βουλευτής Β’ Πειραιά
Γιώργος Λογιάδης, ΜέΡΑ25, Βουλευτής Ν. Ηρακλείου