ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΟΠΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ένα εξαιρετικό σεμινάριο με τίτλο “Cancer Genomics and Individualized Therapy” έλαβε χώρα στη Σύρο, Κυκλάδες από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για μια από τις διεθνείς δραστηριότητες που διοργανώνει το Golden Helix Summer School, το οποίο επικεντρώνει τις δράσεις του στο πεδίο της Βιοπληροφορικής (Bioinformatics) και Εξειδικευμένης Ιατρικής (Precision Medicine). Το φετινό σεμινάριο στόχευε στην ενημέρωση και ανταλλαγή ιδεών των πολλών και από πολλές χώρες ερευνητών, από διάφορους τομείς των επιστημών υγείας, περί της Γενομικής Ιατρικής και περί της Εξατομικευμένης Θεραπείας ασθενών με καρκίνο.
Διοργανωτές του σεμιναρίου ήταν οι οργανισμοί The Golden Helix Foundation και Genomic Medicine Alliance, υπό την αιγίδα πολλών φορέων μεταξύ των οποίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προβλεπτικής Ιατρικής (EUSPM) αλλά και των δικών μας εταιρειών των Παθολόγων Ογκολόγων (ΕΟΠΕ) και των Aκτινοθεραπευτών Ογκολόγων (ΕΕΑΟ).
Η Εταιρεία μας συμμετείχε, μετά απο πρόσκληση του Προέδρου του σεμιναρίου κ. Γεωργίου Πατρινού, Καθηγητή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην ανοικτή στο κοινό στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Πρόσφατες Εξελίξεις στην Διάγνωση και Θεραπεία του Καρκίνου». Η στρογγυλή αυτή τράπεζα έλαβε χώρα στην απαράμιλλης ομορφιάς Έπαυλη Τσιροπινά στη Ποσειδωνία και συντονίστηκε άψογα και διαδραστικά από τους Προέδρους του Σεμιναρίου κ. Πατρινό και κυρίως τον Καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ Δημήτριο Καρδαμάκη, Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην πρώτη εισήγηση της στρογγυλής αυτής τράπεζας ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ κ. Ιωάννης Βαρθαλίτης ανέπτυξε το θέμα της σημασίας του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) στο γενικό πληθυσμό και ειδικά την αναγκαιότητα διενέργειας μαστογραφίας για έγκαιρη διάγνωση καρκίνου μαστού , Test Pap για καρκίνο τραχήλου, ελέγχου με PSA για καρκίνο προστάτη, κολονοσκόπησης για καρκίνο παχέος εντέρου αλλά και αξονικής τομογραφίας θώρακος για τον έλεγχο ατόμων με ιστορικό καπνίσματος σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Το κοινό συμμετείχε με αρκετές ερωτήσεις για τα σημαντικά οφέλη του screening αλλά και για τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του στην Ελλάδα.
Ακολούθησε η εισήγηση του γράφοντος, Αλέξη Στριμπάκου, Παθολόγου Ογκολόγου, σχετικά με τα οφέλη της Πρόληψης του καρκίνου μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής (αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, μείωση κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών, διατήρησης φυσιολογικού βάρους σώματος και τακτικής άσκησης). Σε ένα δεύτερο μέρος της εισήγησής του, ο γράφων αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της εξατομικευμένης θεραπείας ασθενών με καρκίνο, δίνοντας ειδικότερα παραδείγματα αυτών που πάσχουν από έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα και έδειξε πως η εξατομίκευση έχει αλλάξει προς το καλύτερο τόσο την ανταπόκριση όσο και την επιβίωση των ασθενών αυτών.
Σε μια τρίτη εισήγηση με τίτλο «Understanding immune-oncology: The ECPC immune-oncology portal» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρκινοπαθών κ. Αικατερίνη Οικονομίδου, αναφέρθηκε με εύγλωττο και ζωντανό λόγο στις σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της ανοσοθεραπείας καθώς και στις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενημέρωσης των ασθενών για τα οφέλη των σύγχρονων και πολλά υποσχόμενων αυτών θεραπειών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα της European Cancer Patient Coalition (http://www.ecpc.org/) και ειδικότερα στο εξειδικευμένο μέρος της που λέγεται IOP (Immuno Oncology Portal) και έχει πλήστες όσες χρήσιμες πληροφορίες για τους ασθενείς περί της ανοσοθεραπείας αλλά και των τρέχουσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικών κλινικών μελετών.
Η τελευταία εισήγηση δόθηκε από τη κ. Χριστίνα Νομικού, Ψυχολόγου, Προέδρου του Συλλόγου Ασθενών Άγγιγμα Ζωής και αφορούσε τη ψυχολόγική και κοινωνική υποστήριξη καρκινοπαθών σε απομακρυσμένες περιοχές. Η κ. Νομικού με πειστικό και βιωματικό λόγο ανέδειξε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο που διαβιούν σε απομακρυσμένες απο τα κέντρα περιοχές και ειδικά αυτοί της νησιωτικής Ελλάδος. Στην ομιλία της παρουσιάστηκαν τα σημαντικά και άξια επαίνων πεπραγμένα του συλλόγου Άγγιγμα Ζωής από τις επισκέψεις σε δυσπρόσιτα και μικρά νησιά όπως Αμοργό, Σχοινούσες και Δονούσες αλλά και τις μελλοντικές δράσεις τους.
Ακολούθησε στο τέλος ανοικτή συζήτηση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους καρκινοπαθείς όπου διαφάνηκε πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση της κοινωνίας για την πρόληψη, η ουσιαστική και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ ασθενών-συγγενών με τους θεράποντες ιατρούς και το παραϊατρικό προσωπικό, η υποστηρικτική δράση των συλλόγων των ασθενών αλλά και η ενεργός συμμετοχή όσων το δυνατόν περισσοτέρων στη κλινική έρευνα.
Αλέξης Στριμπάκος
Παθολόγος Ογκολόγος