Η έκβαση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού (ΜΚΜ) έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όμως οι ασθενείς αυτές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις και ανάγκες σε σχέση με τις ασθενείς με πρώιμο καρκίνο μαστού. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας 6.000 γυναίκες ζουν με ΜΚΜ. Οι Γυναίκες στην Ογκολογία (W4O Hellas) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) δημιούργησαν την Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού με στόχο να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις Ελληνίδες που νοσούν. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα W4Life (www.w4life.gr) και η εφαρμογή για κινητά w4life.gr ώστε να καλυφθεί ένα κενό στην ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών αυτών, των οικογενειών και των φροντιστών τους, όπου και αν βρίσκονται στην Ελλάδα.
Μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ο χρήστης έχει στην διάθεσή του συγκεντρωμένες και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ενημερωθεί και να ζητήσει βοήθεια χρησιμοποιώντας τη γραμμή υποστήριξης, το chat και το φόρουμ.
Με μία απλή αναζήτηση γιατροί, νοσοκομεία, σύλλογοι ασθενών, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία και κέντρα πόνου εμφανίζονται στον χάρτη. Ο χρήστης μπορεί επίσης να βρει ενημερωτικό υλικό και άρθρα για παροχές και επιδόματα, ιατρικά θέματα, κλινικές μελέτες, διατροφή & άσκηση, ιατρικά νέα, λίστες γιατρών ανά ειδικότητα, καθώς και επίσημες οδηγίες για ασθενείς με ΜΚΜ. Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για Ποιότητα Ζωής ασθενών με ΜΚΜ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε σχετική έρευνα.
Η εφαρμογή w4life.gr για smartphones και tablets είναι συμβατή με λογισμικό iOS και Android. Έχει στόχο να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των ασθενών με ΜΚΜ και να βοηθήσει στην επικοινωνία τους με ιατρούς, νοσοκομεία, συλλόγους ασθενών και κοινωνικές υπηρεσίες. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης χαρτογραφημένων υπηρεσιών, επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου ή email και διαδικτυακής πλοήγησης. Εάν ο χρήστης το επιλέξει, αποτυπώνει στο χάρτη τη θέση του και μπορεί να δει τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε μικρή ακτίνα από το σημείο όπου βρίσκεται. Επιπλέον, η εφαρμογή υποστηρίζει υπενθυμίσεις για προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού ή προγραμματισμένες θεραπείες και επίσης δίνει τη δυνατότητα καταγραφής καθημερινών δραστηριοτήτων, παρενεργειών από φάρμακα και συναισθηματικών ή φυσικών αλλαγών, μέσω απαντήσεων σε απλές ερωτήσεις. Ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει για δική του χρήση τις σχετικές πληροφορίες, να τις στείλει στον ιατρό του, ή αν το επιλέξει στην Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού για να χρησιμοποιηθούν σε έρευνα.
Η ιδέα για ένα σύγχρονο, εύχρηστο και αλληλέγγυο διαδικτυακό τόπο που θα προσφέρει ενημέρωση, υποστήριξη, καθοδήγηση και ενίσχυση των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και των οικείων τους υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη του προγράμματος SPARC MBC Challenge (Seeding Progress and Resources for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer Challenge). Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC), με χρηματοδότηση της Pfizer. H πρόταση της Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού για την δημιουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας ήταν μια από τις 20 προτάσεις, από 18 χώρες, που επιλέχθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος SPARC MBC Challenge.
Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού (w4life)