Log In
25/11/2020

Υλοποίηση Α’ Εκπαιδευτικού Προγράμματος Νοσηλευτών στις Κλινικές Μελέτες

Ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, διοργάνωσαν το Α΄ Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα πιστοποίησης νοσηλευτών, στις κλινικές μελέτες, διάρκειας 22 ωρών. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των τμημάτων Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Χορηγήθηκαν διεθνή μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από την επιτροπή μοριοδότησης του ΕΣΝΕ σύμφωνα με τα κριτήρια του ICN ενώ 100 νοσηλευτές από την  Ελλάδα και την Κύπρο το παρακολούθησαν.

Η πρόοδος στην ογκολογία και η καινοτομία στη φαρμακευτική αγωγή  στηρίζονται στις κλινικές μελέτες. Ο βασικός στόχος είναι η διερεύνηση των κλινικών και των φαρμακολογικών δράσεων,  οι τυχόν ΑΕ, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα κάθε νέας φαρμακευτικής ουσίας και θεραπείας. Οι ομιλητές  εισήγαγαν τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές των κλινικών μελετών.

Συγκεκριμένα, ο κος Μπουκοβίνας και η κα Σαριδάκη παρουσίασαν την σημασία της διεπιστημονικής ομάδας και τις δυνατότητες  ανάπτυξης μελετών στον κλινικό χώρο. Ο κος Σουγκλάκος ανέπτυξε τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία των κλινικών μελετών, επισημαίνοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η  οριοθέτηση της ορθής κλινικής πρακτικής που πρέπει να ακολουθεί ο ογκολόγος και ο νοσηλευτής κατά την άσκηση του έργου  τους. Η κα Τσάτη από την πλευρά της αναφέρθηκε στον ρόλο και τα καθήκοντα του νοσηλευτή – ερευνητή, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η κα Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στην εφαρμογή του GDPR στην ογκολογία και τις αλλαγές που έφερε η Covid εποχή, ενώ σημείωσε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και της νομοθεσίας. Η κα Θωμαΐδου παρουσίασε την πορεία ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου από τη σύλληψη της ιδέας στο εργαστήριο μέχρι την κλινική εφαρμογή. Όπως επισήμανε η σημαντική αύξηση της πενταετούς επιβίωσης που έχει σημειωθεί  από τις αρχές τις δεκαετίας του 1960, οφείλεται αφενός στην πρώιμη διάγνωση, αφετέρου δε στην πρόοδο ανάπτυξης καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η κα Καραγεώργου αναφέρθηκε στον τρόπο αναφοράς και διαχείρισης των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο κος Παπαγεωργίου και η κα Θρουβάλα ανέδειξαν τη σημασία της τεκμηριωμένης γνώσης και της συμμετοχής του νοσηλευτή στις κλινικές μελέτες. Επισήμαναν ότι ο νοσηλευτής συνοδεύει τον ασθενή σε κάθε στάδιο στο ταξίδι του καρκίνου, για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να είναι ενημερωμένος για τις διαδικασίες που διέπουν τις κλινικές δοκιμές. Ο κος Κωνσταντινίδης ανέπτυξε την σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ως εργαλείο για τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νοσηλευτών. Η κα Δαφνή αναφέρθηκε στις βασικές αρχές στατιστικής που χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες, ενώ επισήμανε ότι η μεροληψία και η μεταβλητότητα αντιμετωπίζονται με τον ορθό σχεδιασμό.  Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η επιλογή της κατάλληλης μεθοδολογίας και της στατιστικής ανάλυσης επιτρέπει την ορθή μέτρηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Ο κος Σαλούστρος και η κα Σαριδάκη ανέπτυξαν τη σημασία και τα οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες. Η κα Σταμπολίου ανέπτυξε τον ρόλο και τα καθήκοντα του συντονιστή κλινικών μελετών. Η κα Γιαννακοπούλου παρουσίασε τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται ως προς τη συγγραφή ενός άρθρου και βοήθησε τους νοσηλευτές στην εξοικείωση τους ως προς την ερμηνεία δημοσιευμένων αποτελεσμάτων. Τέλος, η κα Σγούρου ανέδειξε την πορεία από το κλινικό πρωτόκολλο στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το σεμινάριο εκπλήρωσε τους εκπαιδευτικούς στόχους και εκφράστηκε το ενδιαφέρον για περαιτέρω εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ακολουθήστε και το σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML