Log In
16/02/2021

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αντικατοπτρίζει τη μόνιμη δέσμευση της Επιτροπής

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, που ξεπέρασε και η ίδια τον καρκίνο, μιλά για το νεοεγκριθέν ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει στη μείωση του τεράστιου άχθους του καρκίνου στην ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό εγκρίνεται σε καιρό πανδημίας – ποιος ήταν ο αντίκτυπος της COVID-19 στον καρκίνο; 

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τα πάντα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο. Πέρυσι, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ΕΕ, ενώ 1,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από αυτή την ασθένεια. Μιλώντας με ενδιαφερόμενα μέρη και οργανώσεις ασθενών τη χρονιά που μας πέρασε, διαπιστώνουμε ότι πολλοί καρκινοπαθείς δεν είχαν έγκαιρη πρόσβαση στις θεραπείες τους και πολλοί πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διάγνωσης του καρκίνου, γεγονός που είναι πολύ ανησυχητικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες είναι δυστυχώς ότι τα αριθμητικά στοιχεία που βλέπουμε θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον. 

Ο καρκίνος παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Επιτροπή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμευθήκαμε να υλοποιήσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και να το θέσουμε σε λειτουργία παρά την κρίση. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο καρκίνος αποτελεί βασική προτεραιότητα από την έναρξη της θητείας μας και το σχέδιο ισχυρή πολιτική και προσωπική δέσμευση τόσο της προέδρου φον ντερ Λάιεν όσο και δική μου. 

Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του σχεδίου; 

Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές του καρκίνου, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως τη θεραπεία και την επιβίωση. Θα μεγιστοποιήσουμε επίσης την έρευνα, τα δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες και θα χαράξουμε μια νέα προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά την ανάληψη αποφασιστικής δράσης, αλλά και την παροχή ελπίδας στους καρκινοπαθείς της ΕΕ, τις οικογένειές τους και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Η πρόληψη είναι πραγματικά το πιο αποτελεσματικό εργαλείο μας. Με την προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής, τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τον ταχύτερο εμβολιασμό κατά του ιού HPV όπως ορίζεται στο σχέδιο, μπορούμε ήδη να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε το 40 % των καρκίνων και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε ισχυρά μέτρα για την πρόληψη κυρίως αντί για τη θεραπεία. 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Η διάγνωση σώζει ζωές. Θα ενισχυθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, με τη χρήση υφιστάμενων και νέων εργαλείων ΤΠ για την πιο έγκαιρη δυνατή παρέμβαση ώστε να μεγιστοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. 

Επιπλέον, όσον αφορά τη θεραπεία, θα αντιμετωπίσουμε την άνιση πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη και φάρμακα και θα προωθήσουμε πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική περίθαλψη για τον καρκίνο. Η διαχείριση του καρκίνου είναι πολύπλοκη υπόθεση. Η περίθαλψη ενός ασθενούς μπορεί να απαιτεί πολλούς ειδικούς οι οποίοι θα πρέπει να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή.

Τέλος, η ευημερία των ασθενών που ανέρρωσαν θα αντιμετωπιστεί με την εξέταση ζητημάτων όπως η αποκατάσταση, η συναισθηματική αποφόρτιση και οι πιθανές μεταστάσεις. Με αυτό το σχέδιο, βρισκόμαστε στο πλευρό των ασθενών σε κάθε στιγμή.

Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου, ασχολούμαστε ειδικά και με τις παιδικές μορφές καρκίνου. Οι καρκίνοι αυτοί πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόσβαση σε φάρμακα και τα ζητήματα επιβίωσης. Είναι σημαντικό να επισημανθούν οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων και να προβληθούν και αυτές.

Πώς προέκυψε το σχέδιο; 

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου βασίζεται στη μακρά ιστορία που έχει να επιδείξει η Επιτροπή στον αγώνα κατά του καρκίνου, αρχής γενομένης από το 1985 με την πρώτη της πολιτική κατά του καρκίνου. Ειδικότερα, το τελευταίο 12μηνο, ακούσαμε απόψεις και πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις με τους καρκινοπαθείς, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες, διεθνείς οργανισμούς, επιστήμονες, επαγγελματίες του τομέα της υγείας και άλλους. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι το σχέδιο θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό και ολοκληρωμένο. 

Πέρυσι, κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ξεκινήσαμε την παρουσίαση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ελήφθησαν περίπου 2 400 εισηγήσεις σχετικά με τον χάρτη πορείας και τις δημόσιες διαβουλεύσεις για το σχέδιο. Από την πλευρά της Επιτροπής, στις εργασίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου συμμετείχαν οι μισοί από τους συναδέλφους μου επιτρόπους και καλύφθηκε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια πραγματικά ομαδική προσπάθεια.  Επίσης, συνεργαστήκαμε στενά με τα κράτη μέλη και με την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου προτού καταλήξουμε σε αυτό το σημείο. 

Πώς συνδέεται το σχέδιο με άλλες κύριες πολιτικές για τον καρκίνο;

Το σχέδιο θα συνδέεται στενά με ορισμένες άλλες προτεραιότητες, όπως η προτεινόμενη Αποστολή για τον Καρκίνο, του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», η οποία θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία στον τομέα του καρκίνου, και η φαρμακευτική στρατηγική που θα ασχοληθεί με τις ελλείψεις και θα εξετάζει την προοπτική των ασθενών σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά την ανάπτυξη θεραπειών. 

Συνδέεται επίσης με τη στρατηγική «Farm2Fork», η οποία θα προωθήσει την υγιεινή διατροφή, και με τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, ο οποίος θα παρέχει καλύτερες υποδομές ώστε τα δεδομένα για την υγεία να είναι επικαιροποιημένα και συγκρίσιμα, μεταξύ άλλων και για ερευνητικούς σκοπούς. Όλες αυτές οι ευρείες προσπάθειες θα συμβάλουν στην κοινή μας προσπάθεια κατά του καρκίνου.

Η πανδημία της COVID-19 μάς υπενθύμισε ότι η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο του τομέα της υγείας. Η εξασφάλιση ισχυρών διατάξεων για τη δημόσια υγεία και η οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών συστημάτων υγείας απαιτεί μια πραγματική προσέγγιση της υγείας, στο πλαίσιο όλων των πολιτικών. Αυτό αληθεύει σίγουρα όταν σκεφτόμαστε τη φιλόδοξη δράση που προβλέπει το σχέδιο όσον αφορά την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε και επενδύουμε στην πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου. 

Πώς θα επηρεάσει το σχέδιο τις χώρες της ΕΕ; 

Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε μια κατάσταση όπου υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά ποσοστά έγκαιρης ανίχνευσης, διάγνωσης, θεραπείας και επιβίωσης εντός της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εκπροσωπεί ισότιμα όλους τους πολίτες της. Αξίζουν να ζουν σε μια κοινωνία που τους προστατεύει από μορφές  καρκίνου που μπορούν να αποφευχθούν και η οποία διασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση. Μια κοινωνία που παρέχει δίκαιη, οικονομικά προσιτή, υψηλής ποιότητας και βιώσιμη περίθαλψη για τον καρκίνο σε όσους τη χρειάζονται – ανεξάρτητα από το μέρος που ζουν εντός της Ένωσης.

Το σχέδιο θα στηρίξει τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών τους για τον έλεγχο του καρκίνου, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τους στόχους του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές νόσους. 

Θέλουμε να δούμε βελτίωση τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο παιδιατρικός καρκίνος, για τον οποίο λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια που έχουν συλλεχθεί από τις δημόσιες διαβουλεύσεις μας, ή η μεγαλύτερη ισότητα στην πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου μεταξύ και εντός των κρατών μελών και των διάφορων κοινωνικοοικονομικών ομάδων. 

Τώρα που εγκρίθηκε το σχέδιο, ποιο είναι το επόμενο βήμα; 

Η έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί σημαντικό βήμα, αλλά είναι μόνο η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού. Η επιτυχία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των δράσεων του σχεδίου από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τα κράτη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις αυξανόμενες προκλήσεις που συνδέονται με τον καρκίνο. Αυτό θα απαιτήσει βαθιά και γνήσια συνεργασία μεταξύ όλων των κύριων εμπλεκόμενων μερών, των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά μπορούμε επίσης να κάνουμε και κάτι ως άτομα. Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, μεταξύ άλλων ακολουθώντας τις συστάσεις του ευρωπαϊκού κώδικα κατά του καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητώ από όλους να πάρουν μέρος σ΄ αυτό το ταξίδι, ώστε να μετατρέψουμε τη φιλοδοξία μας σε συγκεκριμένη δράση. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML