Αποτελέσματα από την Συνεργατική Ομάδα για τις Μεταλλάξεις του Καρκίνου του Πνεύμονα
Αποτελέσματα από την Κοινοπραξία για τις μεταλλάξεις στον καρκίνο πνεύμονα, που παρουσιάστηκε στο Προεδρικό Συμπόσιο του 15ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Καρκίνο Πνεύμονα (27-30 Οκτωβριου 2013, Σύδνευ, Αυστραλία), ανέδειξαν ότι οι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα και οδηγούς μεταλλάξεις που λαμβάνουν την αντίστοιχη στοχευμένη θεραπεία, ζουν περισσότερο από αυτούς που δε λαμβάνουν στοχευμένη θεραπεία. Πιο συγκεριμένα, στη μελέτη αυτή, στο 64% των όγκων ασθενών με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα ανιχνέυθηκε μία μόνο οδηγός μετάλλαξη, ενώ πάνω από μία βρέθηκε στο 3% των όγκων. Σύνθετο τεστ ανίχνευσης μεταλλάξεων βοήθησε τους θεράποντες ιατρούς στην επιλογή θεραπειών και στην ένταξη των ασθενών σε κλινικές μελέτες στο 28%.
Ανιχνεύοντας και στοχεύοντας οδηγούς μεταλλάξεις: τροποποιώντας την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε από τον Δρ Μαρκ Κρις από το Ογκολογικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, η ανίχνευση και η στόχευση των οδηγών μεταλλάξεων EGFR και ALK έχει αλλάξει τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα. Η Κοινοπραξία για τις Μεταλλάξεις Στον Καρκίνο Πνεύμονα ιδρύθηκε για την εξέταση όγκων πνεύμονα για γενετικές διαταραχές σε 10 γονίδια χρησιμοποιώντας σύνθετες μεθόδους, με σκοπό την παροχή αποτελεσμάτων στους θεράποντες ιατρούς και την επακόλουθη επιλογή κατάλληλων θεραπειών ή κλινικών μελέτων που αντιστοιχούν στην οδηγό μετάλλαξη που έχει ανιχνευθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς με μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα δηλώνονταν σε μια από τις δεκατέσσερεις τοποθεσίες που ανήκαν στην Κοινοπραξία. Οι όγκοι των ασθενών αυτών εξετάζονταν στα Κλινικά Εργαστήρια για ενεργούς μεταλλάξεις σε 10 γονίδια.
Οι όγκοι 1007 ασθενών εξετάσθηκαν για τουλάχιστον ένα γονίδιο, ενώ σε 733 ασθενείς πραγματοποιήθηκε εξέταση του όγκου για το σύνολο των δέκα γονιδίων. Μια και μόνον οδηγός μετάλλαξη ανευρέθη σε 466 περιπτώσεις ασθενών (64%) στις οποίες είχαν ελεγχθεί όλα τα γονίδια. Μεταξύ αυτών των 733 όγκων, οι οδηγοί μεταλλάξεις που ανευρέθησαν ήσαν: KRAS σε 182 ασθενείς (25%), ευαισθητοποιοί μεταλλάξεις EGFR σε 122 ασθενείς (17%), αναδιατάξεις ALK σε 57 ασθενείς, άλλες μεταλλάξεις EGFR σε 29 ασθενείς (4%), μεταλλάξεις ΄δυο γονιδίων σε 24 (3%), ΗER2 σε 19 (3%), BRAF σε 16 (2%), PI3KCA σε 6 (1%), αύξηση αντιγράφων γονιδίου ΜΕΤ σε 5 (1%), μεταλλάξεις NRAS σε 5 (1%), MEK1 σε έναν ασθενή (<1%) και ΑΚΤ1 σε κανέναν ασθενή.
Όσον αφορά στις περιπτώσεις που έγινε γονοτυπική ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το αποτέλεσμα για να επιλέξουν κάποια στοχευμένη θεραπεία ή κλινική μελέτη σε 275 ασθενείς (28%). Μεταξύ των 938 ασθενών που ήταν σε follow up,η μέση επιβίωση ήταν 3,5 χρόνια για τους 264 ασθενείς με οδηγό μετάλλαξη που έλαβαν στοχευμένη θεραπεία, 2,4 χρόνια για τους 318 με οδηγό μετάλλαξη που δεν έλαβαν θεραπεία κατευθυνόμενη από τη γονοτυπική ανάλυση και 2,1 χρόνια σε 360 ασθενείς στους οποίους δεν ανιχνεύθηκε οδηγός μετάλλαξη (p<0.0001).
Συμπεράσματα
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και οδηγούς μεταλλάξεις που έλαβαν αντίστοιχη στοχευμένη θεραπεία έζησαν περισσότερο από αυτούς που δεν έλαβαν αντίστοιχη θεραπεία. Μία και μόνον οδηγός μετάλλαξη ανιχνέυθηκε στο 64% των όγκων ασθενών με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα, ενώ περισσότερες από μία σε 1 % των ασθενών.
Σύνθετες μέθοδοι ανίχνευσης των μεταλλάξεων βοήθησαν τους ιατρούς στην επιλογή των θεραπειών και κλινικών μελετών σε 28% των ασθενων. Οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό το πρότυπο αντιμετώπισης των ασθενών και έρευνας θα επεκτείνεται καθώς η γονιδιακή ανάλυση θα γίνεται πιο αποτεσματική, επιπρόσθετες οδηγοί μεταλλάξεις θα ανιχνέυονται (ROS, RET) και περισσότερα φάρμακα που στοχεύουν βιολογικά μόρια θα ειναι διαθέσιμα στην αγορά και σε κλινικές μελέτες.
Η μελέτη επιχορηγήθηκε από τη δωρεά HSS NIH NCI 1RC2CA148394-01.
Ο αριθμός εγγραφής της μελέτης είναι NCT01014286 στην ιστοσελίδα Clinicaltrials.gov.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρκίνου Πνεύμονα είναι η μεγαλύτερη συνάντηση αναφορικά με τον καρκίνο πνεύμονα και άλλες κακοήθειες του θώρακα παγκοσμίως. Το θέμα του 2013 ήταν «Ιατρική Φροντίδα Επόμενης Γενεάς για τον Καρκίνο Πνεύμονα».
Π. Οικονομοπούλου
Ειδικευόμενη Παθολογικής Ογκολογίας