Διορθώνοντας το «φάλτσο χρησμό»
«Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ».
Ο παραπάνω χρησμός θεωρήθηκε για χρόνια σαν το τέλος του αρχαίου κόσμου με την επικράτηση του Βυζαντίου και του Χριστιανισμού σε όλη την Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. Ο θρύλος λέει, ότι η Πυθία με «χρησμό» προς τον αυτοκράτορα Ιουλιανό πιστοποίησε τάχα το τέλος του Αρχαίου Κόσμου. Όπως αναφέρεται λοιπόν στα βιβλία «Ιστορίας» της Ελληνικής Εκπαίδευσης, κατά το έτος 361 εστάλη από τον Ιουλιανό στους Δελφούς ο φίλος του Ορειβάσιος, ιατρός από την Πέργαμο, για να προσπαθήσει να ανορθώσει το Μαντείο των Δελφών που βρισκόταν «σε πολύ άσχημη κατάσταση». Η Πυθία, για να του. δείξει πόσο. μάταιη ήταν η προσπάθεια ανόρθωσης του Μαντείου και κατ’επέκταση της Εθνικής Ελληνικής Θρησκείας, έδωσε υποτίθεται τον παραπάνω «χρησμό».
Η ιστορική αλήθεια για τον «χρησμό» είναι βεβαίως πολύ διαφορετική. Ο «χρησμός» εφευρέθηκε και καταγράφηκε από τον Βυζαντινό χρονογράφο Γεώργιο Κεδρηνό τον 11ο αιώνα, δηλαδή 700 χρόνια αργότερα!!! Φαίνεται πως ακόμη και τον 11ο αιώνα, παρά τις καταστροφές, διώξεις, λεηλασίες, σφαγές τόσων αιώνων, οι χριστιανοί δεν είχαν εξαφανίσει τους Εθνικούς. Η Ελληνική ψυχή ήταν ακόμα ζωντανή.
Η Εταιρεία Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδος επέλεξε τον εμβληματικό αυτό τόπο για το τέταρτο στη σειρά θεματικό της συνέδριο το Μάρτιο του 2014 με θέμα τις κακοήθειες του γαστρεντερικού συστήματος. Η διοργάνωση του συνεδρίου ανατέθηκε από το προηγούμενο ήδη διοικητικό συμβούλιο στον υπογράφοντα και στον Επίκουρο Καθηγητή του Παν. Ιωαννίνων Γιώργο Πενθερουδάκη. Ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων θεματικών συνεδριών και μετά από συζητήσεις καταλήξαμε να συμπεριλάβουμε σαν συνδιοργανωτές τον Eric van Cutsem (πανεπιστήμιο της Leuven ) και τον Jesus Garcia Foncillas (Autonomus University of Madrid). Σε συνεργασία μαζί τους, καθώς και με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, καταρτίστηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα των νεοπλασιών του πεπτικού συστήματος και περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, προσκεκλημένες διαλέξεις, συναντήσεις με τους ειδικούς, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, παρουσιάσεις κατευθυντηρίων οδηγιών και συζήτηση περιστατικών με συμμετοχή και ψηφοφορία από το κοινό.
Σκοπός είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, να αναζητήσουμε τις λύσεις με βάση την υπάρχουσα επιστημονική ένδειξη, να καθορίσουμε τα πλαίσια των θεραπευτικών επιλογών και να αναζητήσουμε τη χάραξη των αποτελεσματικότερων θεραπευτικών στρατηγικών. Επίσης επιζητείται η παρουσίαση της πιο προηγμένης κλινικής και «μεταφραστικής» έρευνας στο πεδίο και η ιχνηλάτηση των μελλοντικών εξελίξεων. Για το σκοπό αυτό έχουν προσκληθεί καταξιωμένοι κλινικοί Ιατροί και ερευνητές από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι και διασφαλίζουν το υψηλότατο επίπεδο που επιθυμούμε να κυμανθεί και αυτό το συνέδριο. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ.
Τέλος, και με σε συσχέτιση με την εισαγωγική παράγραφο, επιζητούμε να αποδείξουμε στους φιλοξενούμενους μας ότι πέρα από το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων Παθολόγων Ογκολόγων, ο τόπος αυτός και οι άνθρωποι του εξακολουθούν να είναι φιλόξενοι, να διαπνέονται από προαιώνιες αξίες και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με επιμονή, προσήλωση στο στόχο και αποτελεσματική εργασία. Σας καλούμε όλους αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια της ΕΟΠΕ που θα προβάλει την Ελληνική Ογκολογική κοινότητα αλλά και τη χώρα μας και θα αποδείξει ότι το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του τόπου είναι ικανό να επιτυγχάνει εκεί που η ηγεσία του είναι τόσο ανίκανη ώστε δεν ξέρει ούτε να αποτυγχάνει.
Ιωάννης Σουγκλάκος
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας
Πανεπιστήμιο Κρήτης