Η ΕΟΠΕ απαντά στο πιο κρίσιμο ερώτημα του ασθενή με καρκίνο μέσα από ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα
Ένα σύντομο μήνυμα με στόχο την εμψύχωση και την ενημέρωση του ασθενούς με καρκίνο, έχει αρχίσει ήδη να διαδίδεται μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ, ενώ αναμένεται ότι σύντομα θα μεταδίδεται και σε Πανελλαδικό επίπεδο από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ο λόγος είναι για το πρώτο τηλεοπτικό μήνυμα που η ΕΟΠΕ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει προς τους ασθενείς αλλά και προς το ευρύ κοινό, μια που καμία νίκη κατά του καρκίνου δεν ήταν αρκετή για να συμβάλει, έστω και ελάχιστα, στην αλλαγή της αντίληψης ότι ο καρκίνος ήταν και παραμένει η «επάρατος νόσος». Κάτι που έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από ό,τι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ πιστεύουν, κι ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τόσο απερίσκεπτα γίνεται χρήση του όρου… Η προκατάληψη οδηγεί στο φόβο και – πολλές φορές – ο αγώνας θεωρείται μάταιος πριν καλά καλά αρχίσει.
Mε σεβασμό στον αγώνα του ασθενούς αλλά και του ίδιου του Ογκολόγου, με επίγνωση των κατακτήσεων στο μέτωπο της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου, η ΕΟΠΕ μιλάει για πρώτη φορά απευθείας στην ψυχή του ασθενούς, που τόσο καλά γνωρίζει, απαντώντας χωρίς περιστροφές καταφατικά στο ερώτημα «Θα ζήσω, γιατρέ;». Και μεταδίδει ένα μήνυμα με την πεποίθηση ότι οι δέκτες του, είτε ασθενείς είτε όχι, θα πεισθούμε ότι εν τέλει αξίζει να δίνονται μάχες, ότι με τη χρήση των κατάλληλων όπλων, σήμερα μπορούμε να βγούμε νικητές.
Το σενάριο βασίζεται στην εναλλαγή ερώτησης – κατάφασης, το δημιουργικό στην αντίθεση σκιάς και χρώματος, μόλις στο τελευταίο πλάνο, με μόνιμο «φόντο» τη ζωή. Tη ζωή που ζήσαμε, τη ζωή που καλούμαστε να διεκδικήσουμε, τη ζωή που είναι μπροστά. Η «ζωή» που είναι η έννοια που ξεκλειδώνει περισσότερο από κάθε άλλη την καρδιά του Έλληνα. Ίσως γιατί δεν ήταν δεδομένη σε πολλές περιόδους της ιστορικής μας πραγματικότητας. «Να ζήσεις» είναι η ευχή που θέλει ο λαός σε κάθε μεγάλη του στιγμή, όταν οι περισσότεροι λαοί αρκούνται σε «συγχαρητήρια». Κι όταν η ευχή γίνεται ερώτημα, τότε ο Ογκολόγος Παθολόγος είναι αυτός που θα δώσει την απάντηση. Είναι εκείνος που θα ενθαρρύνει τον ασθενή να τον εμπιστευτεί για να αντιμετωπίσουν μαζί τον καρκίνο κατάματα, χωρίς καθυστέρηση, με θάρρος και πίστη. Κι είναι πάλι αυτός που θα αγωνιστεί στο πλάι του ασθενούς για περισσότερη, για καλύτερη, ζωή.
[box type=”note”]Το άρθρο αυτό συντάχθηκε με την ευκαιρία της παραγωγής του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ «Ναι, θα ζήσεις», που ανατέθηκε στην CORE LINKS, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΟΠΕ να αρθεί η επικρατούσα αντίληψη ότι καρκίνος είναι η «επάρατος» νόσος και να ενημερωθούν οι ασθενείς αλλά και το ευρύ κοινό ότι ο καρκίνος σήμερα αντιμετωπίζεται με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής απευθύνεται στον ειδικό γιατρό, τον Ογκολόγο Παθολόγο, έγκαιρα. Mετά τον χαρακτηρισμό του μηνύματος ως κοινωνικό από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, εγκρίθηκε η δωρεάν μετάδοσή του από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας κατά το διάστημα 15 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου 2015.[/box]