Log In
30/03/2019

Συνέδριο: “Ογκολογία: Από την πρόληψη στη θεραπεία – ένας συνεχής δρόμος”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο: “Ογκολογία: Από την πρόληψη στη θεραπεία – ένας συνεχής δρόμος” που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, 1 – 2 Φεβρουαρίου 2019.

Διακεκριμένοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την ειδικότητα της Ογκολογίας και όχι μόνο, με τις ομιλίες τους, τον συντονισμό και το σχολιασμό τους στις συνεδριάσεις, έδωσαν το στίγμα της Ογκολογίας του παρόντος και του μέλλοντος. Ανταλλάξαν απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες και δημιουργήσαν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, μέσω του οποίου εμβαθύναν σε ειδικά διαγνωστικά και θεραπευτικά ογκολογικά θέματα.

Το συνέδριο διοργάνωσε η “Ασκληπιός Πρόληψις”, με την Συνδιοργάνωση και την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Παθολογική Ογκολογική Κλινική ΠαΓΝΗ, το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, τον Σύλλογο Ασθενών “ΕΥ ΖΩ με τον Καρκίνο”, το διαγνωστικό κέντρο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Διάγνωσις» και το «Ασκληπιείον Κρήτης». Το Συνέδριο τέθηκε επίσης, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΙΣΗ) και των «Γυναικών στην Ογκολογία, W4O – Hellas».

Στην Τελετή Έναρξης το κοινό είχε την μοναδική ευκαιρία να μάθει από τέσσερις πρωτοπόρους Ογκολόγους, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν διατελέσει και πρόεδροι της ΕΟΠΕ, την ιστορία της Ογκολογίας στην Ελλάδα. Οι κ.κ. Π. Κοσμίδης, Β. Γεωργούλιας, Γ. Φούντζηλας και Δ. Μπαφαλούκος, υπό τον συντονισμό του νυν Προέδρου της ΕΟΠΕ, κ. Ι. Μπουκοβίνα, και της Προέδρου της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, μέλους ΔΣ ΕΟΠΕ, κας Ζ. Σαριδάκη παρουσίασαν τα πρώτα σημαντικά βήματα και την πορεία της Ογκολογία στην χώρα μας, εξήγησαν πώς μπήκαν οι βάσεις στην Πανεπιστημιακή της Πορεία και στις Ερευνητικές Ομάδες και πώς ξεκίνησε η Ακαδημία Ογκολογίας και ο Προσανατολισμός προς τους Νέους Ογκολόγους.

Ο κ. Κ. Μάρκου, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ανέλυσε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Επιστημονικές Εταιρείες στις Ιατρικές Ειδικότητες. Επίσης, παρουσιάστηκε το νέο Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ογκολογίας που ξεκίνησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από τον Διευθυντή του, Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας κ. Ο. Ζώρα, και τον επικεφαλής του προγράμματος στο ΕΙΕ κ. Α. Πίντζα και τους συνεργάτες τους.

Ο κ. Τ. Λιλόγλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ μίλησε για το παρόν και το μέλλον των βιοδεικτών, ενώ εκλεκτοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν τις καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες που έκαναν τη διαφορά και άλλαξαν την πορεία αρκετών μορφών της νόσου, όπως την ξέραμε, την τελευταία δεκαετία.

Επιπρόσθετα, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στον τομέα της πρόληψης, με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιατρών άλλων ειδικοτήτων, πλην της ογκολογίας, όπως πνευμονολόγων, γαστρεντερολόγων, παθολόγων, γενικών ιατρών, οι οποίοι ανέλυσαν την σημαντική εμπλοκή τους στην διάγνωση και έκβαση των ογκολογικών ασθενών, αλλά και στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, με ουσιαστικές θέσεις και παρεμβάσεις από τους ίδιους τους φοιτητές, αλλά και τους καθηγητές τους.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2019, οι Γυναίκες στην Ογκολογία, σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ και τοπικούς φορείς διοργάνωσαν Ενημερωτικές Ομιλίες και Βιωματικά Σεμινάρια Διατροφής, Τσι Κογκ (της ευγενικής άσκησης για το σώμα και την ψυχή), και Διαχείρισης Άγχους για ασθενείς με καρκίνο, τις οικογένειες, τους φίλους και τους φροντιστές τους αλλά και τους γιατρούς τους. Η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή του κόσμου έδωσε και την ευκαιρία να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις, αλλά και να βιώσουν όλες και όλοι που παρευρέθησαν τα οφέλη από τη ολιστική αυτή προσέγγιση και να κλείσει ιδανικά αυτό το τριήμερο, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ογκολόγοι, αλλά και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι ασθενείς, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, η πολιτεία, ο επιχειρηματικός και καλλιτεχνικός κόσμος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε μια ουσιαστική Σχέση Ζωής, διανύουν τον δύσκολο δρόμο που συνδέει την πρόληψη και την διάγνωση με την θεραπεία των νεοπλασματικών νόσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

31ο ΕΣΚΟ

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML