Log In
10/02/2015

Επιστημονική Διημερίδα “Παιδί και Καρκίνος”- Δράμα 31/1 & 1/2/2015

Στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2015 έγινε στη πόλη της Δράμας (ξενοδοχείο “Κούρος”) η Επιστημονική Διημερίδα “Παιδί και Καρκίνος”. Η Διημερίδα οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία “Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο” [περισσότερες πληροφορίες] σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου “Μητέρα”, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος “η Λάμψη” και το παράρτημα του στο Ν. Δράμας, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια “η Φλόγα”, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με Νεοπλασματική Ασθένεια κατά την Παιδική και Εφηβική ηλικία “το Κύτταρο” και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Αντιπεριφέρειας Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας είχε προβλεφτεί να έχει Επιστημονικό και Κοινωνικό ενδιαφέρον. Στο Επιστημονικό μέρος αναλύθηκαν με επάρκεια οι συνηθέστερες Νεοπλασίες της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας από επιφανείς επιστήμονες Παιδο-Ογκολόγους (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αιτιοπαθογένεια, τη πρόγνωση και τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία των Νεοπλασιών αυτών. Τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη πρόοδος στις προσεγγίσεις που στις μέρες μας έφτασε στο σημείο να οδηγεί στη θεραπεία το 79% των κακοήθων συμπαγών όγκων και αιματολογικών κακοηθειών των παιδιών και εφήβων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις χειρουργικές εξελίξεις και στις προόδους της Παιδο-Ακτινοθεραπείας και η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας αφ’ ενός στη δυνατότητα εγχειρήσεων ακόμη και νεογεννήτων παιδιών με Νεοπλασίες και αφ’ ετέρου στη μείωση της τοξικότητας των υγειών ιστών των παιδιών και εφήβων που ακτινοβολούνται. Οι εξαιρετικοί ομιλητές είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν και στη παρουσίαση περιπτώσεων με ιδιαίτερο Ογκολογικό και Χειρουργικό ενδιαφέρον, γεγονός που συνοδεύτηκε από ζωηρή και εποικοδομητική συζήτηση.

Το Κοινωνικό μέρος της Διημερίδος ήταν και το πλέον ελκυστικό και το πλέον συναισθηματικά φορτισμένο, δεδομένου ότι έγινε πολλαπλή ανάλυση όλων των προβλημάτων των Παιδιών και Εφήβων και των γονιών τους πέραν του Ιατρικού-Θεραπευτικού. Ψυχολόγοι είχαν την ευκαιρία να διεισδύσουν στις ψυχολογικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές των παιδιών και των οικογενειών κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, των νοσηλειών και της αποθεραπείας. Δάσκαλοι και Καθηγητές ανέπτυξαν τις διάφορες τάσεις που απασχολούν τη Διεθνή κοινότητα στη προσπάθεια να μη διακόπτεται –κατά το δυνατόν- η συνέχεια της σχολικής εκπαίδευσης των ασθενών ή να γίνεται η σχολική εκπαίδευση μέσα στους χώρους του Νοσοκομείου. Έμπειροι καθηγητές και Σχολικοί Σύμβουλοι συζήτησαν προτάσεις και εμπόδια (τεχνικής και νομικής φύσεως) για την εκ του μακρόθεν εκπαίδευση των παιδιών. Γονείς κατέθεσαν προσωπικές εμπειρίες για τον Γολγοθά τους στη διαδικασία συμπαράστασης των παιδιών τους στη περιπέτεια του καρκίνου. Πρόσωπα αξιόλογα, επικεφαλής εθελοντικών Κοινωνικών Συλλόγων ανέλυσαν με συγκινητικό τρόπο τον δαιδαλώδη και τιτάνιο αγώνα τους να οργανώσουν Εταιρείες Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Δράσης, όπως “η Φλόγα”, “η Λάμψη” και “το Κύτταρο” με μοναδικό στόχο να υπηρετούν τον πάσχοντα και αναγκαιούντα συμπολίτη και να συμπληρώνουν τα άπειρα κενά που δυστυχώς αφήνει η Πολιτεία. Η ιστορική πορεία της “Φλόγας” από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ιστορημένη από την Πρόεδρό της έδειξε σε όλους τη δυναμική και τη δύναμη που έχουν πολλοί άνθρωποι όταν εμφορούνται από αγάπη και κατανόηση για τον συμπολίτη.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του “Κυττάρου” που εκπροσωπήθηκε όχι μόνο από την Πρόεδρο του Συλλόγου, αλλά και από τα …”Κυτταρόπουλα”, δηλαδή, από νέους –ενήλικες πια- που είχαν την εμπειρία του Καρκίνου κατά τη παιδική ή εφηβική τους ηλικία. Όλα τα “Κυτταρόπουλα” είχαν την ευκαιρία να ανεβούν στο βήμα και το καθένα ξεχωριστά να μιλήσει για τη πικρή εμπειρία του, να διαμαρτυρηθεί, να παραπονεθεί, να αφηγηθεί ιστορίες, να δείξει τη χαρά της ίασης και της ζωής και τέλος να εξομολογηθεί την ευγνωμοσύνη του προς τους συμπαραστάτες ιατρούς και γονείς στον συνταρακτικό αγώνα της ζωής εναντίον του θανάτου.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην παρουσία της κας Ελένης Βασιλάτου Κοσμίδη, η οποία όχι μόνο έδειξε την μακρόχρονη, ουσιώδη εμπειρία της στον επιστημονικό χώρο της ειδικότητάς της, αλλά παρουσιάζοντας -σαν κεντρική ομιλήτρια- τη διαδρομή της με τα “35 χρόνια κοντά στο παιδί με καρκίνο” σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, ανθρωπιάς, συναδελφικότητας, τρυφερότητας, αισιοδοξίας, υπομονής σε ένα ακροατήριο που εμφανώς έδειχνε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του για τη σοφή αυτή γυναίκα.

Την Διημερίδα παρακολούθησαν ιατροί –μεταξύ των οποίων και μέλη της ΕΟΠΕ, πολλοί φορείς της Δράμας με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κκ Παύλο, ο οποίος και παρενέβη στο πρόγραμμα της Διημερίδος με μικρή ομιλία-χαιρετισμό, και τέλος πολλοί πολίτες της Δράμας.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML