Log In
11/12/2014

11η Επιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» ΑΘΗΝΩΝ

Screenshot_2

Κλείνοντας 10 χρόνια ζωής και δράσης ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.»  Αθηνών, πραγματοποίησε την 11η επιστημονική του ημερίδα, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, με θέμα «Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί».

Λειτουργοί από το χώρο της υγείας, όπως Ιατροί Ογκολόγοι-Παθολόγοι, Χειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές, Ψυχολόγοι και Διατροφολόγοι, Μέλη,  Εθελοντές του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» και λοιποί ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της ημερίδας δίνοντας όχι μόνο το προσωπικό τους στίγμα σε θέματα που απασχολούν τον ασθενή με καρκίνο αλλά και το έναυσμα για προβληματισμό και δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη θέση του ασθενή με καρκίνο και της οικογένειά στους στην καθημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Η Πρόεδρος του «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών κα Ζωή Γραμματόγλου, στο χαιρετισμό της, τόνισε την ανάγκη συνέχισης και στήριξης του έργου του Συλλόγου που στέκεται δίπλα στον ασθενή με καρκίνο και την οικογένεια του: «Μέσα από την ψυχο-κοινωνική υποστήριξη που προσφέρουμε και την ουσιαστική καθοδήγηση για την ενημέρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο έχουμε συμβάλει μέχρι σήμερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Πέντε ενότητες αποτέλεσαν τον κορμό των εργασιών της ημερίδας, με την πρώτη να επικεντρώνεται στην ψυχολογική και κοινωνική στήριξη του ασθενή. Η ημερίδα ξεκίνησε με τη βιωματική κατάθεση της κας Τσιτσέ Κατερίνας, Μέλους και Εθελόντριας του Συλλόγου, η οποία μέσα από τη ματιά της εθελόντριας του Συλλόγου μετέφερε στην ημερίδα εικόνες από τις συναντήσεις της με τους ασθενείς. Στη συνέχεια, ο κ. Πέππας Αδαμάντιος, απόφοιτος της GESTALT FOUNDATION και η κα Διδασκάλου Κατερίνα, Ψυχολόγος του Συλλόγου και Εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια GESTALT έδωσαν στο «βίωμα της ανησυχίας για την υποτροπή της νόσου» μια θετική χροιά μιλώντας γι αυτό ως τη δυνατότητα του ασθενή να ανακαλύψει τα δικά του πλαίσια στήριξης. Με την κα Κόμη Μαριλένα, Ψυχοπαιδαγωγό -Ψυχοθεραπεύτρια και Διευθύντρια Κέντρου Ψυχοθεραπείας ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ, να εστιάζει στον «καρκίνο ως ψυχολογικό τραύμα» και στο «τι σημαίνει τραύμα», έκλεισαν οι εργασίες της πρώτης ενότητας, της οποίας το προεδρείο είχε η κα Ειρήνη Κουτελά, Γενική Διευθύντρια του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.».

Στη δεύτερη ενότητα, ο κος Σταύρος Κυριαζής, MSc Healthcare Management, Υπεύθυνος Γραφείου Υποστήριξης Πολίτη, Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», παρουσίασε τη λειτουργία Δομών Υποστήριξης Δικαιωμάτων των Ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία ρίχνοντας φως στη σχέση ασθενή και νοσοκομείου με έμφαση στην ανάγκη συνηγορίας, διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και υποστήριξης του πολίτη-ασθενή καθώς και στη σπουδαιότητα της εμπιστοσύνης την οποία αναζητά ο ασθενής. Με τη δήλωση ότι δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και ότι οι ανασφάλιστοι ασθενείς αδυνατούν καθημερινά να καλύψουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα που δικαιούνται, ο κος Γιώργος Βήχας, Καρδιολόγος, Υπεύθυνος Ιατρικής Ομάδας Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου εστίασε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Στη συνέχεια, ο κος Θάνος Κοσμίδης, Συνιδρυτής της Care Across, μίλησε  για την εξέλιξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία του ασθενή και τη συμβολή αυτής στη βελτίωση της ποιότητας ζωής παρουσιάζοντας ερευνητικά δεδομένα που απαντούν στο ερώτημα «τι θέλουν οι ασθενείς με καρκίνο από τις εφαρμογές υγείας;» Την κριτική του ματιά στον τρόπο αξιοποίησης της τεχνολογίας και της ψηφιακής υγείας προς όφελος του ασθενή με καρκίνο έδωσε ο κος Κωνσταντίνος Ράπτης, Μ.Α. Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Μέλος & Εθελοντής του Συλλόγου. Οι εργασίες στη συγκεκριμένη ενότητα συνεχίστηκαν με την  ομιλία του κου Δημήτρη Κούβελα, Καθ. Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ, ο οποίος ανέπτυξε αναλυτικά το θέμα των κλινικών μελετών, με στόχο την κατανόηση της αναγκαιότητάς τους.

Η 2η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Απόστολου Κλινάκη, Ph.D., Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας και τη χρησιμότητα της Βιοτράπεζας βάσει των επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ως ένα  σημαντικό βήμα προς την εξατομικευμένη θεραπεία. Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ- Διασωματειακή Επιτροπή για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο και  Αντιπρόεδρος της ECPC-European Cancer Patient Coalition, είχε το προεδρείο αυτής της ενότητας.

Στην επόμενη ενότητα, την οποία συντόνισε ο κος Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, η κα Οικονομοπούλου Δήμητρα, Ειδικευόμενη Αιματολόγος, Αιματολογική Κλινική Λεμφωμάτων και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών,  Γ.Ν. «Ο Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και στη σημασία της σχετικά με το ποια νοσήματα μπορεί να θεραπεύσει. Την ενότητα συμπλήρωσε ο κος Αγαλιανός Χρήστος, Γενικός Χειρούργος, Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών μιλώντας για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος και εστιάζοντας στους προδιαθεσικούς και γενετικούς παράγοντες του καρκίνου. Στη συνέχεια η κα Μητσάκα Δήμητρα, Διευθύντρια Ογκολογικής  Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας», μίλησε για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού τονίζοντας τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν και τους ευεργετικούς παράγοντες που μπορούν να υιοθετηθούν. Τη σκυτάλη πήρε ο κος Σαλάκος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας αναπτύσσοντας τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου και της μήτρας και τη σημασία του εμβολιασμού.

Στην τέταρτη ενότητα ο κος Παναγιώτης Παναγιωτίδης, Αιματολόγος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», μίλησε για την επίτευξη ίασης στην Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία. Στη συνέχεια, με αφορμή την εκστρατεία του Συλλόγου «ΤΡΟΦΟΣ» για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κα Μουρούτη Νίκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Κλινικής Διατροφής, Επιστημονικός Συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας, Γ’ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», συμβούλεψε το ακροατήριο για τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της αντινεοπλασματικής θεραπείας. Τέλος, ο κος Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συλλόγου «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» για την ενημέρωση των καρκινοπαθών για τα δικαιώματά τους, μίλησε για τις συνθήκες διαβίωσης και πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο στις υπηρεσίες υγείας.  Το προεδρείο αυτής της ενότητας είχε η κα Μυρτώ Σκοτίδα, Αναπληρωματικό Μέλος Δ.Σ. και υπεύθυνη εκστρατειών του Συλλόγου.

Στη τελευταία ενότητα με προεδρείο την κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρο του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», η κα Τσερκέζογλου Αλίκη, Γυναικολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (ΜΑΦ) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρουσίασε το όραμα, την οργάνωση και το έργο της ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Ο κος Ηλίας Κατηρτσιγιανόγλου, Συνιδρυτής των Surfers4Life, μίλησε για το πώς ο  καρκίνος μπορεί να γίνει πηγή μεταμόρφωσης και συνεισφοράς με απόδειξη την επιτυχημένη διοργάνωση του 2ου  Φεστιβάλ Ευ Ζην. Με την παρουσίαση του Θανάση Σεφερλή, Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης και Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» και την προσωπική του εμπειρία που συνοψίζεται στο βιβλίο του «Καρκίνος. Δάσκαλος & Φίλος» έκλεισε η 11η Επιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.»

Κατά την αποφώνιση της ημερίδας η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ζωή Γραμματόγλου, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους εκείνους που επιθυμούν να στηρίξουν το έργο του Συλλόγου: «Υπάρχει χώρος για όλους μας. Ελάτε στο «Κ.Ε.Φ.Ι.», να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Κ.Ε.Φ.Ι.» – Αθηνών, Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο – Μ.Κ.Ο.

Αιτωλίας 33-35, ΤΚ 115 23, Αθήνα, Τηλ.: 210 6468222 • Fax: 210 6468221

Site: www.anticancerath.gr, e-mail: info@anticancerath.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML