Log In
24/02/2014

Η Μεταποίηση

Από τον Αλέξανδρο Αρδαβάνη Παθολόγο Ογκολόγο

Από τον
Αλέξανδρο Αρδαβάνη
Παθολόγο Ογκολόγο

Διαβάζω σήμερα ένα άρθρο για τον ρόλο της μαστογραφίας ενός γνωστού δημοσιογράφου ιατρικών θεμάτων στο διαδίκτυο. Μετά από ένα άρθρο του που “ξεβράκωνε” τη συνωμοσία και τις φάμπρικες πίσω από τον αντικαπνιστικό αγώνα, που διάβασα πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, είχα εκτιμήσει την ευστροφία του, κυρίως όμως το θάρρος του να αντιτάσσεται στο ρεύμα των καιρών. Έχει γράψει και άλλα θαρραλέα άρθρα, όπως εναντίον της ασπαρτάμης π.χ., εν έτει 2008. Σήμερα έχω κλονιστεί. Διπλά. Επειδή έψαξα στο διαδίκτυο. Τι ανακαλύπτω; Ότι πρόσφατα έγινε και σύμβουλος του τρέχοντος υπουργού υγείας. Άρχισα να ψάχνω βαθύτερα στα λήμματα του google. Με μπερδεύει ο εν λόγω κύριος. Τώρα που  παρατηρώ την αρθρογραφία του λίγο προσεκτικότερα, τι παρατηρώ; Στο άρθρο για την ασπαρτάμη αίφνης, κάτι γράφει για το “αθωότερο και φυσικότερο γλυκαντικό στον κόσμο, τη stevia…”. Σήμερα η stevia έχει “υιοθετηθεί” από βιομηχανικούς γίγαντες όπως η Coca Cola. Προφανώς επειδή κατάλαβαν εκεί στην πολυεθνική πόσο κακό κάνει η ασπαρτάμη στον κοσμάκη και θέλησαν να επανορθώσουν, έτσι;

Η μαστογραφία λοιπόν, κατά τον κύριο αυτόν, είναι όχι μόνο άχρηστη αλλά και επικίνδυνη, εξαιτίας της ακτινοβολίας, των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, των βιοψιών και της ψυχικής ταλαιπωρίας των γυναικών… Είναι, λέει, κάτι που το υποστηρίζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και να που έρχεται η μελέτη από τον Καναδά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, που παρακολούθησε περίπου 90.000 γυναίκες για 25 χρόνια. Η μελέτη απέδειξε, συνεχίζει σε ρυθμό πολυβόλου ο εν λόγω δημοσιογράφος,  όπως περιγράφεται και στο κεντρικό άρθρο-σχόλιο του περιοδικού που είναι καταπέλτης! ότι η μαστογραφία δεν αυξάνει την επιβίωση ούτε μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού. Μάλιστα! Ο έγκυρος αυτός αναλυτής υιοθετεί απόψεις που στηρίζονται σε “έγκυρες” μελέτες. Κυρίως αυτές που συμφωνούν με τις δικές του. Τι κι αν πλήθος άλλων μελετών έχουν δείξει τα ακριβώς αντίθετα, προτείνοντας τη μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση με ό,τι αυτό σημαίνει και όσο επηρεάζει τις μεταβλητές επιβίωσης. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει διεθνής ομοφωνία για την ηλικία έναρξης και τα μεσοδιαστήματα, αλλά η συμβολή της μεθόδου αποτελεί το gold standard. Θεωρώ περιττή και κυρίως “παιχνίδι στο γήπεδο” του κυρίου αυτού, την παράθεση αυτών των εγκύρων μελετών. Επικίνδυνος και ενδεχομένως δόλιος είναι ο κύριος αυτός και όχι η μαστογραφία με την όποια προσφορά της στη δημόσια υγεία.     

Παρατηρώντας προσεκτικότερα και συσχετίζοντας τις πρόσφατες και τις παλαιότερες διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της Υγείας έχω την αίσθηση πως ο κύριος αυτός είναι ένα ακόμα “παπαγαλάκι” που εμφανίζεται έντεχνα ή περίτεχνα εναντίον της βιομηχανικής κερδοσκοπίας -εκ του ασφαλούς. Μακριά από τη φωτιά της μάχιμης Ιατρικής ούτως ή άλλως, μακριά από τη φωτιά του επιουσίου γενικά, φαρμακοποιός ο ίδιος  ουδέποτε ή ελάχιστα ασκήσας κατά δήλωσή του, έχει την πολυτέλεια της παρατήρησης ως στρατηγός άκαπνος στο ύψωμα μακριά από το πεδίο μάχης∙ στην κερκίδα θεατής των ιδρούντων αθλητών. Ψαρεύοντας στον αχανή Ωκεανό του διαδικτύου με εξελιγμένα υπεραλιευτικά τύπου google βρίσκει όλες τις πληροφορίες, τις ειδήσεις εκείνες που εξυπηρετούν τις απόψεις του. Αυτές που υπηρετεί εμμίσθως ή αυτές που επιβεβαιώνουν τις εμμονές του, κατά περίπτωση πάντα.

Ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στον δόλο της βιομηχανίας. Με τόσα παπαγαλάκια εναντίον της το ξανασκέφτομαι. Πριν λίγα χρόνια έγινε μεγάλος ντόρος στις ΗΠΑ με επίκεντρο το PSA για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το ίδιο με τις αξονικές τομογραφίες για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο. Με περίεργο -τουλάχιστον- συγχρονισμό ενορχηστρώθηκαν και πραγματοποιούνται συνεχείς επιθέσεις εναντίον ακριβών φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων, ιδιαίτερα αυτών ευρείας χρήσης, όπως τυπικά είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για πρώιμη διάγνωση σοβαρών απειλών της Υγείας. Στις ΗΠΑ, το βασίλειο της ιδιωτικής ασφάλισης… Εκεί που αν έχεις ιδιωτική ασφάλεια είσαι εντάξει αν όχι είσαι σκουπίδι. Στη χώρα που αποθεώθηκε το Κόστος μπαίνοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γιατρών και των αμερόληπτων ρυθμιστικών μηχανισμών -FDA κλπ. Η σύγκρουση χρηματοπιστωτικού μπλοκ και  βιομηχανίας, των αεριτζήδων εναντίον των παραγωγών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας καλά κρατεί. Λέτε να έχει ο εν λόγω κάποια σχέση με κάποιο μπλοκ; Ποιο; Αν κρίνω από την πολιτεία του και τη συμπεριφορά του αλλά και από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό διαφημίσεων από τη φαρμακοβιομηχανία και όχι μόνο στο περιοδικό του, μάλλον για διπλής όψεως ατζέντης μου φαίνεται.

Μεταποίηση δύσπεπτων επιστημονικών πληροφοριών σε εύπεπτα σποτάκια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, αυτού του δυστυχούς και πάντα ανυποψίαστου διαχρονικού Πολτού. Όπως η διαχρονική Τέχνη της Μαγειρικής που παίρνει βρόμικα και κακόγευστα τρόφιμα και τα μετατρέπει σε λαχταριστά εδέσματα. Η Μεταποίηση γενικά: είναι κι αυτή μια φάμπρικα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύτιμες σε τούτους τους περίεργους καιρούς.

Τα σκεφτόμουν σήμερα το πρωί όλα αυτά περνώντας επίσκεψη στους θαλάμους με τους ανίατα λαβωμένους. Μια γυναίκα με προχωρημένο καρκίνο μαστού, βουρκωμένη μου λέει για τρίτη φορά: γιατρέ, αν το είχα προλάβει, θα είχα φτάσει εδώ; Η γυναίκα αμέλησε για τρία χρόνια την “ετήσια μαστογραφία” της γιατί φρόντιζε τον βαριά άρρωστο άντρα της. Διαγνώστηκε με μεταστατική νόσο στα οστά και όγκο οριακά ψηλαφητό. Μη ρωτήσεις αν με μια μαστογραφία θα το είχε προλάβει. Δεν ξέρω, δεν ξέρουμε. Οι στατιστικές βλέπουν το δάσος όχι το δέντρο. Οι στατιστικές συχνά -μήπως σχεδόν πάντα;- χειραγωγούνται και χειραγωγούν. Στατιστική: η θεά της καθυπόταξης πάντων στη βούληση του εκάστοτε κυριάρχου. Τα δάση στον Αμαζόνιο ας πούμε αποψιλώνονται για τα κέρδη της βιομηχανίας ενώ η φυσική του Χάους λέει πως το πέταγμα μιας πεταλούδας εκεί κάτω μπορεί να φέρει καταιγίδα στην Ευρώπη. Ποια Στατιστική μας μιλάει γι’ αυτά; Ποιο δεντράκι ακούσαμε ποτέ καθώς ψιθυρίζει μέσα στον άνεμο που σαρώνει το δάσος;

Άπατος πάει ο κοσμάκης, μονολογούσε ο Γιώργος μετά την κουβέντα μας.

 

Ο υπογράφων δηλοί ότι οι ανωτέρω απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπούν το ΔΣ της ΕΟΠΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML