Log In
14/04/2016

Μέλη ΟΝΕΟ στο εξωτερικό: Συνέντευξη Π. Γρίβα

Εργάζομαι στο Cleveland Clinic από το 2014 ως Παθολόγος-Ογκολόγος  σε ακαδημαική θέση με σχετική εξειδίκευση σε όγκους  ουρογεννητικού συστήματος, π.χ. ουροθηλιακό/κύστης, προστάτη, νεφρού, όρχεος. Βλέπω ασθενείς  ως κλινικός, αλλά επίσης ασχολούμαι αρκετά με κλινική και μεταφραστική έρευνα  με ποικίλες  εργασίες και προγράμματα  με κύριο αντικείμενο το ουροθηλιακό καρκίνωμα και τον καρκίνο προστάτη, με ευρύ φάσμα από τη μοριακή βιολογία και ανοσολογία ως το σχεδιασμό και διεξαγωγή κλινικών μελετών διαφόρων φάσεων. Διδάσκω (mentoring) ειδικευόμενους και φοιτητές.  Πριν έρθω στο Cleveland Clinic ήμουν στο University of Michigan (Ann Arbor, MI, USA) ως Λέκτορας (επίσης είχα κάνει την ειδικότητα  Αιματολογίας/Ογκολογίας  για 3 χρόνια εκεί). Προηγουμένως, είχα κάνει ειδικότητα Παθολογίας  (Internal Medicine) για 3 χρόνια στο Drexel University College of Medicine (Philadelphia, PA, USA). Eίχε προηγηθεί φοίτηση στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πάτρας και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε θέμα Μοριακής και ΚλινικήςΟγκολογίας στο Πανεπιστημίο Πάτρας (τριμελής επιτροπή: Καλόφωνος, Παπαβασιλείου, Σωτηροπούλου-Μπονίκου).

Grivas

Πέτρος Γρίβας, MD, PhD, Associate Staff in Department of Hematology/Medical Oncology Taussig Cancer Institute Cleveland Clinic Cleveland, OH, USA

Αποφάσισα να εργαστώ στο εξωτερικό γιατί οι συνθήκες εργασίας  είναι πολύ καλές και οι προοπτικές  επαγγελματικής ανέλιξης ιδιαίτερα υψηλές . Επικρατεί αξιοκρατία και ισότιμη αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια παραγωγικότητας τόσο σε ακαδημαικό όσο και σε κλινικό επίπεδο. Υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα με αρχή, μέση και τέλος σε επίπεδο προγράμματος  ειδικότητας /εκπαίδευσης, έρευνας, αλλά και περαιτέρω εργασίας με ορισμένους  και σαφείς στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν σε κατάλληλα στάδια. Η αξιολόγηση είναι συνεχής (π.χ. κάθε μήνα) από όλους προς όλους και στοχεύει στη βελτίωση της επίδοσης και της δουλειάς με σαφώς καλή προαίρεση και γενική αποδοχή. Υπάρχει λειτουργικότητα, ομαδικό πνεύμα και κατάλληλη συνεργασία, αλλά και απαραίτητος εξοπλισμός και προσωπικό για την επιτέλεση καθηκόντων σε διάφορους τομείς. Επικρατεί σταθερότητα και υπάρχει γενικός σκοπός, όραμα , αλλά και πλάνο/στρατηγική σε κάθε ενδιάμεσο βήμα. Η προσφορά στον ασθενή είναι στο επίκεντρο, όπως ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και συνεχίζει ως  τώρα παντού.

Έφυγα από την αγαπημένη Ελλάδα τον Ιούνιο του 2007, πριν ακόμα ξεκινήσει η τεράστια κρίση, όμως η απόφηση είχε ληφθεί αρκετά νωρίτερα  (τελευταία έτη στην Ιατρική Σχολή).

Οι κυριότερες δυσκολίες (αλλά πλήρως αντιμετωπίσημες) που είχα εδώ αφορούν το διαφορετικό σύστημα, γλώσσα, συχνά νοοτροπία και τρόπο σκέψης, την ανάγκη άμεσης προσαρμογής στο νέο περιβάλλον τόσο στην εργασία όσο και εκτός αυτής, π.χ. διαδικαστικά θέματα απαραίτητα  για τη βιοποριστική εγκατάσταση στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις (USMLE) είναι δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα σου δείχνουν την ανάγκη για υψηλή ταχύτητα λήψης αποφάσεων και τους γοργούς ρυθμούς στην καθημερινή κλινική πράξη.

Σκοπεύω και επιδιώκω να συνεργάζομαι με τους αξιότιμους και αξιόλογους συναδέλφους μου στην Ελλάδα με ποικίλες ερευνητικές εργασίες και προγράμματα, π.χ. συντονισμό σε βάσεις δεδομένων, τράπεζα βιοδειγμάτων, διδακτικό έργο σε φοιτητές (rotations), συμμετοχή σε Συνέδρια/Σεμινάρια/Συμπόσια,  κοινό συγγραφικό έργο, και πολλές άλλες δραστηριότητες.  Η Ομάδα των Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) αποτελεί εξαιρετικό μεσο για το σκοπό αυτό.  Ήδη σκεφτόμαστε διάφορες ιδέες για τέτοιες συνεργασίες.

Θα προέτρεπα έναν νέο ογκολόγο να έρθει εδώ διότι η διαντίδραση με το σύστημα αλλά και με βασικούς ερευνητές και κλινικούς ογκολόγους  μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω «δια βίου» εκπαίδευση και στη διαμόρφωση νεων επαγγελματικών στόχων και οριζόντων. Επίσης, η απόκτηση νεάς τεχνογνωσίας μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά της στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη αλλά  και να συμβάλλει σε ερευνητικές συνεργασίες.

Για να εργαστεί κλινικά εδώ ένας νέος συνάδελφος πρέπει να λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος, η οποία προυποθέτει ECFMG certificate (http://www.ecfmg.org/ ) και USMLE Steps (http://www.usmle.org/ ), και μετά να κάνει αιτήσεις. Όποιος ενδιαφέρεται να βρει πληροφορίες για θέσεις εργασίας  μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελιδα διαφόρων κέντρων και ινστιτούτων και να επικοινωνήσει μαζί τους. Για έρευνα χωρίς κλινική πράξη σε ασθενείς δε χρειάζονται τα παραπάνω (π.χ. ECFMG, USMLE), αλλά επίσης συνιστώ έγκαιρη και άμεση επικοινωνία με το αντίστοιχο κεντρο για ειδικές πληροφορίες. Πολύ καλό βιογραφικό πάντα βοηθά, όσο και συστατικές επιστολές, observerships, electives, κτλ.

Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω πως η Ομάδα των Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) αποτελεί μια ουσιαστική και θεμελιώδη συνιστώσα για την Ογκολογία στην Ελλάδα με σκοπό, όραμα και διάθεση για συνεργασίες και περαιτέρω ανάπτυξη ενός διεθνούς δικτύου ιατρών, άλλων επιστημόνων και ερευνητών. Τιμή μου να είμαι αρωγός (αν μπορώ) σε μια τέτοια σημαντική προσπάθεια. Θα χαρώ να βρεθούμε με συναδέφους σύντομα μαζί είτε στο εξωτερικό είτε στην όμορφη Ελλάδα.  Ευχαριστώ για την ευκαιρία να συμμετέχω εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML