Log In
26/03/2024

ΕΛΛΟΚ – Δράσεις Μαρτίου 2024

Podcast: Μέτρα πρόληψης και ανίχνευσης του ιού HPV

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Μαρτίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου δημιούργησε ένα νέο podcast με τίτλο: «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο: Μέτρα πρόληψης και ανίχνευσης του ιού HPV».

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί διεθνώς τη βασική αιτία του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα άλλων καρκίνων, όπως του στοματοφάρυγγα, του πέους και του πρωκτού.

Στο podcast, δύο εκλεκτοί καλεσμένοι, ο Χειρουργός Γυναικολόγος & Εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος κ. Βασίλης Σιούλας και ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Αθανάσιος Μίχος, αναφέρονται στη μετάδοση του ιού, στη σημασία του screening και των μέτρων πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, που μπορούν να ληφθούν με στόχο την εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον HPV καρκίνων στο κοντινό μέλλον.

Μπορείτε να ακούσετε το 4ο επεισόδιο της σειράς podcast της ΕΛΛΟΚ «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο» στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://shorturl.at/mCY37

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης

Την Τρίτη 19 Μαρτίου, ξεκίνησε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, με τη συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ μέσω της συνεργασίας της με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus)

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την εισαγωγή ποικίλων δράσεων τέχνης με θεραπευτική επίδραση στην ψυχική υγεία. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των ασθενών με εμπειρία καρκίνου, το αίσθημα της ευχαρίστησης και του μοιράσματος, η εξερεύνηση των αναμνήσεων, των συναισθημάτων και των σκέψεων, που αναδύονται μέσα από τον διάλογο με την τέχνη, η ψυχική εκτόνωση, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η κοινωνικοποίησή τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://ellok.org/koinoniki-drasi/

Workshop: Κλινική Επιζώντων Καρκίνου Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και η προοπτική επέκτασής του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Στις 7 Μαρτίου 2024, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb Ελλάδας, την EY Ελλάδoς και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών υλοποίησαν ένα ειδικό workshop, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου, που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και η προοπτική επέκτασης του πιλοτικού εγχειρήματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).
Τόσο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που παρευρέθηκαν, όσο και το σύνολο των συμμετεχόντων αναγνώρισαν ότι η ποιότητα ζωής των επιζώντων καρκίνου οφείλει να αποτελέσει αναπόσπαστη προτεραιότητα της ογκολογικής φροντίδας. Στην κατεύθυνση αυτή, καταγράφηκε ομόφωνη σύσταση για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων καθιέρωσης της Κλινικής Επιζώντων στο νοσοκομείο «Αττικόν» ως Κέντρου Αριστείας, με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο αντίστοιχων κλινικών.

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ «Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Καρκίνο, το οποίο έχει εξαγγείλει η Πολιτεία, συνιστά μία μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν κρίσιμα για τους ασθενείς ζητήματα, όπως η ποιότητα ζωής των ασθενών και να απαντηθούν μέσα από καινοτόμα έργα, όπως η λειτουργία Κλινικών Επιζώντων».

Συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο

Υπό την αιγίδα της ΕΛΛΟΚ διεξήχθη το 4ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο με τον τίτλο «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην καταπολέμηση του καρκίνου» στις 12 Μαρτίου 2024 στο ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ στην Αθήνα.
Το Συνέδριο εστίασε στα μέχρι τώρα επιτεύγματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας, τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς και στην προσπάθεια αντιμετώπιση της ασθένειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ κ. Γιώργος Καπετανάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου, έρχεται να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ολιστική προσέγγιση, με τη δέσμευση της πολιτείας να επενδύσει στρατηγικά σε αυτήν την κατεύθυνση υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και την εξασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα του καρκίνου.

Πρόγραμμα «Κίνηση για Ζωή» – Έναρξη νέου κύκλου

Ο νέος κύκλος για το πρόγραμμα Κίνηση για Ζωή έφτασε!

Ο νέος κύκλος των συνεδριών περιλαμβάνει συνεδρίες με αναπνοές & τεχνικές χαλάρωσης κάθε Δευτέρα και πιλάτες και ορθοσωμική κάθε Πέμπτη.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της παρακάτω φόρμας: https://forms.gle/Eq4zKvQcKoKQPN626

Περισσότερες πληροφορίες για το «Κίνηση για Ζωή»: https://ellok.org/koinoniki-drasi/#kinisi-gia-zoi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML