Υποστηρικτική Φροντίδα του Στόματος στον Ασθενή με Καρκίνο.
Η Συμβολή του Οδοντιάτρου
Υπό την Αιγίδα της ΕΟΠΕ
Όπως τόνισε πρόσφατα η FDI – International Dental Federation οι επιπλοκές, που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, αλλά και μετά από αυτήν, καθιστούν αναγκαία τη συμμετοχή των κατάλληλα εκπαιδευμένων Οδοντιάτρων στη διεπιστημονική προσέγγιση του ασθενή.
Το στόμα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους των αντινεοπλασματικών θεραπειών. Το ταχέως αναγεννώμενο επιθήλιο του στόματος, το μικροβιακό φορτίο του στόματος (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οδοντικές τερηδόνες), η παρουσία των σιαλογόνων αδένων και η σχετική ξηροστομία μετά από θεραπεία αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης των επιπλοκών και της τοξικότητας. Οι επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα μπορεί να οδηγήσουν σε τροποποίηση της θεραπείας, μείωση της δόσης ή και διακοπή, θέτοντας σε κίνδυνο το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι Οδοντίατροι θα υποστηρίξουν τη στοματική κοιλότητα, με στόχο την πρόληψη και τη μείωση της βαρύτητας των επιπλοκών και θα συμβάλλουν στην αύξηση της επιτυχίας της αντικαρκινικής θεραπείας και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς που υποβάλλεται σε θεραπεία η επιβιώνει με ιστορικό καρκίνου.
Στο πλαίσιο της πιο πάνω ανάγκης, διοργανώνουμε, στην CureCancer1, Διαδικτυακά Σεμινάρια με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των Οδοντιάτρων. Σκοπός των Σεμιναρίων είναι η παρουσίαση της συμβολής των οδοντιάτρων στην (α) αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας και την προετοιμασία του ασθενούς, πριν την έναρξη της θεραπείας, (β) παρακολούθηση της υγείας του στόματος και συνεργασία με τον ιατρό ογκολόγο κατά τη διάρκεια της θεραπείας και (γ) φροντίδα του στόματος, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των χρόνιων επιπλοκών της θεραπείας.
Τα Σεμινάρια διοργανώνονται σε τρία webinars, διάρκειας 3 ωρών το καθένα και παρουσιάζονται τρεις κύριες ενότητες επιπλοκών. Σε κάθε webinar ένας από τους εκλεκτούς Ιατρούς Ογκολόγους της ΕΟΠΕ μετέχει ως προσκεκλημένος Εισηγητής. Σε ορισμένα συμμετέχουν, ακόμη, ξένοι ομιλητές, εξειδικευμένοι οδοντίατροι, Στοματολόγοι και Στοματικοί & Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί. Στο πέρας του Webinar Εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών μας παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο τους, με στόχο την ενημέρωση των οδοντιάτρων και την ενίσχυση του Εθελοντισμού.
Webinar 1. Η Οδοντιατρική Φροντίδα στον Ασθενή με καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου και Στόματος. Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθηγήτρια κα Αμάντα Ψυρρή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «σταθεροποίηση» της υγείας του στόματος, την εκπαίδευση του ασθενούς στη φροντίδα του στόματος, πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας της ακτινοθεραπείας, αξιολόγηση της βλεννογονίτιδας και των λοιμώξεων που θα επιβαρύνουν την τοξικότητα, πρόληψη των χρόνιων επιπλοκών, συμβολή στην πρώιμη διάγνωση υποτροπής.
Webinar 2. Οστεονέκρωση των Γνάθων σε ασθενείς, που λαμβάνουν αντι-απορροφητικά φάρμακα (φάρμακα στόχευσης των οστών). Επιστημονικός Υπεύθυνος κος Νικόλαος Τσουκαλάς, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΕ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον ορισμό και τη σταδιοποίηση της Οστεονέκρωσης, τους παράγοντες κινδύνου, το ρόλο της οδοντικής και περιοδοντικής φλεγμονής, αν θα γίνει ή όχι η οδοντική εξαγωγή, πως αποφασίζω το οδοντιατρικό σχέδιο θεραπείας, τι πληροφορίες θα ζητήσω από τον Ογκολόγο.
Webinar 3. Επιπλοκές του στόματος, που συνδέονται με σύγχρονες, βιολογικές θεραπείες, στοχευτικές θεραπείες και ανοσοθεραπεία. Επιστημονικός Υπεύθυνος κος Ιωάννης Μπουκοβίνας, τ. Πρόεδρος ΕΟΠΕ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ουλορραγίες, νεκρωτικές ελκώσεις, στοματίτιδα και ελκώσεις τύπου άφθας σε αναστολείς mTOR, λοιμώξεις του βλεννογόνου, οστεονέκρωση των γνάθων, λειχηνοειδείς αντιδράσεις, αυτοάνοσα νοσήματα του στόματος, λοιμώξεις, αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες και η ανάγκη της ολιστικής προσέγγισης στην αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας.
Χορηγείται εκπαιδευτικό υλικό/σημειώσεις. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπαιδεύσει 104 οδοντιάτρους από διάφορες περιοχές, Αθήνα, άλλες πόλεις και νησιά.
Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι στην Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ για την υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθειά τους. Σας ευχαριστούμε Θερμά.
Με πολλή τιμή
Καθηγήτρια Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη
Επιστημονική Υπεύθυνη CureCancer
1. Η CureCancer είναι μέλος του Εθνικού Οικοσυστήματος StartUp, Elevate Greece και συμμετέχει στο πρόγραμμα SymbIASIS – connecting starτups with hospitals #for Better Health, European Institute of Innovation and Technology EIT Health, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.