Log In
10/09/2021

Απονομές

 Εδιμβούργο, η Αθήνα του Βορρά και η βορά της  Σοφίας

Αφιέρωμα στο Γιάννη Π.Α. Ιωαννίδη. Ξεχωρίζουμε όσους αγωνίζονται και δεν τα παρατάνε, βραβευμένους και μη.

Άνοιξη του  1999. Ένα  giant container ship  προσάραξε στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, πολύ κοντά  στην Ιερά Μονή του  Αγίου  Νικολάου  των  Φιλανθρωπινών (12ος αιώνας),  ιστορημένη με   εικόνες του ύστερου Βυζαντίου και με μια αναπάντεχη  τοιχογραφία  7  Σοφών της Αρχαιότητας. Το πλοίο έμεινε  εκεί μισοβυθισμένο για 10 χρόνια. Πολλά  εμπορευματοκιβώτια  έμειναν στη επιφάνεια, μερικά παρέμειναν  βυθισμένα. Τα διακρίναμε καθαρά. Η διαφάνεια γενικώς – εν προκειμένω των νερών –  βοηθούσε. Υπάρχουν στο νερό και δύο έμβια όντα σε συνάφεια με την επιδημιολογία. Νεοφανείς όροι, με μεγάλη συμβολή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: ένας πρωτέας, το proteous  phenomenon και μια πάλλουσα από τον αέρα λόχμη, το vibration effect.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, o  Γιάννης με τα τρία ΙΙΙ ( Ιωάννης Ιωαννίδης από τα Ιωάννινα), ενώ αρχικά προέτρεπε τα ανήσυχα μυαλά να συνεχίσουν στη  USA – επέμεινε τότε, Αμερική, Αμερική, Αμερική,  μέχρι και  ως τρίτη επιλογή  – στη συνέχεια το άλλαξε. Το γύρισε στο:  μένουμε Ελλάδα  και συνεργαζόμαστε με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Τελικά όμως,  αυτό δεν άντεξε για πολύ.  Ο ίδιος έφυγε από τα Γιάννενα το 2010.  Όχι  βέβαια με τις συνθήκες του Στάθη Γιαλελή, που παίζει στο φιλμ  Αμέρικα, Αμέρικα του Ηλία Καζάν. Κάθε εποχή κρύβει μέσα της και ένα δικό της μεσαίωνα. 

Ιούνιος 2021, Berlin Airport.  Καθ’ οδόν, περιμένοντας την ανταπόκριση στην πρόσκληση/ευεργεσία  του Ελληνικού καλοκαιριού. Ο Γιάννης σκυμμένος στο κινητό, χαλαρώνει βλέποντας Ελλάδα. Καταγάλανα νερά, ακρογιαλιές, δειλινά, αγαπημένα πρόσωπα και μια ματιά στον Ερμή  – το site  των αποφοίτων του λυκείου του –  ο σύνδεσμος με τους συμμαθητές. Το  να είσαι αναγνωρίσιμο πρόσωπο όμως, λιγάκι δύσκολο:  δεν σε αφήνουν ποτέ στην ησυχία σου.

Ιούλιος 2021. Αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του John P. A. Ioannidis από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου https://edinburgh.stageclip.com/ceremony/college-of-medicine-and-veterinary-medicine-e23d0. H τελετή  και η ομιλία αποδοχής είναι στο 9ο λεπτό. Το νέο, έφερε ένα  πικρό  χαμόγελο στον  Δανό  Peter C. Gøtzsche (PCG), πρώην μέλος του Cochrane Collaboration (CC) με έδρα το Εδιμβούργο (1). Το CC ήταν/είναι τώρα πιά; ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, ανεξάρτητος οργανισμός, ένα δίκτυο ερευνητών, επαγγελματιών υγείας, ασθενών, φροντιστών και άλλων πολιτών (53 ομάδες), που ασχολούνται με θέματα υγείας.

Όλα αυτά στα χαρτιά. Η κυριαρχία των 3D data (deep,dark,dirty data) αδιαμφισβήτητη. Νίκησε. Τον Σεπτέμβριο 2018, με συνοπτικές, αδιαφανείς διαδικασίες, από τον νέο CEO (Chief Executive/Executional Officer), καρατομήθηκε ο PCG (2).   Ενδεικτικό   ότι μαζί με τον αποκεφαλισμό του  PCG, έφυγε από τον τίτλο του οργανισμού και το Collaboration.  

Αυτή την τελετή απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μπορείτε να την δείτε  μεταφορικά ως ένα τοπικό ντέρμπυ, μία ρεβάνς που παίρνει ο Γιάννης για χάρη του Peter :  University of Edinburgh  vs   Cochrane Collaboration 1-0.  Scorer:  John P. A. Ioannidis. 

Ε, καλά τώρα, θα μου πείτε. Οι Γιάννηδες το έχουνε. Ο άλλος ο Γιάννης της Διασποράς, έβαλε 50  πόντους και του απενεμήθη ο τίτλος MVP. Η αγωνία είναι για την σημερινή Αθήνα. Την Σοφία, το μικρό κουκουβαγιάκι της, τραυματισμένο, ανυπεράσπιστο θήραμα, ετοιμάζονται να εξαφανίσουν όρνεα, που τρέφονται ακόμα και με πτώματα (3).

Την σύγχρονη ιατρική την έχουμε στα όρια Τέχνης και Επιστήμης. Διαχρονικά η Τέχνη σε όλες τις μορφές της είναι  ιαματική. Όσο για την επιστήμη δεχτείτε ένα τσιτάτο του Ιωαννίδη. Επιστήμη = Στέμμα και απόστημα.

Σε μια νέα έκδοση/ παραλογή του  μύθου του Μινώταυρου,  το νήμα το κρατάει η συνέχεια της οικογένειας. Στη θέση της Αριάδνης, η  Αγγελική-Διοτίμα, η κόρη και παραστέκεται η σύζυγος Δέσποινα Κοντοπούλου – Ιωαννίδη. Να είσαι καλά, Γιάννη. Την  άμοιρη κατακαμένη Ελλάδα, παρηγορεί  η  κορούλα της η Διασπορά.

1.Η μεσαία εικόνα δεξιά, θυμίζει μια παλιά ιστορία:  την απονομή του  sword of State  στον King James IV of Scotland.

2.Professor  Peter C. Gøtzsche, co-founded the Cochrane Collaboration in 1993. A passionate person, who has exposed malfeasance in the pharmaceutical industry, in clinical trials and drug regulatory agencies, empowering CC to evolve into one the world’s most trusted scientific institutions. However, in September 2018, he was unceremoniously expelled from this organization, after what can only be described as a cynical show – see his book – Death of a Whistleblower and Cochrane’s Moral Collapse, an insider’s story that left the rest of the world wondering what happened.

3. Στο όνομα της πολιτικής ορθότητας, της αποκατάστασης της αδικίας κατά των δούλων  της αρχαιότητας και κατά των μαύρων της Αμερικής, η ελίτ της Αφρο-Αμερικανικής πανεπιστημιακής διανόησης των ΗΠΑ στο Princeton University: https://www.kathimerini.gr/society/561387901/o-exostrakismos-ton-klasikon-spoydon-koryfaioi-kathigites-apantoyn-sto-prinston/ , υιοθετεί ένα ρατσισμό από την ανάποδη. Ερήμην της γνώμης των φτωχών (μειονοτικών και μη)  – με αδιανόητη για αυτούς πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σπουδές – δρομολογεί μαζί με άλλα ιδρύματα, την κατάργηση πανεπιστημιακών εδρών Ελληνικής Γραμματείας (εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών), διαιωνίζοντας τις ανισότητες, καθώς παραμένουν οι πλήρεις κλασσικές σπουδές σε πολύ ακριβά κολλέγια.

Ελπίζουμε να είναι θέμα θολούρας, παρερμηνείας, όπως η λαθεμένη παρατήρηση / εκτίμηση του νεαρού βοσκού για τα  καιόμενα σαλιγκάρια στον Αίσωπο:  Ω  κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε».  Ότι  δηλαδή, απολαμβάνουν το τσουρούφλισμα του κελύφους (το σπίτι τους), καθώς ο ήχος αυτός μοιάζει με τραγούδι. Η νεότερη εκδοχή: Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιπραμένων, ἡμεῖς ἄδομεν, πήρε και αυτή, άλλο δρόμο. Τώρα είναι μια άρνηση της πραγματικότητας, μιά αυταπάτη.  Ηθελημένα η άθελα τους, όπως και να έχει,  κάποιοι ρίχνουν το νερό αλλού, μέσα στο αυλάκι του νερόμυλου που δεν  αλέθει ιδέες για κάτι χρήσιμο, αλλά δυστυχώς παράγει μόνο προϊόντα και υποπροϊόντα  διατροφής, για κοιλιές που ξεχειλίζουν καταπίνοντας τις κοινωνικές αδικίες.

ΥΓ. Το άρθρο αυτό στάλθηκε στη συντακτική επιτροπή στις 12 Αυγούστου. Δημοσιεύεται  στο τεύχος Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς  ακολούθησαν άσχημα νέα. Το  tanker στην λίμνη των Ιωαννίνων, βυθίστηκε μετά  96 χρόνια. Σώθηκαν πολλά. Καλό σου ταξίδι ΜΙΚΗ.


Νικόλαος Π.Α. Καρβούνης, Παθολόγος Ογκολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML