Log In
26/06/2019

Ανασκόπηση 25ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας (25ο ΕΣΚΟ)

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην Ογκολογία είναι αλματώδεις και το «Πέρασμα στη Νέα Εποχή» θεωρείται πλέον γεγονός. Στις μέρες μας, συχνά ασθενείς και ογκολόγοι νιώθουμε σαν δρομείς στον αγώνα να αφομοιώσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και να τις εφαρμόσουμε καθημερινά. Ωστόσο, παράλληλα με τη συνεχή αύξηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών για τους περισσότερους όγκους, πολλαπλασιάζονται και τα διάφορα διλήμματα στην κλινική πράξη.

Το 25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (25ο ΕΣΚΟ, www.esko2019.gr) που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Απριλίου 2019 στην Αθήνα, διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) και τον Εθνικό Σύνδεσμο Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ), Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια του 25ου Ελληνικού Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας (25ο ΕΣΚΟ, www.esko2019.gr) «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης…για κάθε ασθενή μας»,  περιδιαβήκαμε τα περίπλοκα και δαιδαλώδη μονοπάτια της σύγχρονης Ογκολογίας, ιχνηλατώντας τις καλύτερες εναλλακτικές διεξόδους από τον λαβύρινθο του καρκίνου. Πυξίδα στο ταξίδι αυτό ήταν οι αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine), καθώς και της ιατρικής ακριβείας (precision medicine), στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται η σύγχρονη Κλινική Ογκολογία. Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το επιστημονικό πρόγραμμα του 25ου ΕΣΚΟ: Πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου υπήρχαν ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες, επιστημονικές διαλέξεις, αντιπαραθέσεις και εκπαιδευτικές συνεδρίες. Υποβλήθηκαν συνολικά 158 επιστημονικές εργασίες από τις οποίες οι 18 παρουσιάσθηκαν ως προφορικές ανακοινώσεις ενώ οι υπόλοιπες ως αναρτημένες.  Όλοι οι ομιλητές του 25ου ΕΣΚΟ ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάσθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την διαχείριση των περισσοτέρων συμπαγών όγκων. Επίσης συζητήθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα όπως πχ η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, η ετερογένεια και η εξέλιξη των όγκων στο χώρο και στο χρόνο, οι βιοδείκτες των νέων θεραπειών στην ογκολογία, η ολιγομεταστατική νόσος και η βέλτιστη αντιμετώπισή της, η ογκολογία των εφήβων και νεαρών ενηλίκων, η ιατρική ακρίβειας και η εκπαίδευση στην ογκολογία, η παρηγορητική φροντίδα και η ποιότητα ζωής των ασθενών μας, η εναλλακτική και η συμπληρωματική ιατρική στην ογκολογία και τέλος η διεπιστημονική προσέγγιση και η βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Ειδικότερα, στην κορυφαία ετήσια επιστημονική εκδήλωση της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) τον Απρίλιο 2019 «Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης…για κάθε ασθενή μας» προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τη βέλτιστη αλληλουχία των διάφορων θεραπειών για κάθε νεόπλασμα, αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά το ετήσιο συνέδριο της ΕΟΠΕ τελούσε υπό την αιγίδα της European Society of Medical Oncology (ESMO) και το επιστημονικό πρόγραμμα είχε αξιολογηθεί για την χορήγηση 25 ESMO MORA Category 1 points. Επίσης, οι εργασίες του 25ου ΕΣΚΟ δημοσιεύθηκαν σε ένα συμπληρωματικό τεύχος (supplementary FCO issue, https://content.sciendo.com/view/journals/fco/10/1/fco.10.issue-1.xml) του επίσημου επιστημονικού περιοδικού της ΕΟΠΕ Forum of Clinical Oncology (FCO, https://content.sciendo.com/view/journals/fco/fco-overview.xml). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες δύο χρήσιμα εγχειρίδια σχετικά με την αναγνώριση και αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων ενεργειών που συνδέονται με τις νέες θεραπείες στην ογκολογία και ένα τρίτο σχετικά με την θρόμβωση και τον καρκίνο τα οποία γράφθηκαν από μέλη της Ομάδας Νέων Ελλήνων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ).

Συνολικά παρακολούθησαν το συνέδριο μας 560 επιστήμονες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης περίπου 150 επιστήμονες υγείας παρακολούθησαν τις εργασίες του 25ου ΕΣΚΟ μέσω του live streaming που ήταν διαθέσιμο. Κατά κοινή ομολογία το 25ο ΕΣΚΟ ήταν ένα ενδιαφέρον και παραγωγικό ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της ΕΟΠΕ.

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα την συνάδελφο κ. Ελένη Τιμοθεάδου Παθολόγο-Ογκολόγο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του 25ου ΕΣΚΟ για την άψογη συνεργασία μας. Οφείλουμε πολλά και θερμά ευχαριστώ στο προσωπικό της ΕΟΠΕ για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση. Ειδικότερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους κ. Ειρήνη Παπαγεωργίου, Ναταλία Χατζηφώτη, Πόπη Σαρικάκη, Ρεντίνη Κυριακοπούλου και Ιωάννη Παναγόπουλο γιατί χωρίς την συνεχή και ανεκτίμητη βοήθεια και υποστήριξή τους δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα όλα τα ανωτέρω καθώς επίσης και τα Νέα της Ογκολογίας (www.neaeope.gr), οι Ελληνικές μεταφράσεις των οδηγών για ασθενείς της ESMO (https://www.esmo.org/…/Patie…/Cancer-Patient-Guides-in-Greek) και πολλά άλλα.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγγραφείς των τριών εγχειριδίων που αναφέρονται στις ανεπιθύμητες ενέργειες των νεότερων θεραπειών στην ογκολογία καθώς και του εγχειριδίου που αναφέρεται στην σχέση θρόμβωσης και καρκίνου. Πολλά ευχαριστώ στον εξαίρετο συνάδελφο και φίλο κ. Μιχάλη Λιόντο για την άριστη συνεργασία μας για την έκδοση που περιοδικού της ΕΟΠΕ, Forum of Clinical Oncology (FCO, https://content.sciendo.com/view/journals/…/fco-overview.xml).

Ευχαριστούμε ολόψυχα όλους τους προέδρους, ομιλητές και σχολιαστές καθώς και όλα τα μέλη των επιτροπών του 25ου ΕΣΚΟ. Η συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων της ΕΟΠΕ ήταν ουσιαστική και ανεκτίμητη. Ευχαριστούμε όλες τις συνεργαζόμενες επιστημονικές εταιρείες του 25ου ΕΣΚΟ για την άψογη συνεργασία. Πολλά ευχαριστώ στο γραφείο διοργάνωσης ets (www.events.gr) και ειδικότερα στις κ. Κατερίνα Μπίσια και Κατερίνα Μιλή για την άριστη οργάνωση των 2 εκδηλώσεων μας (25ο ΕΣΚΟ, Ημερίδα Ενημέρωσης για το Κοινό) με συνέπεια και μεράκι. Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του 25ου ΕΣΚΟ για την καταλυτική τους βοήθεια και υποστήριξη.

Ζητούμε συγγνώμη για τυχόν παραλείψεις ή λάθη. Να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε στο άμεσο μέλλον. Αναμένουμε τα σχόλια και τις προτάσεις σας.

Από το Νικόλαο Τσουκαλά, MD, MSc, PhD

Πρόεδρο Επιστημονικής Επιτροπής 25ου  ΕΣΚΟ

Μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ

Ογκολόγος – Παθολόγος, MSc Βιοληροφορική,

Υπεύθυνος Ογκολογικού Ιατρείου ΝΙΜΤΣ, Αθήνα

Οπτικοακουστικό υλικό για το 25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (25ο ΕΣΚΟ)

https://www.esko2019.gr/
https://we.tl/b-1jyDtaVkqV
https://we.tl/t-puVJagTB3p


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML