Το Γ’ Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο και η Ελληνική Εταιρεία Ερεύνης του Καρκίνου είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε το 9ο Σεμινάριο Κλινικής Ογκολογίας, που έγινε στο ξενοδοχείο Hyatt Θεσσαλονίκης, στις 17-19 Νοεμβρίου 2017, συνεχίζοντας μια όμορφη παράδοση που ξεκίνησε από το 2001. Το Σεμινάριο είχε τη χαρά και τη τιμή να συμπράξει με την Φθινοπωρινή Συνάντηση της Ομάδας των Νέων Ογκολόγων (ΟΝΕΟ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ).
Στο -κατά γενική ομολογία- επιτυχές Συνέδριο υπήρξαν 27 Συνεδρίες σε 25 πλήρεις ώρες Επιστημονικού λόγου και σε αυτό συνέβαλαν 104 εξαιρετικοί Ομιλητές και Πρόεδροι και 240 Επιστήμονες που παρακολούθησαν τις εργασίες (δες το τελικό Επιστημονικό Πρόγραμμα στο: https://www.events.gr/programs/kliniki_ogkologia2017_d.pdf). Τα θέματα που επέλεξε η Οργανωτική Επιτροπή ήταν επίκαιρα και μερικά από αυτά είχαν έντονο το στοιχείο της πρόκλησης, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συνθέσουν δημιουργικούς διαλόγους. Αποκορύφωμα της συζήτησης έγινε στο παραδοσιακό πλέον διαδραστικό Τραπέζι του καρκίνου μαστού, στο οποίο 4 Παθολόγοι Ογκολόγοι, 2 Χειρουργοί μαστού και 2 Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, όλοι experts του είδους, έδωσαν απαντήσεις σε ερωτήματα επί συγκεκριμένων περιστατικών που χαρακτηριζόταν από το γεγονός ότι δεν ήταν ενταγμένα σε καμιά συγκεκριμένη κατηγορία για να δοθεί εύκολη απάντηση από guidelines. Η αντιπαράθεση που μεταφέρθηκε και στο ακροατήριο ήταν έντονη, το ενδιαφέρον υψηλό και η ικανοποίηση εμφανής. Στη τελετή έναρξης του Συνεδρίου μας τίμησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Θεαγενείου κ. Ρεβενάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος κ. Μήττα και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΟΠΕ κ. Μπουκοβίνας. Ο τελευταίος έκανε την εναρκτήρια ομιλία στην οποία με εύγλωττο τρόπο και καταθέτοντας επιστημονικά δεδομένα έθιξε τα πολλά στρεβλά της σύγχρονης απόδοσης Ογκολογικών Υπηρεσιών στη πατρίδα μας και διεθνώς και παρέθεσε τρόπους ανατροπής αυτών των στρεβλώσεων, δίνοντας έμφαση στην αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου ανάλυσης των προβλημάτων από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ιδιαίτερη φρεσκάδα στο 9ο Σεμινάριο έδωσαν οι Νέοι Ογκολόγοι. Η θεματολογία της Φθινοπωρινής Ημερίδας της ΟΝΕΟ αφορούσε τη συνάντηση της σύγχρονης Ογκολογίας και της Μοριακής Βιολογίας. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και οι ομιλίες υψηλού επιπέδου, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ελπίδες για το ευτυχές μέλλον της Ελληνικής Ογκολογίας.
Η Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ) έδωσε μια άλλη βαρύτητα στο Σεμινάριο. Άνθρωποι από πολλές γωνιές της Επιστήμης, νέοι και παλαιοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κοινό κριτήριο την αγάπη τους για την Ιστορία της Ογκολογίας είχαν την ευκαιρία να ξετυλίξουν συγκινητικές στιγμές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας της Ογκολογίας από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Όλες οι ομιλίες ήταν εξαιρετικές, κράτησαν τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στην ιστορική αλήθεια και τη συγκίνηση, χωρίς να λείπουν στιγμές κριτικής, αλλά και προσωπικών τοποθετήσεων και εμπλουτισμού των ιστορικών μαρτυριών. Το Κεφάλαιο της Ιστορίας της Ογκολογίας είναι ανεξερεύνητο, περιέχει θησαυρούς. Η ενασχόληση μαζί της δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς στο πλούσιο παρελθόν της Ιατρικής, να θαυμάσει την οξύνοια και δημιουργικότητα των ανθρώπων της ειδικότητάς μας, να εξερευνήσει τις θεμέλιες λίθους της Επιστήμης μας, να συναντήσει ανθρώπους-μύθους, να κατανοήσει τον κόπο και την επιμονή που είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας και να συνειδητοποιήσει τον καθόλου τυχαίο δρόμο που μας έφερε μέχρι τις μέρες μας. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ), γεννημένη βασικά από Έλληνες Επιστήμονες, πασχίζει εδώ και λίγα χρόνια να μεταφέρει αυτό το μαγικό κλίμα της Ιστορίας του Καρκίνου στους σύγχρονους Ογκολόγους παρά τις αντίξοες συγκυρίες της εποχής μας. Και σιγά-σιγά τα καταφέρνει. Αξίζει τα συγχαρητήριά μας και τη βοήθειά μας.
Ιδιαίτερα όμορφη παρέμβαση της 3ήμερης εκδήλωσης ήταν η 3η Πανελλήνια Έκθεση Φωτογραφίας των Παθολόγων Ογκολόγων. Τριάντα συνάδελφοι με συνολικά 245 φωτογραφίες συμμετείχαν στην Έκθεση. Δύσκολο ήταν να εκτεθούν όλες οι φωτογραφίες, για αυτό αναγκαστικά έγινε μια διαλογή, η οποία απέβη πολύ επίπονη, γιατί το καλλιτεχνικό επίπεδο των εικόνων αυτή τη φορά ήταν ανώτερο των δύο προηγουμένων Εκθέσεων. Η μία φωτογραφία καλύτερη από την άλλη, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες Ογκολόγοι έχουν έντονη την καλλιτεχνική έκφραση, γεγονός που απορρέει από την ευγενή ανάγκη μεταποίησης της αγωνίας, του πόνου, της αρρώστιας, του θανάτου σε δημιουργία, φως, χαρά, μνήμη. Και η Φωτογραφική Έκθεση ήταν αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Οι κριτικές που λάβαμε ήταν ιδιαιτέρως θετικές και μας ενθαρρύνουν να τη συνεχίσουμε.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους, συνεργάτες και συναδέλφους που στήριξαν τη κοπιώδη προσπάθεια της οργάνωσης και υλοποίησης του 9ου Σεμιναρίου Κλινικής Ογκολογίας. Θερμές ευχαριστίες επίσης αποδίδουμε στις 24 Φαρμακευτικές Εταιρείες για την οικονομική στήριξή τους και τους ανθρώπους του γραφείου οργάνωσης Συνεδρίων που μας βοήθησε. Ελπίζουμε και ευχόμαστε για παρόμοιες μελλοντικές Επιστημονικές –και όχι μόνο- ευτυχείς συναντήσεις…