Log In
16/10/2019

8η Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος – Όλοι μαζί να βάλουμε χρώμα στη ζωή του Ογκολογικού Ασθενούς

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 140 συνέδρων και μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 8η Ημερίδα Ογκολογίας Στόματος – «Όλοι μαζί να βάλουμε χρώμα στη ζωή του Ογκολογικού Ασθενούς».

Εντυπωσιακή ήταν η διάθεση προσφοράς και αγάπης που διαφάνηκε από όλους τους συμμετέχοντες και η ανάγκη ενεργοποίησης όλων, για το καλό των ασθενών μας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Διευθυντής της Κλινικής Διαγνωστικής και Ακτινολογίας Στόματος, Καθηγητής κος Κ. Τσιχλάκης, από την Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο Ιατρός Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, κος Γρηγόριος Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Κ.Η.Ν. «Ν. Κούρκουλος», Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ.

Παρουσιάστηκαν οι Κατευθυντήριες Οδηγίες και η Άριστη Κλινική Πρακτική της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για «την οστεονέκρωση των γνάθων σε φάρμακα».

  • Αναδείχθηκε η ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, Ιατρών Ογκολόγων, κατάλληλα εκπαιδευμένων Οδοντιάτρων, Νοσηλευτών με ειδικότητα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, αλλά και των Συλλόγων Ασθενών με στόχο την πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης.
  • Επισημάνθηκε η πιθανή ύπαρξη της νέκρωσης του οστού της γνάθου, πριν την εξαγωγή, ειδικά όταν το δόντι πονάει και εμφανίζει πυόρροια.
  • Τονίστηκε η αυξανόμενη επίπτωση της δυνητικά σοβαρής αυτής επιπλοκής, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται μαζί και οι στοχευτικές και άλλες νεώτερες βιολογικές θεραπείες.  

Ακόλουθο θέμα ήταν ο καρκίνος του στόματος, της κεφαλής και του τραχήλου.

  • Παρουσιάστηκαν οι μορφές και η κλινική εικόνα του καρκίνου του στόματος, οι τεχνικές και η συμβολή της ακτινοθεραπείας, η επιτυχία της ανοσοθεραπείας, ενώ ο τρισμός περιγράφηκε ως σημαντική απώτερη, ιδιαίτερα αναδυόμενη επιπλοκή. 
  • Τονίστηκε το σημαντικό θέμα της ενημέρωσης των ασθενών και ποιες είναι οι ερωτήσεις θα απευθύνει ο ασθενής στο γιατρό του, ώστε να λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις που θα τον βοηθήσουν.
  • Παρουσιάστηκαν συμβουλές διατροφής.
  • Αναδείχτηκε η αξία της συνεργασίας με τον εξειδικευμένο  Νοσηλευτή.

 Τρίτο θέμα ήταν ο Παιδιατρικός ασθενής.

  • Πώς θα βοηθήσουμε το Παιδιατρικό Ογκολογικό ασθενή και την οικογένειά του.
  • Τι περιμένει ο παιδίατρος ογκολόγος από τη συνεργασία του με τον οδοντίατρο.
  • Ποιες είναι οι επιπλοκές μετά τη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, ο ρόλος της φλεγμονής.

Εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών, Κ.Ε.Φ.Ι., ΑγκαλιάΖΩ και ΕΛΛΟΚ παρουσίασαν την εθελοντική, κοινωνική, ανθρώπινη και μοναδική συμβολή τους στο έργο του Ογκολόγου. Η Ευρωπαϊκή δράση της Καμπάνιας «Make Sense Campaign” εκπροσωπήθηκε στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου – ΕΕΚΚΕΤ και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα το βιβλίο μαγειρικής και οι συνταγές – συμβουλές και εμπειρίες ατόμων που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η τελευταία παρουσίαση αφορούσε στην Ψηφιακή Υγεία. Έγινε σύντομη αναφορά στην ιστορική και ιατρική εξέλιξη και ανάδειξη της ανάγκης της ψηφιοποίησης της υγείας στην Ογκολογία, ποια είναι τα εργαλεία σήμερα, ποιοι είναι οι στόχοι και τα οφέλη και πώς λειτουργούν.

Η Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και συγχαίρει τους ομιλητές αλλά και τους Συνέδρους! Υπόσχεται η επόμενη Ημερίδα να είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα, με πολλές και εποικοδομητικές συνεργασίες!

Εικόνα 1. Οι σύνεδροι παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Η αίθουσα είναι κατάμεστη με εκλεκτούς Συναδέλφους. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή μεγάλου αριθμού των νέων επιστημόνων, κυρίως οδοντιάτρων.

Εικόνα 2. Η Πρόεδρος της ΕΕΟΣ, καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Ουρανία Νικολάτου, η Γραμματέας κα Βασιλική Κίτρα, Παιδίατρος – Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Ογκολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Παίδων «Η Αγία Σοφία», η Ταμίας κα Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τα Μέλη της ΕΕΟΣ κκ Εμμανουήλ Βάρδας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γρηγόριος Γεωργακόπουλος, και Μαρία Κουρή, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, συμμετέχοντες Πρόεδροι κκ Μιχαήλ Καραμούζης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ και Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, Επιμελητής Α, Β Παθολογική Ογκολογική Κλινική, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» και ο Επίκουρος Καθηγητής ΩΡΛ ΕΚΠΑ κος Ευθύμιος Κυροδήμος.

Εικόνα 3. Ομιλητές και Πρόεδροι, Επαγγελματίες Υγείας και Εκπρόσωποι Συλλόγων Ασθενών από την Ογκολογία Ενηλίκων, Παιδιατρική Αιματολογία Ογκολογία, Ογκολογική Νοσηλευτική, ΕΛΛΟΚ, Κ.Ε.Φ.Ι. και ΑγκαλιάΖΩ, από αριστερά: Ελισσάβετ Ψιλοπούλου (ΑγκαλιάΖΩ, Ταμίας – Μέλος Δ.Σ.), Βασίλειος Παπαδάκης (Παιδίατρος & Αιματολόγος, Διευθυντής, Τμήμα Παιδιατρικής  Αιματολογίας – Ογκολογίας, Ογκολογική Μονάδα Μ. Β. Βαρδινογγιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, Γ.Ν.Α. Παίδων « Αγία Σοφία»), Δημήτριος Δογάνης (Παιδίατρος Ογκολόγος, Ογκολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»), Ιωάννα Τσάτσου (MSc, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας, Γ.Ν.Α. 251), Ζωή Ζάχου (Ειδικευόμενη ΩΡΛ, «Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο»), Αικατερίνη Τριανταφύλλου («Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο»), Σπύρος Ποταμιάνος (Ωτορινολαρυγγολόγος Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ), Άρτεμις Μηλιάδου (μέλος Δ.Σ. Συλλόγου  ΑγκαλιάΖΩ ),  Γεώργιος Καπετανάκης (  Γραμματέας ΕΛΛΟΚ, μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης Ν. Πιερίας, μέλος και εθελοντής δράσης του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας»).

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του: Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων και Εξατομικευμένων Θεραπειών, της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, της Εταιρείας Γυναίκες στην Ογκολογία, της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, του ΑγκαλιάΖΩ και του Multinational Society of Supportive Care in Cancer.  

Ευχαριστούμε τις Εταιρείες AMGEN Oncology και Bristol-Myers Squibb για την ευγενική υποστήριξη της Ημερίδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML