Log In
28/02/2020

4ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΛΛΟΚ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου #wcd 2020 που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια και με επίκεντρο τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας, έρευνας και τεχνολογίας για τον καρκίνο, διοργάνωσε το 4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ της με τίτλο,

«Αποστολή Καρκίνος» – «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο»

Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ελλάδα

το οποίο πραγματοποιήθηκε από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020 στο ξενοδοχείο RADISSON BLU PARK στην Αθήνα.

Με το 4ο Ετήσιο Συνέδριο, το οποίο όπως κάθε χρόνο, εντάσσεται στον Παγκόσμιο Χάρτη με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου συμμετέχει ενεργά στην διεθνή εκστρατεία για τον έλεγχο του καρκίνου της UICC, η οποία κορυφώνεται με τον επετειακό  εορτασμό των 20 ετών της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου. Με το σύνθημα #IAmAndIWill, μας καλεί όλους, ατομικά και συλλογικά, να δεσμευθούμε και να αναλάβουμε δράση, ο καθένας στον τομέα του, με σκοπό να μειώσουμε τις επιπτώσεις του καρκίνου και να βελτιώσουμε τις εκβάσεις για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, συνεπικουρούμενη από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula van der Leyen και τον Αντιπρόεδρο, κο Μαργαρίτη Σχοινά, να ανακοινώνει την Τρίτη,4η Φεβρουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο με κάθε επισημότητα, την πολιτική «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο», που έχει στόχο μαζί με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον καρκίνο ως τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τα αναπτυγμένα κράτη, η χώρα μας οφείλει να ενεργήσει άμεσα, και να καταρτίσει την δική της εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. Μόνον με εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, και συστράτευση όλων των επιστημονικών και κοινωνικών δυνάμεων, μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που θέτουν ο αυξανόμενος αριθμός νέων περιστατικών καρκίνου, ο αυξανόμενος αριθμός επιβιωσάντων λόγω αποτελεσματικών θεραπειών, η επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και να μεγιστοποιηθεί το κοινωνικό όφελος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του Καρκίνου, το οποίο θα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο 2020 και θα βασίζεται εκτός των άλλων στη δημόσια διαβούλευση που θα αρχίσει στις 4 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβάνοντας τους εκπροσώπους των ασθενών ως ισότιμους εταίρους, έχει ως βασικό στόχο, μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, να καλύψει όλα τα στάδια αντιμετώπισης της νόσου, ξεκινώντας από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την έρευνα, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την αποκατάσταση και επανένταξη στην εργασία, την ανακουφιστική φροντίδα, τη φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου, και παράλληλα να αξιολογήσει και να επαναπροσδιορίσει την επίδραση που έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η τροφική αλυσίδα και οι κοινωνικές πρακτικές στην εμφάνιση και εξάπλωση του καρκίνου.

Σε ένα τέτοιο, δυναμικά εξελισσόμενο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ αποτελεί βήμα διαλόγου και προβληματισμού, που στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών για τον καρκίνο, με τις οποίες θα καταφέρουμε να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρας. Ταυτόχρονα επιχειρούμε να

  • αναζητήσουμε τις προκλήσεις που θα δημιουργήσει η νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για τη χώρα μας,
  • εστιάσουμε στην ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου
  • αναδείξουμε την αξία της ύπαρξης ενός πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών ως βασικού εργαλείου για την εθνική στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου
  • εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
  • αξιολογήσουμε την επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας
  • διερευνήσουμε τις ανάγκες κοινωνικής επανένταξης και ιατρικής περίθαλψης του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού επιβιωσάντων

Στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ θα αναδειχθούν θέματα ιατρικού, ρυθμιστικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου, στα οποία Πολιτικοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, καταξιωμένοι διεθνούς κύρους επιστήμονες και εκπρόσωποι Οργανισμών από το χώρο της υγείας, θα δώσουν τεκμηριωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση και θα απαντήσουν στα ερωτήματα των Συνέδρων.

Με την κεντρική ομιλία του Προέδρου του ΕΟΦ κου Δημήτρη Φιλίππου θα ξεκινήσει το Σεμινάριο για την Αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας (ΗΤΑ), στο οποίο θα συμμετάσχουν πολλοί αξιόλογοι Ομιλητές μεταξύ των οποίων ο καθ. Γιάννης Υφαντόπουλος, ο Αν. Καθ. Αθανάσιος Βοζίκης, ο κος Κώστας Αθανασάκης από την ΕΣΔΥ, η Νομική Σύμβουλος του ΕΟΠΥΥ κα Δήμητρα Λίγγρη, η κα΄Ελενα Χουλιάρα από τον ΣΦΕΕ, ο κος Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος, η κα Χατζηδημητρίου από το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας.

  • Τι είναι η αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας;
  • Ποιες τεχνολογίες αφορά;
  • Ποιοι παράγοντες εξετάζονται κατά τη διαδικασία της ΑΤΥ;
  • Γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικό Σύστημα ΑΤΥ;
  • Γιατί το ίδιο φάρμακο έχει διαφορετική τιμή σε κάθε χώρα;
  • Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα;

Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνονται υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Η εθνική και η ευρωπαϊκή πολιτική για τον καρκίνο, που κυριαρχεί στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, αποτελεί την κεντρική ενότητα του Συνεδρίου, την οποία έχει κληθεί να τιμήσει με ομιλία του ο Υπουργός Υγείας, κος Βασίλης Κικίλιας.

Οι σύνεδροι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την Επίτροπο Υγείας, κα Στέλλα Κυριακίδου, να παρουσιάζει εν συντομία πως θα προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UICC-Union InternationaleContreleCancer, Dr. Cary Adams για τα 20 χρόνια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου και την ανάγκη προσωπικής και συλλογικής δέσμευσης για την αντιμετώπιση του, τον Δρα Μatti Aapro, Πρόεδρο της ΕCCO-European Cancer Organization και μέλος του Cancer Mission Assembly να εξηγεί τι είναι και τι θα προσπαθήσει να επιτύχει η «Αποστολή Καρκίνος», το ρόλο της Συνέλευσης της Αποστολής Καρκίνος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολής Καρκίνος.

Ακόμη να παρακολουθήσουν τον Καθ. Francesco de Lorenzo, πρώην Πρόεδρο ΔΣ και νύν Πρόεδρο της Επιστημονικης Επιτροπής της ECPC-EuropeanCancerPatientCoalition για την συμβολή των οργανώσεων ασθενών στο “Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο” και την “Αποστολή Καρκίνος”, τον «αρχιτέκτονα» των Ευρωπαϊκών Κοινών Δράσεων κατά του Καρκίνου, Καθ. Τit Albreht, να παρουσιάζει το πως οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να υποστηριχθούν για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των Εθνικών τους Σχεδίων Δράσης με την υιοθέτηση και εφαρμογή των συστάσεων πολιτικής για την ογκολογική περίθαλψη της Κοινής Δράσης CanCon*. Η ενότητα θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για τον έλεγχο του καρκίνου στην οποία θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ογκολογικών εταιρειών, που θα συντονίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ. Αθανάσιος Δημόπουλος,  και ο Καθ. Δημήτρης  Μαυρουδής.

Η Βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, η έκρηξη της γενομικής και μοριακής βιολογίας στον καρκίνο με τους νέους πολλά υποσχόμενους βιοδείκτες, η αξία της Ψηφιακής τεχνολογίας στην βιο-ιατρική έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου, τα BigData, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο ρόλος τους στη σύγχρονη ιατρική τεχνολογία θα αποτελέσουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα που ήδη απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Η μικροβιακή αντοχή και οι ενδο-νοσοκομιακές λοιμώξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι άκρως απειλητικές για τη ζωή τους. Η ασφάλεια των ασθενών, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται στις νοσοκομειακές δομές και η ενημέρωση που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς αποτελούν ορισμένα από τα κεντρικά θέματα της ενότητας αυτής.

Τέλος οι κοινωνικές επιπτώσεις του καρκίνου με ουσιαστικές αναφορές στο σημερινό καθεστώς προστασίας της απασχόλησης των ασθενών και επιβιωσάντων από τον καρκίνο και επανένταξης τους στην εργασία, την ανάδειξητου ρόλου και την ανάγκη θεσμικής αναγνώρισης  των άτυπων φροντιστών των ασθενών με καρκίνο, αλλά και ενημέρωση σχετικά με την πολιτική που έχει σκοπό να εφαρμόσει η πολιτεία, την οποία έχει προσκληθεί να παρουσιάσει ο Υπουργός Απασχόλησης, κος Γιάννης Βρούτσης για την επανένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση, την κοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους, των επιβιωσάντων από καρκίνο, θα αποτελέσουν σημαντική ενότητα του 4ου  Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προβολή ενός ακόμη σοβαρού κοινωνικού θέματος, που είναι η γονιμότητα στον καρκίνο και η υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που έχουν οι ασθενείς.

Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιείται

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Και με την  στήριξη των Επιστημονικών Εταιρειών

  • Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας

Το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, απευθύνεται στον πολιτικό κόσμο, την επιστημονική και την ιατρική κοινότητα, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα).Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας του Συνεδρίου στοs ite της ΕΛΛΟΚ. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για το 4ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML