Log In
30/03/2019

3ο Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου

Το 3ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα με την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και των επιστημονικών Ιατρικών εταιρειών: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων  Ελλάδος – ΕΟΠΕ, Ελληνική εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας – ΕΕΑΟ, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής – ΕΕΠΑ και Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας – ΕΕΧΟ

 Η Παγκόσμια μέρα κατά του Καρκίνου και το νέο σύνθημα της UICC, αποτέλεσαν και φέτος το σημείο αναφοράς του Συνεδρίου το οποίο είχε ως κεντρικό τίτλο

« #ΙAmAndIWill : Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας»

Περισσότεροι από 180 σύνεδροι, εκπρόσωποι 36 Οργανώσεων Ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές, εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Υγείας, φοιτητές κ.α. είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεθνούς κύρους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Η θεματολογία του Συνεδρίου κάλυψε τις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου, την ανάγκη ανάληψης δράσεων για τη μείωση της αναποτελεσματικότητας στην ογκολογική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εκπροσώπων οργανώσεων ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση, οργάνωση και λειτουργία των συλλόγων.

Κεντρικό γεγονός στο Συνέδριο αποτέλεσε η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με το οποίο για ακόμη μία φορά ασθενείς και ιατροί έρχονται πιο κοντά, δημιουργούν συνεργασίες και ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Στην πράξη, επισημοποιήθηκε μία συνεργασία που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με την οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάληψη κοινών δράσεων, με μεγαλύτερο εύρος ανταπόκρισης και συνεργιών που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους χειρουργούς ογκολόγους.

Κομβικής σημασίας και φέτος οι αναφορές του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κου Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος τόνισε τη συνεργασία του Υπουργείου με την ΕΛΛΟΚ και παρουσίασε μία σειρά από μέτρα που αφενός θα βοηθήσουν τους ίδιους τους ασθενείς και αφετέρου θα συνεισφέρουν στην βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και των υπηρεσιών που παρέχονται από το Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα είναι καθοριστική η συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στη λειτουργία και συγκρότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών,  έκανε μνεία για τη δημιουργία Μητρώων Ασθενών και για τους Σπάνιους Καρκίνους, μετά από πρόταση της ΕΛΛΟΚ, ενώ ανακοίνωσε ότι εγκρίνονται και αποζημιώνονται 16 νέοι βιοδείκτες, ως στρατηγικό μέρος της διάγνωσης και των θεραπευτικών επιλογών.

Τέλος, αναφερόμενος στην ανακουφιστική φροντίδα, δήλωσε ότι δημιουργούνται πρωτόκολλα για την αναλγησία  και νομοθετείται η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση των αναλγητικών φαρμάκων

Κατά τη διάρκεια του 3ου Συνέδριου της ΕΛΛΟΚ παρουσιάστηκε και η Διεθνής Πρωτοβουλία All.Can από την ερευνήτρια του «The Health Policy Partnership» κα Shannon Boldon. Η πρωτοβουλία All.Can στην οποία συμμετέχει και η ΕΛΛΟΚ αποσκοπεί στη βελτίωση των κλινικών εκβάσεων των ασθενών με καρκίνο, σε συνδυασμό με την βέλτιστη χρήση των πόρων που διατίθενται για τον καρκίνο. Η ανάγκη να εντοπίσουμε και να μειώσουμε την αναποτελεσματικότητα, να βελτιώσουμε τις εκβάσεις σύμφωνα με όσα είναι σημαντικά για τους ασθενείς, να συνεργαστούμε και να εστιάσουμε στις αδυναμίες και τα προβλήματα, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπισή τους, αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Ελληνικής Πλατφόρμας All.Can.

Η έρευνα All.Can που διεξάγεται από την ΕΛΛΟΚ σε όλη τη χώρα και στην οποία συμμετέχουν ασθενείς με καρκίνο, θα αποτελέσει με τα αποτελέσματά της, τη βάση στην οποία θα οικοδομηθεί η Ελληνική πλατφόρμα.

Ο κύριος Γιάννης Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο και με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και τις παρεμβάσεις της ΕΟΠΕ όλο το προηγούμενο έτος, εστίασε:

  • Στη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών μετά από την πρόταση της ΕΟΠΕ
  • Την πλήρη κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για τις παρενέργειες των θεραπειών και τα συνοδά νοσήματα
  • Στην ανάγκη για ομόφωνη καταδίκη από την ογκολογική κοινότητα του εμπορίου ελπίδας που επικρατεί στις παρυφές της ογκολογίας.
  • Στην εξατομικευμένη πρόληψη και την εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με την υγεία και την αξία της πρόληψης.
  • Στη σημασία των συνεργασιών για τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML