To 23ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου 2017 στον όμορφο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αποτελώντας και φέτος κεντρικό σημείο αναφοράς για την ογκολογική κοινότητα. Ο τίτλος του «Υιοθετώντας νέες τεχνολογίες στον κύκλο της ζωής και του καρκίνου», φανερώνει την κύρια επιδίωξή του: να προβάλλει και δώσει έμφαση στις αξίες της ζωής και της συνύπαρξης μέσα στο κλίμα της πολυπλοκότητας των νέων δεδομένων.
Το συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία τόσο από πλευράς παρουσίασης και διάρθρωσης του προγράμματος, σημαντικών συμμετοχών, ουσιαστικού και διαδραστικού διαλόγου, όσο και από πλευράς διάχυσης των συμπερασμάτων που εξήχθησαν.
Υπήρξαν 476 εγγραφές, γεγονός που υπογραμμίζει την μαζικότητα του Συνεδρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, 261 σύνεδροι ήταν Παθολόγοι Ογκολόγοι. Όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η παρουσία 103 φοιτητών. Η σημασία του στοιχείου αυτού είναι πολλαπλή. Τονίζει την δίψα των νέων συναδέλφων για μάθηση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για την Ογκολογία. Επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου και την διεισδυτικότητά του στο πεδίο της προπτυχιακής εκπαίδευσης. Αναδεικνύει τις επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου σαν ένα βασικό μέσον συσπείρωσης του μελλοντικού επιστημονικού δυναμικού στον τόπο μας και τελικά δικαιώνει την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής να ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου με συμμετοχή φοιτητών και τις προσπάθειες των συντελεστών αυτών των Συνεδριών. Οι υπόλοιποι 100 περίπου σύνεδροι κάλυψαν όλο το φάσμα των επιστημών Υγείας που εμπλέκονται στην διάγνωση και αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή. Χαρακτηριστικά 29 ήταν νοσηλευτές, 16 Μοριακοί Βιολόγοι και Παθολογοανατόμοι, 17 Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, 14 Χειρουργοί, 18 διαφόρων Παθολογικών ειδικοτήτων, 4 φαρμακοποιοί. Η πολυσυλλεκτικότητα αυτή αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της Ογκολογίας στον ευρύτερο χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και την ανάγκη συνεργασίας πολλών ειδικών για την βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών με νεοπλασίες, ένα μήνυμα που τονίσθηκε πολλαπλώς κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Το Επιστημονικό Πρόγραμμα ήταν αντανάκλαση του κεντρικού του θέματος: «Υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες στον κύκλο της ζωής και του καρκίνου». Έτσι κάλυψε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, από την πρόληψη (1 στρογγυλό τραπέζι), την συμβολή της μοριακής βιολογίας στην καθημερινή πρακτική (2 στρογγυλά τραπέζια), γενετική συμβουλευτική (1 στρογγυλό τραπέζι), νομικά και ηθικά θέματα (1 διάλεξη), δημόσια υγεία (1 στρογγυλό τραπέζι), νοσηλευτική (1 στρογγυλό τραπέζι) μέχρι κλινικά θέματα αιχμής και προβληματισμού (7 στρογγυλά τραπέζια και 7 διαλέξεις). Η συμμετοχή στις περισσότερες Συνεδρίες ήταν εντυπωσιακή, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε θέματα ευρύτερου περιεχομένου και υπογραμμίζοντας τον ιδιαίτερο, σχεδόν «φιλοσοφικό», χαρακτήρα της νόσου την οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας. Τα θέματα της καθαρά κλινικής πρακτικής επικεντρώθηκαν κυρίως σε αντικείμενα πολύ παραγοντικής προσέγγισης. Έδωσαν την ευκαιρία στους συνέδρους να εκμεταλλευτούν την παρουσία εξαίρετων συναδέλφων, ογκολόγων και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τις ζωηρές συζητήσεις που ακολούθησαν.
Το μέλημα της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής ήταν να αναδείξει και να εκφράσει τη σύγχρονη γνώση στην ογκολογία και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας πάντα με γνώμονα το όφελος του ογκολογικού ασθενούς. Με αίσθημα ευθύνης και χαράς που ο στόχος αυτός επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό, έρχεται το προσωρινό μας «αντίο», μέχρι το 4ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας..
Εις το επανιδείν!
Από τους Προέδρους της Επιστημονικής Επιτροπής
Α. Μπάμια
Ι. Μπουκοβίνα