Οι ασθενείς απαιτούν πολιτικές υγείας για τον καρκίνο βάσει Εθνικού Σχεδίου Δράσης & Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
Ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλαν οι ασθενείς με καρκίνο από το 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 2 – 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα.
Εδώ και πολλά χρόνια, όλες οι πολιτικές ηγεσίες στη χώρα μας, αναφέρονται στις ενέργειες που κάνουν ή που έχουν σκοπό να κάνουν, προκειμένου να λύσουν με βιώσιμο τρόπο το πρόβλημα «ογκολογική περίθαλψη» και «έλεγχος του Καρκίνου». Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και υπό την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχουν αναδειχθεί όλες οι παθογένειες του Συστήματος Υγείας της χώρας μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για την άμεση ανάληψη ενεγειών.
Στις εργασίες του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 120 Σύνεδροι, εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι Φορέων, γιατροί, νοσηλευτές και ερευνητές, μεταξύ των πολλών και ιδιαίτερα ενδιαφερόντων θεμάτων που αναπτύχθηκαν, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις πολιτικές υγείας που οφείλει να εφαρμόσει η Πολιτεία, προκειμένου να περάσουμε σε μία εποχή πραγματικής ανασυγκρότησης της ογκολογικής περίθαλψης και ελέγχου του καρκίνου στη χώρα μας.
Μετά τις δεσμεύσεις του κου Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας πέρυσι στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα ήταν έτοιμο το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών της χώρας και ενώ δεν έχει γίνει επίσημα καμία ενημέρωση από το ΥΥΚΑ, ήταν μονόδρομος για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και φέτος, να αναγάγει σε κορυφαίο θέμα την ανάδειξη της ανάγκης για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών υγείας από το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, αν και πέρασε ένας χρόνος, ήταν τόσο επίκαιρο το περσινό μήνυμα του Δρ GALEA, προέδρου του Π.Ο.Υ. τομέα Ευρώπης, με την διαπίστωση, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών στην Ευρώπη που δεν έχουν Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών ακόμη, ενώ ταυτόχρονα ήταν πολύ οδυνηρό να τον ακούμε να παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση την Τουρκία και τις πολιτικές που εφαρμόζει εδώ και αρκετά χρόνια για τον έλεγχο του καρκίνου οι οποίες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.
Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας σε συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών της Ε.Ε., έχει προχωρήσει σε σειρά από κοινές δράσεις, με τις οποίες έχει οριοθετήσει με σαφήνεια τον οδικό χάρτη για τον έλεγχο του καρκίνου σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις χώρες μέλη να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας μέλους. Δυστυχώς και εδώ η χώρα μας είναι απούσα καθώς ούτε συμμετείχε στις παραπάνω διαδικασίες, αλλά ούτε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να υιοθετήσει κάποιες από αυτές.
Οι διακεκριμένοι Ομιλητές που συμμετείχαν στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, όπως ο κος Άγης Τσουρός, τονίζοντας τη διαχρονικότητα του προβλήματος, αναφέρθηκαν με έμφαση στην απαιτούμενη πολιτική βούληση από την Πολιτεία να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας.
Αξιόπιστο πληθυσμιακό Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και λειτουργικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή ενός πλαισίου ολοκληρωμένης ογκολογικής περίθαλψης, η οποία σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, στον οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα οι εκπρόσωποι των ασθενών, θα αποτελέσουν την αφετηρία για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται και θα ενσωματώσουν παραγωγικά τις κοινοτικές συστάσεις.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των Ασθενών με Καρκίνο, παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ παρουσία του Γ. Γ. του Υπουργείου Υγείας, κου Γιώργου Γιαννόπουλου και του αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κου Ιάσωνα Φωτήλα, απαίτησαν τη θεσμική τους εκπροσώπηση στα όργανα και τις επιτροπές που τους αφορούν, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα αγνοούνται συστηματικά, δεν λαμβάνεται υπόψη ο λόγος τους, ενώ η τακτική αυτή που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας δεν συμβαδίζει ούτε με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, ούτε συνάδει με τις συχνές αναφορές για ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία μέριμνας για τους Ογκολογικούς ασθενείς, από το Νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι, καθώς δεν προβλέπει σε κανένα άρθρο του την ύπαρξη της ιδιαίτερης φροντίδας που χρήζουν οι ασθενείς με καρκίνο, δεν προβλέπει τη στελέχωση των δομών με τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες, δεν υπάρχει αναφορά σε πλάνο δράσεων και ενεργειών τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της παρακολούθησης, αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία των ασθενών.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ σε συνεργασία με την ογκολογική επιστημονική κοινότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάδειξη των προβλημάτων στο τομέα των πολιτικών για τον καρκίνο και την επεξεργασία προτάσεων και συστάσεων προς την πολιτεία. Ο συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, η μακρά επιβίωση που έχει επιτευχθεί σε ορισμένες μορφές καρκίνου, η συννοσηρότητα στις μεγάλες ηλικίες, oι αδυναμίες του δημοσίου συστήματος υγείας να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού σε συνθήκες συνεχιζόμενες οικονομικής δυσπραγίας, η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, θα πρέπει κινητοποιήσει εγκαιρα τη πολιτεία για την αντιμετώπιση της αναμενομένης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αύξησης των περιστατικών καρκίνου μετά το 2020.