16th WCLC
Η Διεθνής Ένωση για την Μελέτη του Καρκίνου Πνεύμονα (International Association for the Study of Lung Cancer) συνδιοργάνωσε με την Ογκολογική Μονάδα της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» την παρουσίαση των καλύτερων επιστημονικών ανακοινώσεων του 16ου Παγκόσμιου Συνέδριου για τον Καρκίνο Πνεύμονα, που διεξήχθη στο Ντένβερ, Κολοράντο των Η.Π.Α. στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016.
Κυρίαρχο θέμα της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 14/1/2016 στην Αθήνα, ήταν η ανακοίνωση των νέων προτάσεων της IASLC για την νέα σταδιοποίηση του καρκίνου πνεύμονα που έγινε από τον πρόεδρο της επιτροπής της Σταδιοποίησης και Προγνωστικών Παραγόντων του Καρκίνου Πνεύμονα της IASLC, Ramon Rami-Porta. Παρουσιάστηκαν επίσης συγκεντρωτικά Updates που αφορούσαν σύγχρονες εξελίξεις σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα , την θωρακοχειρουργική προσπέλαση, νεώτερα δεδομένα της ακτινοθεραπείας και της συστηματικής αντιμετώπισης τοπικά προχωρημένου και μεταστατικού σταδίου. Ολοκληρώθηκε με ανακοινώσεις που αφορούσαν τον ρόλο του νοσηλευτή, τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος, την υποστηρικτική αγωγή καθώς και τις εξελίξεις σε νοσήματα ογκολογίας θώρακα εκτός του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα.
Η Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας-Ογκολογίας στο Claude Bernar Lyon, France κα F. Mornex παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα ασφάλειας της φάσης III, κλινικής μελέτης PROCLAIM και τον ρόλο της ακτινοθεραπείας θώρακα στο εκτεταμένο στάδιο μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα που περιγράφεται στην CREST trial σε ασθενείς με ανταπόκριση στην θεραπεία.
Η Καθηγήτρια Παθολόγος-Ογκολόγος κα Vali Papadimitrakopoulou, Chief Section of Thoracic Oncology του MD Anderson Cancer Center, παρουσίασε ενδιαφέρουσες εργασίες: “Randomized phase III trial of adjuvant chemotherapy with or without bevacizumab in resected non-small cell lung cancer (NSCLC): Results of E1505”
“A Randomized, Phase III Study Comparing Carboplatin/Paclitaxel or Carboplatin/Paclitaxel/Bevacizumab with or without Concurrent Cetuximab in Patients with Advanced Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC): SWOG S0819”
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Ογκολογίας στο Ισραήλ, Davidoff Cancer Center, Committee Chair: Prevention, Screening & Early Detection of Lung Cancer, IASLC, Nir Peled παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις των διεθνών προγραμμάτων ελέγχου screening. Ο Πνευμονολόγος κος Β. Πολυχρονόπουλος, Διευθυντής 1ης Πνευμονολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου «Υγεία» παρουσίασε μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου πνεύμονα των πνευμονικών όζων και συγκεκριμένα το Pan Canadian Risk Prediction model. Η Επ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών κα Π. Κατσαούνου ανέπτυξε τα νεώτερα δεδομένα διακοπής καπνίσματος ασθενών με καρκίνο πνεύμονα. Η Πνευμονολόγος κα Α. Χαρπίδου, Επιστημονική Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στον ρόλο της χημειοπροφύλαξης. Ο Καθηγητής Ακτινολογίας κος Α. Χατζηιωάννου περιέγραψε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την απεικόνιση ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο Πνευμονολόγος κος Δ. Βάσσος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε εναλλακτικές μεθόδους πρώιμης ανίχνευσης καρκίνου πνεύμονα Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας κα Σ. Αγγελάκη παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις των stem cells. Η Καθηγήτρια Κυτταρολογίας κα Αικ. Πολίτη αναφέρθηκε σε πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τους προγνωστικούς και προβλεπτικούς δείκτες του καρκίνου του πνεύμονα. Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας κα Α. Σαέτα τόνισε τον ρόλο των σύγχρονων τεχνικών και πλατφόρμων στην εκτίμηση της βιολογίας του καρκίνου του πνεύμονα δίνοντας έμφαση στους περιορισμούς και τις δυνατότητες των next generation sequencing tests. Ο πνευμονολόγος κος Ι. Γκιόζος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στις προτάσεις της IASLC σχετικά με την σταδιοποίηση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Η πνευμονολόγος κα Α. Κοπιτοπούλου, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τα νεώτερα δεδομένα από την αντίστοιχη σταδιοποίηση του μεσοθηλιώματος.
Ο επιστημονικός επίλογος του Best of 16th WCLC ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την Kαθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, Τουρκία, Παθολόγο-Ογκολόγο κα Fulden Yumuk των ανακοινώσεων σχετικά με όγκους θώρακα εκτός από μη μκροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
4th LUNG CANCER NΕΤWORK“From the bench to the bedside”
Στις 15 και16 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διεθνές 4th LUNG CANCER NΕΤWORK“From the bench to the bedside” υπό την αιγίδα των ESMO, IASLC και ETOP. To συνέδριο διοργανώθηκε όπως και τα τρία προηγούμενα με επιτυχία από την Ογκολογική Μονάδα της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία». Έλαβαν μέρος κορυφαίοι παγκοσμίως διακεκριμένοι κλινικοί ερευνητές και ειδικοί στον καρκίνο του πνεύμονα. Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ιστολογικό, μοριακό και γενετικό προφίλ των όγκων του πνεύμονα καθώς και το πόσο οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία έχουν αλλάξει τον θεραπευτικό αλγόριθμο στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο πνεύμονα.
O καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής William Travis από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center ανέλυσε την ιστολογική ταξινόμηση του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα και τις επιπτώσεις της στην κλινική πράξη. Η καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Elizabeth Brambilla από το Πανεπιστήμιο της Grenoble παρουσίασε την ταξινόμηση των νευροενδοκρινικών όγκων. Ο καθηγητής David Carbone από το James Thoracic Oncology Center αναφέρθηκε στην μοριακή ταξινόμηση του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο καθηγητής Ογκολογίας από το Johns Hopkins, David Ettinger έθεσε το θέμα των καταληκτικών σημείων στις κλινικές έρευνες και ανέλυσε την βέλτιστη χρήση των αναστολέων τυροσινικής κινάσης, τις θεραπευτικές επιλογές σε ασθενείς με την T790M μετάλλαξη του EGFR και επίσης παρουσίασε τους νέους 3ης γενιάς EGFR αναστολείς. Ο Καθηγητής Ογκολογίας του Penn State College of Medicine, Chandra Belani ανέπτυξε την θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με EML4-ALK αντιμετάθεση και τις νέες επιλογές στον ALK+ καρκίνο του πνεύμονα μετά από αντίσταση στο Crizotinb και στο Ceritinib. Από το Memorial Sloan Kettering, o George Riley παρουσίασε την πιο εξελιγμένη μέθοδο μοριακής ανάλυσης στον καρκίνο του πνέυμονα, το next generation sequencing (NGS) testing και επίσης την διαχείριση των τοξικοτήτων από την χορήγηση αναστολέων τυροσινικής κινάσης. Ο Καθηγητής Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Colorado, Fred Hirsch, μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης στην ανεύρεση νέων φαρμάκων και διακδικασιών έγκρισης μέσω των Masterprotocols.
Ο Καθηγητής Ογκολογίας του Roswell Park Center Institute, Alex Adjei αναφέρθηκε στην μοριακή υπογραφή του καρκίνου του πνεύμονα και πιο συγκεκριμένα στην πολλαπλές προσεγγίσεις έναντι των μονοπατιών KRAS και BRAF. Η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Enriqueta Felip, δειυθύντρια του Thoracic Cancer Group της Βαρκελώνης περιέγραψε το μοριακό προφίλ των HER2+ καρκίνων του πνεύμονα.
Η πορεία και η εξέλιξη στην θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα από το 1974 και τα πρώτα αντι-νεοπλασματικά φάρμακα έως τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία ήταν η διάλεξη του Καθηγητή-Διευθυντή ερευνών στον καρκίνο του πνεύμονα στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Paul Bunn Jr. Aναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα αναθεώρησης των RECIST κριτηρίων στην εποχή της ανοσοθεραπείας.
Στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα σε στρογυλλό τραπέζι που πρόεδρος ήταν κ Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του ΕΚΠΑ και της Ογκολογικής Μονάδας της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικης κ. Συρίγος Κωνσταντίνος, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια από Πανεπιστήμιο της Λωζάννης και συντονίστρια της ETOP, Solange Peters, μίλησε για την ανοσο-ογκολογία στον καρκίνο του πνεύμονα και τις αλλαγές στην θεραπεία. Οι Καθηγητές Lucio Crino και Rolf Stahel από τα Πανεπιστήμα της Perugia και της Ζυρίχης καθώς και η Καθηγήτρια Ογκολογίας από το MD Anderson Cancer Center Vali Papadimitrakopoulou, συμμετείχαν σε διαλέξεις σχετικές με βιοδείκτες ανοσοθεραπείας, την τποξικότητά της και με τις μελλοντικές στρατηγικές.
Η διοργάνωση και των δύο συνεδρίων έτυχε εξαιρετικής αποδοχής τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα καθώς την παρακολούθησαν περίπου 400 συμμετέχοντες με ποικίλες ειδικότητες από την Ελλάδα και 190 από χώρες του εξωτερικού όπως Hνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσία και ΗΠΑ μέσω live streaming. Ευελπιστούμε στην επανάληψη της επιτυχούς επιστημονικής εκδήλωσης και στην συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων καθώς και συναδέλφων από γειτονικές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών για την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα.
Από τους Ηλία Κοττέα, Παθολόγο-Ογκολόγο, και Ιωάννη Γκιόζο Πνευμονολόγο, Επιστημονικούς Συνεργάτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ογκολογική Μονάδα, Νοσοκομείο «Η Σωτηρία»