Log In
12/03/2018

Μπορούμε να σταματήσουμε τον καρκίνο πριν δημιουργηθεί!

1

Φυλλάδιο_ΕΟΠΕ 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Φεβρουάριος είναι μήνας διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου. Δυστυχώς σήμερα περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο (από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ηλικίας 30 έως 69 ετών), ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν σε πάνω από 14 εκατομμύρια ετησίως.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του American Institute of Cancer Research, μπορούμε να προλάβουμε σχεδόν το 50% των πιο συχνών καρκίνων με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας δηλαδή με:

  1. Διατήρηση του σωματικού βάρους σε υγιή επίπεδα.
  2. Συστηματική άσκηση:Το να είναι κάποιος ενεργός τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τις ορμόνες που διαφορετικά μπορούσαν να ενισχύσουν τη διαδικασία του καρκίνου. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία συσχετίζεται με την εμφάνιση πολλών τύπων καρκίνου.
  1. Υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής:H ιδανική διατροφή που προστατεύει από τον καρκίνο περιλαμβάνει ποικιλία από φυτικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και όσπρια, αποφυγή επεξεργασμένων κρεάτων και αλατιού και περιορισμό του κόκκινου κρέατος. Επίσης αποφυγή σακχαρούχων αναψυκτικών και τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες και περιέχουν ψηλά ποσοστά ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Η κατανάλωση αλκοόλ που συνιστάται είναι 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.
  2. Αποφυγή του καπνίσματος.
  3. Προστασία από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
  4. Εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού HPV.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής που προαναφέρθηκε, δεν έχει σαν στόχο μόνο την πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου αλλά και την πρόληψη της υποτροπής του, πχ η συστηματική άσκηση έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου έως και 35%.
Όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως για τον τρόπο ζωής, συμβάλουν και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων. Δυστυχώς τα παραπάνω νοσήματα μαζί με τον καρκίνο αποτελούν την αιτία για πάνω από το 70% των θανάτων παγκοσμίως.
Υπάρχει επομένως μεγάλη και επείγουσα ανάγκη για να ληφθούν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο και για την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αιχμή του δόρατος 
Η πρόληψη, η οποία είναι η αιχμή του δόρατος αναφορικά με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει μακροπρόθεσμα την πιο αποδοτική στρατηγική για τον έλεγχο του καρκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία της ASCO για κάθε 10 δολάρια που επενδύονται στην πρόληψη, εξοικονομούνται 100 δολάρια από την θεραπεία της μεταστατικής νόσου.
Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται από τους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, μόνο το 3% δίνεται για την πρόληψη, σε σύγκριση με το 80% που δίνεται για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό (Commission diagnoses the state of health in the EU, Brussels, 23 November 2017).
Με την πολιτική της αντιμετώπισης ΜΟΝΟ της νόσου χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη, εκτός από το ότι χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν, εξασκείται και τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας το οποίο σε λίγο θα είναι (αν δεν είναι ήδη) μη βιώσιμο.

Απογοητευτικά ποσοστά 
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2014 αναδεικνύουν ότι σχεδόν το 80% των Ελλήνων πάνω από 15 ετών δεν ασκούνται δηλαδή δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό ή γυμναστική ή άσκηση για ψυχαγωγία, ενώ το 60% είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Σε συνδυασμό με το ψηλό ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν ακόμα, η επίπτωση των παραπάνω για την δημόσια υγεία είναι καταλυτική..
Αναφορικά με το θέμα της πρωτογενούς πρόληψης, υπάρχει απόλυτη ανάγκη οι απαραίτητες παρεμβάσεις να γίνουν όχι μόνο από το Υπουργείο Υγείας αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Χωροταξίας. Στο εξωτερικό εφαρμόζονται ήδη μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης καθώς και εφαρμογή πολιτικών που βοηθούν σε πιο εύκολη πρόσβαση σε χώρους άθλησης, ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, επιδότηση της τιμής φρούτων και λαχανικών, αύξηση της φορολογίας σακχαρούχων αναψυκτικών καθώς και εφαρμογή νομοθεσίας που θέτει πολύ σοβαρούς περιορισμούς στην διαφήμιση και την εμπορία (marketing) τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι (High in Fat Salt or Sugar HFSS products) ειδικά όταν η “ομάδα-στόχος” είναι έφηβοι ή παιδιά.

Η επένδυση στην προαγωγή της υγείας είναι το κλειδί για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

 

*Τα φυλλάδια συντάχθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου  από την κα Σταυρούλα Ντρουφάκου και  μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Βιβλιογραφία :

http://www.who.int/cancer/prevention/en/

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/

https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway

Friedenreich CM et al. Physical Activity and Cancer Outcomes: A Precision Medicine Approach. Clin Cancer Res  2016 Oct 1;22(19):4766-4775

Arena R, McNeil A et al. The Current Global State of Key Lifestyle Characteristics: Health and Economic Implications. Prog Cardiovasc Dis 2017 Mar – Apr;59(5):422-429

Global Burden of Disease Cancer Collaboration. Fitzmauruce C et al. Global, Regional, and National Cancer Incidence, Mortality, Years of Life Lost, Years Lived With Disability, and Disability-Adjusted Life-years for 32 Cancer Groups, 1990 to 2015: A Systematic Analysis for the Global Burden of Disease Study.  Jama Oncol 2017 Apr 1;3(4):524-548

Brawley OW. The role of government and regulation in cancer prevention. Lancet Oncol 2017 Aug;18(8):e483-e493.

https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/other-policies/marketing

 

 

 

Από τη Σταυρούλα Ντρουφάκου Παθολόγο Ογκολόγο

Από τη Σταυρούλα Ντρουφάκου
Παθολόγο Ογκολόγο

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML