To Best of SABCS-Greece (www.bsabcs.gr) φέτος στη δεύτερη χρονιά του, διοργανώθηκε το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου στην Αθήνα από την Ελληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα σε συνεργασία με την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.), υπό την αιγίδα της Ελληνικής εταιρείας ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και της εταιρείας χειρουργικής ογκολογίας. Το συνέδριο, με πρόγραμμα που ισορροπούσε μεταξύ βασικής και μεταφραστικής έρευνας αλλά και κλινικής ογκολογίας, έδωσε το βήμα να παρουσιαστούν οι σημαντικότερες μελέτες του San Antonio Breast Cancer Symposium 2016 (www.sabcs.org).
Θα αναφέραμε ως συμπεράσματα των παρουσιάσεων και της συζήτησης που τις ακολουθούσε τα εξής:
α) η πληροφορία της διήθησης του όγκου από λεμφοκύτταρα παρά τη προγνωστική της σημασία δεν είναι έτοιμη για κλινική εφαρμογή,
β) οικογένειες με υποψία κληρονομικού καρκίνου μαστού ίσως θα πρέπει να εξετάζονται για γαμετικές μεταλλάξεις και των γονιδίων ATM και PALB2,
γ) η προγνωστική σημασία των μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2 για τις νέες ασθενείς με καρκίνο μαστού
δ) η αποτυχία του veliparib και της ορμονικής θεραπείας να αυξήσουν το ποσοστο pCR, όταν προστεθούν στη νεο-επικουρική θεραπεία ασθενών με τριπλά αρνητικούς και HER2-θετικούς όγκους αντίστοιχα.
Το BoSABCS-Greece φαίνεται ότι υποστήριξε τη παράταση της επικουρικής ορμονικής θεραπείας, αλλά και τη προσθήκη νεότερων παράγοντων στη πρώτη γραμμής ορμονικής θεραπείας γυναικών με μεταστατικό καρκίνο. Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε μια μελέτη εφαρμογής artificial intelligence στη θεραπευτική απόφαση, ενώ το μήνυμα ‘λιγότερη παχυσαρκία-καλύτερη πρόγνωση’ τονίστηκε στη συνεδρία που ήταν αφιερωμένη σε μελέτες τοξικότητας και υποστηρικτικής φροντίδας.
Στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας έγινε η απονομή του Award for life-achievement in breast cancer care στο Δρ. Δημοσθένη Σκάρλο, οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της Ελληνικής ογκολογίας και δάσκαλος πολλών από τους ομιλητές και συμμετέχοντες στη συνάντηση. Εμφανώς συγκινημένοι μίλησαν, ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, σκιαγραφώντας το προφίλ του ιατρού Σκάρλου και η κ. Ελένη Γαλάνη για τον μέντορα της. Η ιδέα για το βραβείο βασίστηκε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες μεγάλων επιστημονικών εταιρειών (ASCO, ESMO) σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε Έλληνες και ξένους θεραπευτές και ερευνητές με ξεχωριστή προσφορά στην ογκολογία του μαστού. Μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τo ότι 95% των συμμετεχόντων στο συνέδριο που συμπλήρωσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, υποστηρίζουν τη πρωτοβουλία αυτή. Ευελπιστούμε στο μέλλον το βραβείο αυτό να υιοθετηθεί και από άλλες επιστημονικές εταιρείες και να γίνει το Hellenic Award for Life Achievement in Breast Cancer Care. Περισσότερα σχετικά με τη βράβευση του Δρ. Σκάρλου, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό Editorial Φεβρουαρίου Μαρτίου.
Εικόνα 1
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο Best of SABCS-Greece 2017 και ιδιαίτερα τους συναδέλφους οι οποίοι εν μέσω εορτών ετοίμασαν για όλους εμάς τις έξοχες παρουσιάσεις και μας βοήθησαν να νιωσουμε την ατμόσφαιρα του SABCS και να κατανοήσουμε όλη την τελευταία πληροφορία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Ευχαριστούμε επίσης τις εταιρείες που συμμετείχαν με χορηγίες, χωρίς τις οποίες η ομάδα θα ήταν αδύνατον να καλύψει το κόστος της αδειοδότησης και διεξαγωγής της συνάντησης και τέλος την κ. Κωνσταντή από το γραφείο SCEP για την οργάνωση.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το διήμερο 12-13 Ιανουαρίου 2018 για το επόμενο Best of SABCS-Greece!