Μεταξύ 3-5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 4ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας (4ο ΕΣΟ), η ανά διετία κορυφαία επιστημονική διοργάνωση των δύο ογκολογικών εταιρειών. Συγκεκριμένα το 4ο ΕΣΟ με τίτλο «Νέα εποχή στην ογκολογία» ενσωμάτωσε το 24ο Συνέδριο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ). Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής διετέλεσαν οι Ν. Ανδρουλάκης και Α. Μπούτης εκ της ΕΟΠΕ και Δ. Καρδαμάκης και Μ. Χαραλαμπίδου εκ της ΕΕΑΟ αντίστοιχα.
Όπως συνηθίζεται, η έναρξη των εργασιών την Πέμπτη 3 Μαΐου έγινε με τη στρογγυλή τράπεζα των νέων ογκολόγων (ΟΝΕΟ) με θέμα «Ασθενής τελικού σταδίου. Το κενό μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Τις εξαιρετικές παρουσιάσεις των νέων συναδέλφων πλαισίωσαν οι εισηγήσεις του ΓΓ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Γ. Καπετανάκη και του πατέρα Θεοδοσίου Μανώλη, ενώ ακολούθησε σχολιασμός και εποικοδομητική συζήτηση, όπου ξεχώρισε η παρουσία του Ν. Καρβούνη.
Η υπόλοιπη πρώτη ημέρα των εργασιών κύλησε κυρίως με τις δορυφορικές διαλέξεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια απέσπασαν η συζήτηση για τη θρόμβωση στον καρκίνο με τους Π. Παπακοτούλα, Ε. Γρουζή, Δ. Ρίχτερ και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Α. Παπακωστοπούλου, καθώς και η αντιμαχία για τον καρκίνο πνεύμονα μεταξύ Ε. Λινάρδου και Ι. Μούντζιου. Στο θετικό πρόσημο συνέβαλε το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων, η ικανοποιητική τήρηση του χρονοδιαγράμματος και η συνεχής πληρότητα της αίθουσας από νέους και πρεσβύτερους συναδέλφους.
Η συνέχεια δόθηκε τη δεύτερη ημέρα με στρογγυλά τραπέζια και διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές και θέματα τη μοριακή ογκολογία, τη γηριατρική ογκολογία, το γαστρεντερικό καρκίνο και το μελάνωμα. Ξεχώρισε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Εκπαίδευση, έρευνα, πολιτική υγείας», όπου οι Π. Μπαμίδης, Α. Παπαλόης ανέλυσαν την τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο, ενώ ο Ι. Βαρθαλίτης αποτύπωσε τον ογκολογικό χάρτη της χώρας και τη δυσχέρεια επικαιροποίησής του στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Σε παράλληλη αίθουσα διεξήχθη με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση η στρογγυλή τράπεζα του Τμήματος Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ).
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με την τελετή έναρξης, όπου μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων εκπροσώπων της Πολιτείας ακολούθησε ομιλία με διαδικτυακή κάλυψη από τον Καθηγητή Ι. Ιωαννίδη του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ με θέμα «Τεκμηριωμένη Ιατρική: χαμένη υπόθεση ή νέες ευκαιρίες;»
Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των ελευθέρων ανακοινώσεων. Επισημάνθηκε η ανάγκη εκφώνησης περισσοτέρων από τις προβλεπόμενες έξι ανακοινώσεις, ούτως ώστε να αναδειχθεί η ευρεία επιστημονική δραστηριότητα των ελλήνων επιστημόνων ειδικά στον τομέα της βασικής έρευνας. Ακολούθησε πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα με θέματα τον ουρολογικό καρκίνο, τον καρκίνο πνεύμονα, τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και την ανοσοθεραπεία. Επίσης ξεχωριστό στρογγυλό τραπέζι διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας με ομιλητές τους Δ. Θεοδώρου και Ι. Καραϊτιανό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η διάλεξη της Ι. Μιχαλοπούλου σχετικά με το Νέο Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR-EE 2016/678) και ειδικά την εφαρμογή του στο χώρο των επαγγελμάτων υγείας και μάλιστα της ογκολογίας. Συζητήθηκαν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις, ενώ τονίστηκε η ετοιμότητα της κοινότητας των ογκολόγων να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μεγάλη κατά γενική ομολογία επιτυχία σε μια συγκινητική τελετή λήξης σε κατάμεστη αίθουσα, όπου βραβεύτηκαν για τη μακρόχρονη παρουσία τους στο χώρο της Ογκολογίας οι αποχωρήσαντες εντός του 2017 Ν. Καρβούνης και Ν. Μαλάμος, οι διατελέσαντες διευθυντές σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας ογκολογίας (ΕΑΚΟ) και οι αντίστοιχοι πρόεδροι της ΕΟΠΕ την τελευταία δεκαετία, αλλά και οι αποφοιτήσαντες του τελευταίου κύκλου σπουδών για την ευδόκιμη παρουσία τους. Επιπλέον απονεμήθηκαν τα βραβεία στους τρεις πρώτους διακριθέντες σπουδαστές της ΕΑΚΟ, αλλά και στις τρεις εργασίες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή κρίσης· στην Ε. Παπαδοπούλου εκ του εργαστηρίου της Genekor, την Ζ. Σαριδάκη εκ μέρους της ΕΟΠΕ και τον Γ. Ζαρκαβέλη εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής των Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί για την εργασία που έλαβε το δεύτερο βραβείο πως απετέλεσε την πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος της ΕΟΠΕ για τη διερεύνηση του συνδρόμου Lynch σε ασθενείς με κολοορθικό καρκίνο στον Ελλαδικό χώρο. Τέλος σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στη χήρα του εκλιπόντος Ε. Μπριασούλη για τη μακροχρόνια παρουσία του στο χώρο της Ογκολογίας και το ρόλο του ως επιστήμονα, ερευνητή και δασκάλου· προς τιμή του καθιερώθηκε η ετήσια υποτροφία «Ευάγγελος Μπριασούλης» με την προοπτική να χορηγείται σε νέους επιστήμονες για φοίτηση στα κέντρα αριστείας του εξωτερικού, όπου εκείνος εκπαιδεύτηκε και διακρίθηκε.
Το 4ο ΕΣΟ είχε μια ακόμη σημαντική ιδιαιτερότητα. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά επίσημα η έναρξη καμπάνιας lifestyle της ΕΟΠΕ με στόχους την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή καπνίσματος και παχυσαρκίας και τη φυσική άσκηση και με γενικό σύνθημα «50% των πιο συχνών καρκίνων μπορεί να προληφθεί». Τις ώρες διεξαγωγής των εργασιών του συνεδρίου λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου διανεμήθηκαν φυλλάδια στο κοινό, ενώ δόθηκαν και συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ευρύτερη ανάδειξη του προβλήματος αλλά και του ρόλου της ΕΟΠΕ.
Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του συνεδρίου, το πρόσημο υπήρξε εμφανώς θετικό. Στα υπέρ καταγράφηκαν κυρίως η προσέλευση και πληρότητα του κοινού, η τήρηση του προγράμματος και η οργανωτική αρτιότητα· στις αδυναμίες επισημάνθηκε η «στενότητα» του επιστημονικού προγράμματος και η «σύνθλιψη» των εργασιών. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα της συμπόρευσης Παθολόγων Ογκολόγων και Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών ήταν ηχηρό και εμφατικό. Το επόμενο ραντεβού των Παθολόγων Ογκολόγων δόθηκε για το 25ο Ελληνικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας στην Αθήνα στις 18-20 Απριλίου 2019.