Log In
21/07/2013

Σκέψεις και Στόχοι ONEO 2013

OmadaNewsOgkologwnΤο έτος 2013 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για την (ΟΝΕΟ), καθώς φέτος συμπληρώνεται μια δεκαετία έντονης και δημιουργικής παρουσίας της. Στα χρόνια αυτά, με την καθοδήγηση των Έλενα Λινάρδου, Μιχάλη Καραμούζη και Γιάννη Μούντζιου, η ΟΝΕΟ απέκτησε μια ξεχωριστή ταυτότητα και εξελίχθηκε στον κύριο φορέα δημιουργίας και έκφρασης των νέων Ελλήνων Παθολόγων Ογκολόγων. Σε συνέχεια της διαδρομής αυτής, πρόσφατα εκλέχθηκε η νέα Επιτροπή εκπροσώπησης της ΟΝΕΟ, που αποτελείται από τους Δημήτρη Κρικέλη, Νίκο Τσουκαλά, Μιχάλη Νικολάου, Βαγγέλη Βούλγαρη και Γιώργο Λαζαρίδη.

Τα ερωτήματα που απασχολούν τη νέα Επιτροπή είναι πολλά και σύνθετα: Πόσο εύκολο είναι να συνεχίσει κανείς μια ήδη επιτυχημένη πορεία χωρίς να χαρακτηριστεί από έλλειψη φαντασίας; Πώς μπορεί κάποιος να οδηγεί και όχι απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιστημονικό και κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον; Με ποιους τρόπους μια Επιτροπή εκπροσώπησης μπορεί να αποτινάξει τη σφραγίδα μιας κάστας ολίγων και να αποτελεί ταυτόχρονα όχι μόνο εκφραστή αλλά και καθοδηγητή της βούλησης των μελών της ομάδας; Ικανοποιούνται, άραγε, μέσω της ΟΝΕΟ οι πραγματικές ανάγκες των νέων Ογκολόγων ή απλά επαναλαμβάνονται ξεπερασμένα στερεότυπα; Ποια είναι τα κίνητρα που θα παρότρυναν τα μέλη σε μαζικότερη συμμετοχή και εθελοντική συνεισφορά στα κοινά; Μπορεί η ΟΝΕΟ να βελτιώσει την προβληματική καθημερινότητα των νέων Ογκολόγων και να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον;

Η νέα Επιτροπή ήδη έχει αρχίσει να δείχνει δείγματα γραφής, με άξονα τις αρχές της διαφάνειας, της ανιδιοτελούς και επίπονης εργασίας, της απρόσκοπτης επικοινωνίας και του κλίματος συντροφικότητας που δε χαρίζεται αλλά οικοδομείται καθημερινά.

Πρώτο μέλημα της νέας Επιτροπής ήταν η εδραίωση πολλών και διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας. Η ΟΝΕΟ ανανέωσε το διαδικτυακό ιστότοπό της, μέσα στον αντίστοιχο της ΕΟΠΕ, και ενίσχυσε την παρουσία της στο facebook, τόσο με ανοιχτό προφίλ όσο και με περιοχή αποκλειστικής πρόσβασης στα μέλη. Τα πρακτικά των μηνιαίων συνεδριάσεων της Επιτροπής, επαγγελματικά νέα και ευκαιρίες, οι προσεχείς ημερίδες και εκδηλώσεις προωθούνται και κοινοποιούνται στα μέλη.

Η ενδυνάμωση της Ομάδας μέσω της εγγραφής περισσοτέρων μελών συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση. Η νέα Επιτροπή πιστεύει ότι μια πολυπληθής ΟΝΕΟ που θα εκπροσωπεί το σύνολο των νέων Ογκολόγων θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή και δυνατότητα προσφοράς. Πλέον, μετά από απόφαση της ΕΟΠΕ, η συμμετοχή στην Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας (ΕΑΚΟ) προϋποθέτει την εγγραφή στην ΟΝΕΟ. Επίσης, η Επιτροπή έχει προσκαλέσει ειδικευομένους ιατρούς που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στην ΟΝΕΟ να ενταχθούν. Το πιο σημαντικό βήμα θα αποτελέσει, ίσως, η καινοτόμος δραστηριότητα της επέκτασης του δικτύου της ΟΝΕΟ στις ΗΠΑ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία γνωριμίας και πρόσκλησης των Ελλήνων Ογκολόγων που εκπαιδεύονται και δραστηριοποιούνται στην Αμερική, προκειμένου να γίνουν μέλη της Ομάδας μας. Αναμφισβήτητα, τα οφέλη μιας επιτυχούς επέκτασης της ΟΝΕΟ στις ΗΠΑ θα είναι σημαντικά σε ποικίλα επίπεδα: επιπρόσθετες δυνατότητες για μετεκπαίδευση σε Ογκολογικά κέντρα αναφοράς, επιστημονικές συνεργασίες και έντονη δικτύωση και αυξημένη αναγνωρισιμότητα, μεταξύ άλλων.

Η περιχαράκωση της ειδικότητας της Παθολογικής Ογκολογίας αποτελεί βασικό μέλημα τόσο της ΟΝΕΟ όσο και της ΕΟΠΕ. Συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων επιβουλκεύονται το γνωστικό αντικείμενο της Παθολογικής Ογκολογίας θέτοντας σε κίνδυνο τη βέλτιστη αντιμετώπισή των Ογκολογικών ασθενών και στερώντας παράλληλα θέσεις εργασίας από τους νέους ειδικούς Ογκολόγους. Η Επιτροπή προάσπισης της ειδικότητάς μας δραστηριοποιείται και ασκεί πιέσεις σε πολλά επίπεδα, με όπλο την κοινή λογική και το σημαντικό έργο της κατάρτισης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, παρακαταθήκη της απελθούσας Επιτροπής ΟΝΕΟ σε συνεργασία με την ΕΟΠΕ.

Καθώς η γνώση είναι δύναμη, η νέα Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει ακόμη πιο ενεργά την παροχή υψηλότατου επιπέδου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στα μέλη της ΟΝΕΟ. Η Παθολογική Ογκολογία μετεξελίσσεται ταχύτατα σε μια σύνθετη ειδικότητα που απαιτεί ιδανική ισορροπία μεταξύ αυξημένων κλινικών δεξιοτήτων και προηγμένης αντίληψης της μοριακής βιολογίας. Οι γνώσεις βιοστατιστικής, φαρμακολογίας, κλινικής ανάπτυξης των νέων φαρμάκων, κριτικής ανάγνωσης της βιβλιογραφίας και συγγραφής είναι πλέον προαπαιτούμενα ώστε να θεωρείται ένας Ογκολόγος κατάλληλα καταρτισμένος. Γίνεται αντιληπτό, επομένως, ότι η παροχή Ογκολογικής εκπαίδευσης απαιτεί ακόμη περισσότερη αφοσίωση και οξυδέρκεια. Έτσι, με τη στήριξη της ΕΟΠΕ, θα συνεχιστούν οι επιτυχημένες εκπαιδευτικές Ημερίδες και θα πληθύνουν τα κλειστά φροντιστηριακά σεμινάρια περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων. Η λίστα των ομιλητών θα εμπλουτιστεί με νέους ειδικευμένους Ογκολόγους, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη εξειδίκευση σε κέντρα αναφοράς. Ένα μέλος της Επιτροπής ΟΝΕΟ θα παρέχει συμβουλευτικό ρόλο στην κατάρτιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των πολύτιμων σεμιναρίων της ΕΑΚΟ, με σκοπό να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ειδικευόμενων που συμμετέχουν. Οι υποτροφίες για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό και η υποστήριξη των ερευνητικών προγραμμάτων θα συνεχιστούν, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η δυναμική παρουσία των νέων Ογκολόγων στα κοινά και η δικτύωσή τους στο ευρύτερο Ογκολογικό περιβάλλον αποτελούν προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή. Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει επαφή με Συλλόγους καρκινοπαθών και να προγραμματιστούν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού. Η επιστημονική συνεργασία με αντίστοιχες νεανικές Ομάδες συγγενών ειδικοτήτων (χειρουργών και ακτινοθεραπευτών) θα ενισχύσει το πνεύμα της πολυπαραγοντικής προσέγγισης του Ογκολογικού ασθενούς και θα διευρύνει τους επαγγελματικούς ορίζοντες των νέων ειδικευμένων Παθολόγων Ογκολόγων.

Η νέα Επιτροπή θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της μόνο εφόσον κατορθώσει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις που κρύβει μέσα της η ΟΝΕΟ. Αναμφισβήτητα, το επίπεδο κατάρτισης των νέων Παθολόγων Ογκολόγων είναι ιδιαίτερα υψηλό και συγκρίνεται επάξια με το αντίστοιχο των ξένων συναδέλφων μας. Αξιόλογοι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι νέοι Ογκολόγοι απολαμβάνουν βαθιάς εκτίμησης και αναγνωρισιμότητας, είτε εργάζονται σε κέντρα του εξωτερικού είτε δραστηριοποιούνται στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα. Το στοίχημα της διετίας που ακολουθεί θα είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι γνώσεις, η εμπειρία, ο δυναμισμός και το μεράκι όλων εκείνων που κρατούν το μέλλον της Ογκολογίας στα χέρια τους. Το κάλεσμα της ΟΝΕΟ για συμμετοχή και συνεργασία δεν είναι απλά σχήμα λόγου, αλλά αναντίρρητη αναγκαιότητα. Εάν η Επιτροπή ΟΝΕΟ δεν καταφέρει να ηγηθεί μιας νέας αντίληψης στην Ογκολογική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, θα έχουμε όλοι αποτύχει.

 

Δημήτρης Κρικέλης, MD, PhD

Παθολόγος Ογκολόγος

Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML